ONUR TÜRKMEN – PARİS, TR724
Fransa’nın başkenti Paris’te, 12 gün boyunca Paris Orly Havalimanı’nda gözaltında tutulan Türkiye vatandaşı öğretmen ve üç çocuğuna iltica hakkı tanındı. Avukatların ve havaalanındaki sivil toplum örgütü Anafe’nin çabaları sonrası, bekleyişin 12. gününde öğretmen anneyle tekrar görüşen Fransız yetkililer ailenin ülkeye girişini onayladı.Türkiye’de önce KHK ile görevinden alınan coğrafya öğretmeni U.A önce gözaltına alındı. Daha sonra 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Eşi de hakkındaki tutuklama kararından dolayı 2 yıl önce Fransa’ya göç etmişti.
Türkiye’de 3 çocuğuyla zorlu bir dönem geçiren U.A, önce 3 çocuğuyla birlikte zorlu koşullarda Yunanistan’a geçti. Paris’te 2 yıl sonra eşiyle buluşmayı ümit ederken sürpriz bir şekilde önce Fransız yetkili kurumu OFPRA tarafından iltica talebi reddedildi. Bir kaç gün sonra Fransız İdari Mahkemesi iltica talebinin reddi kararını onadı. U.A’nın 14, 12 ve 10 yaşındaki üç çocuğuyla birlikte Yunanistan’a geri gönderilmesi kararı çıktı. 27 Ağustos tarihinden beri bu havaalanında mahsur kalmıştı.12 gün boyunca Orly’de zorlu günler geçiren aile insan hakları örgütlerinin yoğun çabaları sonucunda özgür kaldı.
Uluslararasi Af Örgütü Amnesty Fransa Başkanı Cecile Coudriou Türk aileye iltica hakkı verilmemesini “şok edici” bulduğunu söyledi. Amnesty Fransa teşkilatı, gözaltında tutulan mültecilere hukuki yardım sağlayan Anafe ile birlikte hareket ederek Türk ailenin serbest bırakılması için Fransız hükümeti nezdinde girişimlerde bulundu. Dosyayı yakından takip eden Amnesty Fransa, üyelerine gönderdiği bilgilendirme notunda “U.A ve 3 çocuğunun Orly Havalimanı’nda yaşadığı dram hakkında çok sayıda vatandaştan uyarı aldık. Bu dosyayı yakından takip ediyoruz. Gönüllü avukatlarımız Orly Havalimanı’nda aileyi yalnız bırakmıyor.” ifadelerini kullandı.
Ayrıca, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği yazıda Türk ailenin başvurusunun yeniden değerlendirilmesini talep etti. Türk öğretmenin iltica talebini ilk görüşmede reddeden Fransız yetkili kurum OFPRA, yoğun girişimler sonrası dosyayı tekrar incelemek üzere aileyle ikinci bir mülakat gerçekleştirdiAyrıca, Anafe isimli dernek AİHM’e acil koduyla sınırdışı kararının iptali için başvuruda bulundu. Türk ailenin avukatı Assim Benlahcen,”Türk ailenin Yunanistan’a gönderilmesi büyük bir hata olacaktı. Sivil toplum teşkilatları büyük bir kampanyayla Fransız hükümetinin bu hatadan dönmesine imkan sağladı.” dedi.