• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Genel Gündem

Aydınlardan AKP’ye ortak çağrı: İnsan haklarına saygı, hukuk ve gerçek demokrasi

Ağustos 12, 2018
in Genel Gündem, POLİTİKA
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter


Korkut Boratav, Altan Öymen, Ahmet Türk, Rıza Türmen gibi aydınlar, Türkiye’nin yaşadığı tüm sorunların insan haklarına saygı, hukuk ve gerçek demokrasiyle çözülebileceğini açıkladı.

Türkiye, son dönemde özellikle ekonomi ve dış politika alanında sorunlarla boğuşuyor. Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, Türkiye’nin önemli aydınları bu sorunların nasıl çözülebileceğine dair ortak görüş belirtti: “Gerçek demokrasiye dönülmeli, hukuk devleti yeniden kurulmalı, insan haklarına saygı gösterilmeli. Türkiye’de siyaset barış endeksine oturtulmalı.”

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

PKK’nın silah bırakma kararı sonrası Demirtaş: Artık demokrasi için çalışma zamanıdır

Diploması tartışılan Hakan Fidan: Arsenik ve cıva ile zehirlendim

Ekrem İmamoğlu’ndan gençlere: Hazırlanın büyük bir yolculuğa çıkıyoruz

Boratav: Türkiye, faşizme sürüklenmenin ileri bir noktasındadır

‘Hocaların hocası’ olarak bilinen Türkiye’nin duayen iktisatçısı Prof. Dr. Korkut Boratav, şu açıklamayı yaptı:”Türkiye’nin karşılaştığı, önemli bir ekonomik açmaz var. Bu açmazın iki boyutu var. Birincisi uluslararası finansal düzenin tedirginliğini yaratan bir ortam. Bundan kaynaklanan denge bozuklukları oluşuyor. Türkiye’den net para çıkışı başladı. İkincisi uluslararası siyasi ilişkilerde özellikle ABD ile olan gerginlik. Bu gerilimin ikinci boyutunu nasıl çözer bilemem. Fakat birinci boyut, yani ekonomik kriz ortamıyla ilgili boyut hamaset ve vatanseverlik söylemleriyle geçiştirilemez. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı çok ağır dış ekonomik bağımlılık koşullarının doğru teşhisi ve nedenlerine karşı alınması gereken önlemler, ekonomik mantıkla çözülür. İktidarda bu analizi yapma çabası algılamıyorum. Dolayısıyla ekonomi, başı boş şekilde kara deliğe sürüklenmektedir. Ciddi bir ekonomik teşhis bugünkü iktidarın kadrolarıyla mümkün görünmüyor. Türkiye’nin demokratikleşmesinin bütün toplumun, halkın ortak sorunudur. Genel sorunumuzdur bu. Bana göre Türkiye şu anda faşizme sürüklenmenin ileri bir noktasındadır. Türkiye’yi faşizme sürekleyen güçlerle mücadele etmek gerekir.”

Türmen: Baskıcı bir rejimde birleşmek gerekli değil

Eski Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) yargıcı Rıza Türmen de şu ifadeleri kullandı:Bugünkü tablo ortada. Türkiye’de bir rejim değişikliği oldu. Bu rejim değişikliğinde bütün güçler tek bir elde toplandı. Meclis işlevsiz hale getirildi. Bu da muhalefeti işlevsiz hale getirdi. Hakikatin saklandığı, gerçeklerin halka söylenmediği bir hayal dünyası yaratıldı. İç düşman, dış düşman algısı oluşturuldu. Muhalefet bakımından yapılacak en önemli şey, bu hayal dünyasının içine girmeden gerçekleri halka söylemektir. Milliyetçilik havası yaratılıyor. Dışında kalanlar vatan hainidir deniliyor. Baskıcı, tahakkümcü bir rejimde birleşmek gerekli değil.

Demokrasi mücadelesi başlatmak gerekli

Tam tersi baskıcı rejime karşı mücadele etmek gerekir. Demokrasi mücadelesi vermek gerekir. Seçimlerden sonra, halkın yarısının üzerine büyük bir karamsarlık, umutsuzluk çöktü. Unutmamak lazım ki Türkiye halkın yarısının istememediği bir rejim tarafından yönetiliyor. Bu rejimin adı da demokrasi de değil. Giderek daha çok demokrasiden uzaklaşılıyor. Burada tabii yeni bir umut verebilmek, demokrasi mücadelesi başlatmak lazım. 24 Haziran seçimlerinden sonra halkın üzerine çöken umutsuzluğu yeni bir enerjiye, demokrasi mücadelesi enerjisine dönüştürebilmek lazım. Bunu yapacak olan halkın yarısıdır. Siyasi partiler, sivil toplum örgütleri, bunların birlikte hareket edebilmesi önemlidir…

Aktif yurttaşlık anlayışı gerekiyor

Demokrasi mücadelesinin bir taraftan yatay birliktelik yani sivil toplum örgütleri, partiler arasında kurulabilmesi, öbür taraftan da dikey birliktelik tabandan gelen mücadele yapılması lazım. Mahalle mahalle halk meclisleri, bu mücadelenin öğesi olur. Halkın bıkkınlık yılgınlık ruh halinden çıkartılıp aslında siyasi müacadelenin öznesi haline getirilmesi gerekir. Aktif yurttaşlık anlayışı gerekiyor.

İktidar, Türkiye’yi uçuruma sürüklüyor

Türkiye’yi uçuruma götüren sürükleyen bir iktidar var. Buna karşı halka gerçekleri söyleyerek, hayal dünyasını kırarak aşağıdan bir mücadele dalgası çıkarabilmek lazım… İktidar Türkiye’yi demokrasiye döndürmeli, bu hayallerden vazgeçip gerçekleri söyleyip durum budur demeli. Gerçek bir demokrasiye dönmeli, hukuk devleti yeniden kurulmalı, insan haklarına saygı gösterilmeli. Yapılacak şey budur. Ancak Türkiye, bundan giderek uzaklaşıyor. İktidar giderek daha baskıcı bir rejimde koltuk değnekleriyle ayakta durmaya çalışıyor. Türkiye’deki siyaseti savaş ekseninden çıkarıp barış endeksine oturturmalı. İç barış ve dış barış gerekiyor. Kutuplaşmaya değil uzlaşmaya ihtiyaç var. İktidar duvarları ortadan kaldırmalı. Demokrasi güçleri, sadece bir direniş değil aynı zamanda yeni bir demokrasinin de kurucusu olmalı. Sadece eleştirmek değil, alternatifi de ortaya koymalı. Çoğulcu katılımcı bir demokrasiye ihtiyacımız var.”

Ahmet Türk: Demokrasi, çoğulculuk, demokratik siyaset

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden olan Ahmet Türk, şu değerlendirmeyi yaptı:”Aslında ekonomi ve demokrasi birbirini besleyen iki kurum. Demokrasi olmadan ekonomik krizden çıkış mümkün değil. Dünyada demokrasiyi esas almayan ülkelerin düştüğü ortam ortada. İnsan hakları, demokrasi olmadan ekonomik kalkınmayı başarmak mümkün değil. Tek kişinin yönettiği ülkede, bütün kararların doğru olacağını düşünmek aslında yanlıştır. Kurumsal ve toplumsal meseleleri çok geniş bir süzgeçten geçirip toplumun önüne koymak lazım. Bugün toplumun talepleri, toplumun sıkıntılarını giderecek bir politika yürütülmüyor. Burada sadece cumhurbaşkanı bütün kararlar üzerinde etkilidir. Demokratik ülkelerde tek bir kişinin yönetiminde ekonomik, toplumsal uzlaşı mümkün olmuyor. Bu da ekonomik kirizi, hem de toplum arasında ötekileştirilmiş büyük bir kesimin oluşmasına neden oluyor. 

Toplumun yarısını dost yarısını düşman ilan eden mantıkla bu ülkeyi kalkındırmak çağdaş değerlerle bütünleştirmek mümkün değil. Bir rejim ve demokrasi sorunudur. İstediğiniz kadar zam yapın, özellişterme yapın, olmuyor. Bunun altından kalkamazsınız. Önemli olan demokrasi, çoğulculuk, demokratik siyasetin yürütülmesidir…”

Altan Öymen: Tek kişinin kararlarıyla olmaz

Eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen de şöyle konuştu:”Ülkemizin şu sıradaki sorunları çok büyük ve çok çeşitli alanlardadır. Siz de belirtiyorsunuz, ekonomik alanda, politika alanında, dış politika alanında, hukuk ve adalet alanında, insan hakları alanında… Bunlar, sorunlarımızın sadece üst başlıkları… Bu başlıkların altında bir de ‘alt başlık’lar var ki, burada sayılamayacak kadar çoktur. Bütün bunlara, tek merkezden ve sadece tek kişinin işleteceği bir karar ve icra mekanizmasıyla çözümler aranıp bulunması mümkün değil. Üstelik tek kişiye bağlı o mekanizmanın kuruluşu da çok yeni. Orada görevli olanlardan, birbirlerini tanıma fırsatını bile hâlâ bulamayanlar var. Eski bakanlıkların ve diğer devlet kurumlarının teşkilat ilkeleri ve çalışma koşulları değiştirilmiş. Bunların nasıl işleyeceğinin denemeleri bile yapılmamış.

Herkes çareyi Meclis’te aramalı

Böyle bir ortamda ülkenin yönetiminde kurum olarak deneyim sahibi olan ve geçmiş dönemlerde zaman zaman bugünkü gibi büyük sorunlar karşısında kalıp onların üstesinden gelebilmiş olan tek siyasal organ, Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Gerçi Meclis’in -son Anayasa değişikliği ve uyum yasaları veya kararnameleriyle- yetkilerinin büyük bir kısmı alınmış, Cumhurbaşkanlığı’na devredilmiştir. Ama Meclis, gene de, devletin temel kurumlarından biri olarak, çok güç koşullar altında olsa bile, varlığını sürdürüyor.

Herkes çareyi Meclis’te aramalıdır. Meclis, yaz tatilini ve/veya öteki tatilleri bırakıp görevinin başına çağırılmalıdır. Tüm siyasi partileriyle birlikte, komisyonlarıyla, genel kurullarıyla, partiler arası görüşme olanaklarıyla, sıraladığımız sorunların çözüm olanaklarını görüşmelidir. En azından şu sırada, çok tehlikeli hale gelmiş olan belirli gelişmeler karşısında, partiler arası görüşmeler yoluyla, sivil toplum kuruluşlarıyla temaslar kurarak bugünkü çok taraflı kriz haline, gerçekçi önlemler alınmasını sağlamaya çalışmalıdır.

Muhalefete görev düşüyor

Evet, Meclis’i devreye sokmak, ancak, iktidar çoğunluğunu oluşturan iki partinin bunu kabul etmesiyle mümkündür. Gerçi Meclis’in devreye girmesi o iki partinin de çıkarınadır. Ama o iki partinin bu gerçeğin farkına varması ihtimali zayıftır. Eğer o ihtimal, yani iktidar partilerinin öteki partilerle birlikte çalışması ihtimali gerçekleşmezse, görev, son genel seçimde birlikte hareket eden üç partiyle tüm muhalefet partilerine düşüyor. O partiler, yeniden bir araya gelmeli ve bugünkü sorunları çözmenin yollarını görüşmelidir. Önümüzde yerel seçimler var. O seçimler öncesinde durumun vahametini tüm seçmenlere anlatmaya çalışmalıdırlar. Ki, o seçimlerin sonucu, geçmişte de örnekleri görüldüğü gibi, bugünkü iktidara, kendisine çeki düzen vermesi için bir ihtar mesajı anlamını taşısın.”

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

AKP’li Cumhurbaşkanı: ‘ Gemide birlikte batarız’ dedi, cevap sosyal medyadan geldi: #Aynıgemidedeğiliz

SONRAKİ HABER

Cumartesi Anneleri: Devleti yönetenler Türkiye’nin hukuk devleti olmasını istemiyor

BENZER HABERLER

Demirtaş’tan Erdoğan’a, ‘Kobani yalanları’ başlığıyla cevap: İspat et, lehine adaylıktan çekileyim
Manşet

PKK’nın silah bırakma kararı sonrası Demirtaş: Artık demokrasi için çalışma zamanıdır

Mayıs 13, 2025
Hakan Fidan Dışişleri’ni ‘İstihbarat Bakanlığı’na dönüştürüyor
Manşet

Diploması tartışılan Hakan Fidan: Arsenik ve cıva ile zehirlendim

Mayıs 10, 2025
Gazeteci Sabahattin Önkibar, AKP’lilerin İmamoğlu’nu tuzağa çekecek montaj hazırlıkları yaptığını  iddia etti
Manşet

Ekrem İmamoğlu’ndan gençlere: Hazırlanın büyük bir yolculuğa çıkıyoruz

Mayıs 10, 2025
Sırrı Süreyya Önder için memleketi Adıyaman’da da taziye kuruldu: 3 gün sürecek
Manşet

Sırrı Süreyya Önder için memleketi Adıyaman’da da taziye kuruldu: 3 gün sürecek

Mayıs 9, 2025
İmamoğlu’nun X hesabına erişim engeline tepki:‘Gerçekler ve vicdanlar susturulmaya çalışılıyor’
Manşet

İmamoğlu’nun X hesabına erişim engeline tepki:‘Gerçekler ve vicdanlar susturulmaya çalışılıyor’

Mayıs 8, 2025
Adana Maratonu’nda ‘KHK Zulmüne Son’ pankartı!
Manşet

Özgür Özel: Eşi KHK’lı diye diğer eş işinden edilip aile açlığa sürüklenmeyecek

Mayıs 6, 2025
  • All
  • Manşet
AKP Bakanı Yerlikaya’dan nefret operasyonlarını överek: “Kıskaç 38 operasyonunda 45 kişi gözaltına alındı, 24’ü tutuklandı”
Manşet

10 ilde nefret operasyonu: 13 gözaltı

by zmnaus
Mayıs 13, 2025
0

İstanbul merkezli 10 ilde yapılan nefret operasyonunda cemaatle irtibatlı oldukları iddiasıyla 13 kişi gözaltına alındı. Hukuksuz operasyonlarıyla bilinen İstanbul Cumhuriyet...

Fedral bakanlar yemin etti: Başbakan Albanese, yeni kabinesini duyurdu

Fedral bakanlar yemin etti: Başbakan Albanese, yeni kabinesini duyurdu

Mayıs 13, 2025
Liberallerde kadın genel başkanı dönemi: Parti Lideri Dutton, secimde koltuğunu kaybetti

Liberallerde kadın genel başkanı dönemi: Parti Lideri Dutton, secimde koltuğunu kaybetti

Mayıs 13, 2025
DEM Parti’den anayasa tartışmalarına cevap: Arkadaşlarımız AKP’nin iktidarda kalması için cezaevlerine girmediler

DEM Parti’den anayasa tartışmalarına cevap: Arkadaşlarımız AKP’nin iktidarda kalması için cezaevlerine girmediler

Mayıs 13, 2025
71 gündür Gazze’ye yardım gitmiyor: 2 milyon Filistinli açlıkla karşı karşıya

71 gündür Gazze’ye yardım gitmiyor: 2 milyon Filistinli açlıkla karşı karşıya

Mayıs 13, 2025
Demirtaş’tan Erdoğan’a, ‘Kobani yalanları’ başlığıyla cevap: İspat et, lehine adaylıktan çekileyim

PKK’nın silah bırakma kararı sonrası Demirtaş: Artık demokrasi için çalışma zamanıdır

Mayıs 13, 2025

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM