Yaklaşık 9 aydır Türkiye’den erişimin olmadığı Wikipedia’dan, bu yasağa konu olan makalelerin değiştiği açıklaması geldi. Wikipedia’nın bağlı olduğu Wikimedia Vakfı’nın Başkanı Katherine Maher, aydır süren erişim yasağına yol açan makalelerin değiştiğini söyledi.
Maher, “Türkiye’deki otoriteler bu makalelerin son halini incelememiş olabilir. Erişim yasağının hâlâ neden devam ettiğinden emin değiliz” diye konuştu.29 Nisan 2017 tarihinde Wikipedia’ya getirilen erişim yasağına ilişkin konuşan Katherine Maher, erişim engelinin bir an önce kalkmasını umduğunu belirterek şunları söyledi.“Türkçe Wikipedia 300 bin makale içeriyor. Umarım Türk kullanıcılarımız içerik yaratmaya devam eder ve bu sayı milyonları bulur. Ben Türkiye’de çok vakit geçirdim ve ülkenizi çok seviyorum. Çok zengin bir tarihe ve kültüre sahip olan Türkiye’nin Wikipedia’da temsil edilmesini çok isterim. Ama site engellenirse bu içeriği sağlayacak yazarlarımız engellenmiş olacak. Türkçe’deki en büyük bilgi kaynaklarından biri olan Wikipedia’nın tekrar erişime açılacağı günü iple çekiyoruz.”
Maher, Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) erişimin engellenmesiyle ilgili kararını beklediklerini söyledi.BTK: ‘Wikipedia kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalışıyor’
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ise “erişim yasağına yol açan makaleler değiştirilmesine karşın erişim yasağının devam ettiği” yönündeki “Wikipedia kaynaklı” haberlerin doğru olmadığını iddia etti.
BTK’nın internet sitesinde yer alan açıklamada, “Wikipedia’nın kamuoyunu yanlış yönlendirme ve algı oluşturma amaçlı bilgiler paylaştığı görülmektedir.” denilerek şöyle devam edildi:
“Erişim engelleme kararı sonrası Wikipedia yetkilileri ile yapılan müteaddit toplantılarda Türkiye’yi terör örgütleri ile işbirliği içerisinde göstermeye çalışan ve kendi politikalarına da açık bir şekilde aykırılık teşkil eden içerikler kendilerine defalarca bildirilmiştir.
Wikipedia’ya bildirilen yasadışı içerikler iddia edilenin aksine günlük olarak kontrol edilmekte ve yetkili mercilerle paylaşılmaktadır. Ancak makaleler üzerinde yapılan kontrollerde yasadışı içeriklerin ısrarla yayınlanmaya devam ettiği görülmektedir. Türkiye’ye yönelik iftira niteliğindeki içeriklerin kaldırılması sonrası yetkili mercilerce gerekli adımların atılabileceği değerlendirilmektedir”