Bayram Türk Kültür Merkezi ve Selimiye Vakfı’nın davetlisi olarak Avustralya’ya gelen araştırmacı-yazar Hasan Hüseyin Maltepe; Sahabe devrinde yaşanan sıkıntıların aynısının Çanakkale’de yaşandığını çeşitli örnekler eşliğinde anlattı.
Zafer Polat- Fatih Karabıyık
Bayram Türk Kültür Merkezi ve Selimiye Vakfı’nın davetlisi olarak Avustralya’ya gelen araştırmacı-yazar Hasan Hüseyin Maltepe, Sydney, Wollongong ve Melbourne’de ayrı ayrı konferanslar verdi. Çanakkale Kara Savaşları’nın 100.yıl dönümü nedeniyle konferanslar vermek üzere Avustralya’ya gelen Maltepe’nin, ‘Tarihe sığmayan Çanakkale’ konulu konferanslarına yoğun ilgi gösterildi. Uzun yıllardan beri Türkiye ve dünyanın değişik ülkelerinde yüzlerce konferanslar veren Maltepe, Çanakkale Savaşları’nı farklı boyutlarıyla anlattı. ‘Çanakkale ruhunu’ şiir, fotoğraf ve türküler eşliğinde anlatan yazar, salonu dolduran dinleyicilere, zaman zaman duygusal anlar yaşattı. Sahabe devrinde yaşanan sıkıntıların aynısının Çanakkale’de yaşanan benzer olaylarla karşılaştırarak, örneklendiren Maletepe’nin konferansına katılanlar, gözyaşları içerisinde dinledi. Hasan Hüseyin Maltepe, Sydney’de Bayram Türk Kültür Merkezi tarafından düzenlenen konferansını Amity Koleji Spor Salonu’nda, Selimiye Vakfı tarafından Melbourne’de düzenlenen ikinci konfransını ise; Serenity Resepsiyon’da gerçekleştirdi. Her iki şehirde de tüm topluma açık verilen konferansın Sydney’deki programı Bayram Türk Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Manav’ın açış konuşması ile başladı. Başkan Manav, Avustralya tarihi açısından çok önemli olan böyle anlamlı bir günde konferanslar vermek üzere Türkiye’den gelen yazar H.Hüseyin Maltepe ve dinleyicilere teşekkür etti. Çanakkale Türküleri ile programa renk katan müzisyen Levent Artan’ın mini konserinin ardından sözlerine başlayan Yazar Maltepe;”Çanakkale deyince tarihimiz, ecdadımız, dedelerimiz aklımıza geliyor. O topraklar adeta onların akıttıkları mübarek kanlar ile sulanmıştır“ dedi.
DİNLEYİCİLER, GÖZYAŞLARI İÇİNDE DİNLEDİLER
Seferberlik emri gelip savaşa giden bir şehidimizin oğlu ile arasında geçen konuşmasını dinleyecilerle paylaşan Maltepe; Küçük Mehmet babası ile vedalaştıktan sonra evden çıkacağı sırada ‘babacığım ne zaman dönersin’ diye sormuş. Babası da ‘sen Kur’an-ı Kerim’i öğrendiğin ve hafız olduğun zaman’ diye cevap vermiş. Ancak gidiş o gidiş olmuş. Aradan aylar geçmiş baba hasreti ile yanan küçük Mehmet annesine ‘Anneciğim babamın tembihlediği gibi sözümü yerine getirdim ve hafız oldum. Babam ne zaman gelecek acaba’ diye sormuş. Annesi çocuk anlayamaz diye babasının şehit olduğunu söyleyememiş. Daha sonra o çocuk delikanlılık çağına gelince babasının arkasından söyle dua etmiş: ‘Allah şehit babamdan razı olsun, onu nur içinde yatırsın. Eğer o cephede canını ortaya koymasaydı bizler buralarda olmayacaktık ve Kur’an-ı Kerim’i öğrenemeyecektik’ demiş.Çanakkale Savaşlarında cepheye mermi taşıyan kahraman annelerin fedakarlıklarının da altını çizen Maltepe, kendi bebeğinin üzerinden örtüsünü alıp top mermisinin üzerini örten bu davranış karşısında bebeğinin kendisinin emaneti, top mermersinin ise; vatanın emaneti olduğu için yaptığını söyleyen kahraman ninelerden ve ölene kadar kocasının yolunu bekleyen vefakar annelerden söz etti. Konferans sonrası kitaplarını imzalayan yazar H.Hüseyin Maltepe’ye Australian Universal Federation CEO’su Tevfik Aydınlıoğlu tarafından teşekkür plaketi takdim edildi.