Öte yandan Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin (CİMER), CHP Milletvekili Ali Şeker’in istismar sonucu hamile kalan çocuklar hakkındaki bilgi edinme başvurusuna verdiği yanıtlar, korkunç gerçeği bir kez daha gözler önüne serdi. Resmi verilere göre, Ocak 2017’den Haziran 2018’e kadar geçen 18 ayda 21 bin 957 çocuk hamilelik dolayısıyla hastanelerde kayıt altına alındı.
Verileri değerlendiren Şeker, “Bu verilere göre, ne yazık ki her gün 40’tan fazla çocuğumuz, daha kendileri birer çocukken, okul sıralarında örgün eğitimde derslerini dinlemek yerine anne olmaya zorlanmış. Ne yazık ki CİMER vasıtası ile edindiğimiz bilgilerde de gerçekler gizlenmeye çalışılmış. Gebeliklerin yaşlara göre dağılımı ve kayıtlara geçen en küçük gebe çocuğun yaşı gibi sorularım yanıtsız bırakıldı” ifadelerini kullandı.
Geçen yıl Hükümet’in bir gece yarısı önergesiyle çocukları tecavüzcüsüyle evlendirerek af getirmeye çalıştığını ancak muhalefetin tepkisi sonrasında geri adım atmak zorunda kaldığını hatırlatan Şeker, “Çocuk gelinleri saklamak istismara göz yummak, bu istismara ortak olmaktır” dedi.
Sosyal hizmet çok yetersiz
Şeker’e verilen yanıtta Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde bin 490, özel hastanelerde 36, üniversite hastanelerinde ise 118 sosyal hizmet uzmanının sosyal çalışmacı unvanıyla hizmet verdiği de ortaya çıktı. Sosyal hizmet uzmanlarına büyük görev düştüğünü belirten Şeker, “Sağlık Bakanlığı sosyal hizmet uzmanı sayısını bir an evvel artırmalı. Vakaların tespiti ve adli makamlara hızla aksettirilmesi için sağlık personeline gerekli eğitim ciddiyetle verilmeli” diye konuştu.
Son olarak geçen Ocak ayında İstanbul Küçükçekmece’deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yüzden fazla hamile çocuk skandalı ortaya çıkmıştı.
Çocuk işçilik yüzde 20 arttı
CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl tarafından hazırlanan raporda ise, AKP döneminde çocuk işçiliğin, çocuğa yönelik cinsel istismarın ve tarikatların eğitimdeki etkinliğinin nasıl arttığı verilerle ortaya konuldu.
Raporda, 2017 yılsonu itibariyle Türkiye nüfusunun 80 milyon olduğu, bu nüfusun 22 milyon 883 bin 288’inin çocuklardan oluştuğuna işaret edildi. 2018 yılının iktidar tarafından “Çocuk İşçiliği İle Mücadele Yılı” olarak ilan edilmesine rağmen çocuk işçiliğini önlemek bir yana daha da yaygınlaştıran yasal düzenlemelerin yapılmaya devam ettiğine dikkat çekildi. AKP döneminde çocuk işçiliğinin yüzde 20 arttığı ve Türkiye’de 2 milyona yakın çocuk işçi olduğu belirtilerek, “Çalışan her 10 çocuktan 8’i kayıt dışı olarak çalışıyor. Son 7 yılda 340’dan fazla çocuk çalışırken hayatını kaybetti. Çalışan çocukların yüzde 49,8’i bir okula devam ederken, yüzde 50,2’si okula devam edemiyor” denildi.