Anayasa Mahkemesi’nin kararının ‘alkışlanması gerektiğini’ belirten Avrupa Konseyi sözcüsü Daniel Holtgen, AYM’nin geçmişte de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ilkeleriyle bağdaşır şekilde kararlar aldığını söyledi.
AYM YERİNDE KARAR VERDİ: GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ
Euronews Türkçe’ye konuşan Daniel Holtgen, “Anayasa Mahkemesi özellikle de ifade özgürlüğü alanında birçok kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sözleşmelerine uygun kararlar verdi. Anayasa Mahkemesi’nin yazarlar konusunda verdiği son kararı ve bu kararın sonuçları hoş görülmeli, alkışlanmalı. Yaşanan gelişmeleri yakından takip ediyoruz.” dedi.
Avrupa Konseyi geçtiğimiz haftalarda da Türkiye’de son yayınlanan tartışmalı KHK’ların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle uyup olup olmadığının incelendiğini belirtmişti.Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, hükümetler arası bir kuruluş olan Avrupa Konseyi’ne bağlı bulunuyor. Türkiye, 47 ülkenin üye olduğu Avrupa Konseyi anlaşmasını 1949 yılında imzaladı. Türkiye anlaşmayı ilk imzalayan ülkelerden olduğu için “kurucu üye” statüsünde bulunuyor.
AHİM’İN ÖNÜ AÇILDI
13. ve 26 Ağır Ceza Mahkemelerinin Anayasa Mahkemesi’nin yazarlar hakkında verdiği ‘hak ihlali’ kararını ‘yetki gasbı’ olduğu gerekçesiyle reddetmesi tartışmayı farklı bir boyuta taşıdı.İnsan Hakları hukukçusu Kerem Altıparmak, alt mahkemelerin AYM’nin kararını uygulamaması sonrası AİHM’ye direk başvurunun önünün açıldığına dikkat çekti.Kerem Altıparmak, twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Ağır Ceza AYM’nin kararını uygulamazsa hükümet AİHM önündeki tüm kritik tutukluluk başvurularını kaybeder. Dahası kararı uygulanmayan AYMnin etkili hukuk yolu olduğunu savunmak imkansız hale gelir. AYMye gitmeden AİHMe gidilir.” dedi.