Sayıştay, Melih Gökçek’in Başkanlığını yaptığı Ankara Belediyesi’nde ve ona bağlı kurumlarda pek çok usulsüzlüğün yapıldığını tespit etti. Raporlara göre, 2016 yılı itibariyle belediyenin kaydını yapmadığı toplam tutar 98 milyon TL.
20016 yılında belediyelerin faaliyetlerine ilişkin raporları açıklayan Sayıştay, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin ve bağlı kurumlarının usulsüz işlemlerini tespit etti.
98 milyon kayıtsız alacak
BirGün’den Mustafa Mert Bildircin’in haberine göre Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılı mali tablolarının incelenmesi ardından Sayıştay raporlarına yansıyan ilk usulsüzlük Belediyenin kira gelirleri ile harçlar ve idari para cezalarını kayıt altına almaması oldu. Sayıştay, Büyükşehir’in 2016 yılı sonu itibarıyla 45 milyon 472 bin TL lira kira gelirinin, 45 milyon 544 bin TL harç alacaklarının ve 7 milyon 74 bin TL idari para cezasının muhasebe kaydını yapmadığını tespit etti. Kaydı yapılmayan toplam tutar ise 98 milyon TL oldu.
17 milyonluk yanlış kayıt
Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı kuruluşları arasında yer alan Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası AŞ’nin 2016 yılı öncesi sağladığı karlarla karşılanan sermaye artışını muhasebeleştirmediğini tespit eden Sayıştay, Belediye’nin yüzde 97 oranında ortaklık payına sahip olduğu fabrikanın sermaye artışının, belediye payı oranında ilgili hesaba yansıtılmadığını saptadı. Sayıştay raporuna göre, 17 milyon 700 bin liralık sermaye artışı yapıldı.
Gelir oyunu
Belediye’ye bağlı bir başka kuruluş Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ASKİ) 2016 yılı muhasebe kayıtlarını da inceleyen Sayıştay, 70 milyon TL’lik Çevre Temizlik Vergisi’nin yanlış hesaba kaydedildiğini ve bu nedenle kuruluşun bütçe gelirini mevcudun üzerinde gösterdiğini tespit etti. Kurumun Çevre Temizlik Vergisi’ni muhasebe kayıtlarında Kamu İdareleri Payları hesabına kaydettiğini tespit eden Sayıştay denetçileri, bunun yerine miktarın “başka birimler adına izlenen alacaklar hesabı”na kaydedilmesi gerektiğine dikkati çekti. Sayıştay’ın bu tespitini değerlendiren ASKİ, işlemin hatalı olduğunu kabul ederek, daha sonra bu işlemdeki kusurun giderileceğini öne sürdü.
Güvenilir olmayan 40 milyon TL
ASKİ’nin muhasebe kayıtlarındaki hatalar 70 milyonluk yanlış kayıtla da sınırlı kalmadı. Kurumun alınan depozito ve teminatlar hesabında kayıtlı tutarların kayda alındığı tarihteki güvence bedeli esas olarak kaydedildiğini ifade eden denetçiler, sonraki yıllarda ise herhangi bir güncelleme yapılmadığını ve bu nedenle ilgili hesaptaki 40 milyon TL’lik tutarın güvenilirlik içermediğini belirtti.