HASAN CÜCÜK-TR724.COM
‘Ve hakem Nestor Pitana’nın ilk düdüğüyle Danimarka – Hırvatistan ikinci tur karşılaşması başlıyor. İlk atak Danimarka’dan. Ceza alanına orta, tam bir krambol durumu. Ve topa son dokunan Mathias Jörgensen, daha ilk dakika dolmadan Danimarka 1-0 öne geçiyor. 2018 Dünya Kupası’nda en erken atılan golü Danimarka’lı Jörgensen kaydediyor. Ama Dünya Kupası tarihinin en erken golü için Jörgensen’in bu golü 11. saniye dolmadan atması gerekirdi. Bu alanda rekor kimde? Kral’da! Kral kim Hakan Şükür. Güney Kore’ye 2002 Dünya Kupası’nda 11. saniyede attığı golle Hakan Şükür, kupa tarihinin en erken golünü atan oyuncu olma rekorunu elinde bulunduruyor. Bu rekor zor kırılır. Bu rekoru kırmak için kral olmak lazım.’
Oldukça fantatisk br giriş oldu. Normal şartlarda Danimarka – Hırvatistan maçını anlayan TRT spikerinin bu minhalde cümleler kurması gerekirdi. Peki ne yaptı TRT spikeri? Jörgensen’in golünü büyük bir şevkle anlattı. Kupanın en erken atılan golü olduğunu söyledi. Ve bir adım ileriye gidip ‘Ancak daha erken atılan goller var’ deyip stop yaptı. Oysa adı gibi biliyordu, o erken golü kimin attığını. Dünya Kupası’nda maç anlatacak spiker olmayı bırakın az buçyuk futbola ilgi duyan herkes kupa tarihinin en erken golünü Hakan Şükür’ün attığını bilir.
Biraz geriye 2010 Dünya Kupası’na gidelim. Kupaya ev sahipliği yapan Güney Afrika’nın misafirleri arasında dünyanın en kapalı rejimine sahip Kuzey Kore de var. Ülkenin başında şimdiki lider Kim’in banası Kim Cong-il var. Kuzey Kore 44 yıl aradan sonra Dünya Kupası bileti alırken, liderin kesin talimatı var; kupayı kazanacaksınız. Kuzey Kore lideri takıma yenilmeyi yasaklamayı da ihmal etmiyordu. Brezilya, Fildişi Sahilleri ve Portekiz gibi güçlü ülkelerin yer aldığı gruba düşen Kuzey Kore’nin oynadığı maçlar ülkede canlı verilmedi. 90 dakikalık maç için altın sansür makası devreye girdi. Kuzey Kore oyuncularının yediği çalımlar, verdiği kötü paslar, yedkleri goller gösterilmedi. Bu durum ülke onurunu hakaret olarak algılandığı için sansüre uğradı.
Kuzey Kore ilk maçında Brezilya’ya 2-1 yenildi. Tüm dünyanın bildiği bu skor Kuzey Kore’ye 1-0 yendik olarak yansıdı. Brezilya’nın attığı 2 gol gösterilmeyince doğal olarak maçı bir gol atan Kuzey Kore kazanıyordu. İkinci maçında Portekiz’e 7-0, son maçta ise Fildişi Sahilleri’ne 3-0 yenildi. Sansür bu maçlarda da devreye girdi. Her iki maç 0-0 bitti gösterildi. Kuzey Koreliler, Brezilya gibi bir devi yenmenin, Portekiz ve Fildişi ile berabere kalmanın sevincini yaşadılar. Hatta grup maçlarında sıfır çekip, eve erken dönmelerine rağmen 2010 Dünya Kupası’nı kazandıklarını sanıyorlar.
Ne kadar komik değildi. Okuyunca gülüyoruz. Ama Kuzey Kore’liler bizim güldüğümüz bu sahtekarlığı gerçek sanıyor. Dalga geçme adına kullandığımız ‘Kuzey Kore olma’ maalesef giderek Türkiye için gerçek olmaya başladı. Kuzey Kore’de televizyon ve internet imkanı olmadığı için kapalı devre yaşayan halkı kandırmak kolay. Türkiye’de herşeye rağmen internet var. Dahası 2002 Dünya Kupası’nı bugün gibi hatırlayan milyonlar var. Buna rağmen siz kalkıp tarihin akışını tersine döndürmeye çalışırsanız komik kaçarsınız.
TRT spikeri Hakan Şükür’ün adını anmaktan korktu ama Danimarka – Hırvatistan maçını anlatan her spiker kupa tarihinin en erken golünü atan Hakan Şükür’ün adını söyledi. TRT gözünü güneşe kapatsa ne yazar! Maçı anlatan Danimarkalı spiker Hakan Şükür’ün hakkını teslim edip, ‘Jörgensen 52. saniyede golü attı ama Şükür’ü geçmesi için çok çok önce atmalıydı’ dedi.
Kuzey Kore’nin 2010 Dünya Kupası’nda yaptığı sahtekarlığı güldüğünmüz gibi gün gelecek bugün yaşadığımız trajikomik durumlara da güleceğiz. Amma cinnet dönemiymiş diyeceğiz. Bugün bu meydanlarda höykürenler ise o gün sessizliğe bürünecek. Hakan Şükür suç sende kardeşim, neden o golü ve golleri attın. Senin yüzünden spikerler doğru dürüst maç anlatamıyor!