Cezaevlerindeki kötü muamele ve zulüm uygulumaları sürüyor. Bazı cezaevlerinde kaloriferlerin yakılmadığı ve mahkumların soğukla imtihan edildiği ileri sürüldü. İddiayı TBMM İnsan Hakları Komisyonu üyesi milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu gündeme getirdi. Gergerlioğlu, “Bu soğuk kış günlerinde birçok cezaevinden 40 kişiye 20 kişilik yemek verildiği, ancak 2 saat kalorifer yakıldığı haberleri alıyorum.” dedi.
ESKİŞEHİR’DE 2 SAAT ARAYLA SADECE 10 DAKİKA SU
Bir başka önemli iddia da Eskişehir’den geldi.Eskişehir H Tipi Kapalı Cezaevi’nde Hizmet Hareketi ile irtibatı olduğu iddiasıyla tutuklu bulunanların koğuşlarına su verilmediği ileri sürüldü. Şikayetlerin insan hakları dernekleri ile Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cihangir İslam gibi duyarlı milletvekillerine de iletildiği belirtildi. İddiaya göre, Hizmet Hareketi’nden tutukluların bulunduğu koğuşlara 2 saat arayla sadece 10’ar dakika su veriliyor.Kötü muameleler, Hizmet Hareketi ile irtibatlı olduğu iddiasıyla tutuklu olanlarla, çoğu siyasi tutuklu, HDP ve Kürt kökenli tutuklu vatandaşlara yapılıyor. Soğuk hava şartlarına rağmen, tutuklu yakınlarının açık görüş ve görüş günlerinde dışarıda bekletilmesi, kılık kıyafetleriyle ilgili dahi güçlük çıkartılması sıkça yaşanıyor. Sosyal medyaya yansıyan hadiselerden birinde kanser hastası küçük kızı tarafından ziyarete gelen bir tutuklunun yaşadığı sıkıntı da kayıtlara girdi. Hasta çocuğunun elverişsiz hava şartlarına rağmen dışardan tutulmasına isyan eden tutuklu baba, “Bu kadar mı vicdansızsınız!” diye cezaevi görevlilerini uyarmaktan başka birşey yapamadı.
228 YENİ CEZAEVİ YAPMAK DEĞİL; ADALETE DÖNMEK MARİFET
Mersin Tarsus cezaeviyle ilgili benzer iddiaları gündeme getiren TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Ömer Faruk Gergerlioğlu, kış şartlarında kaloriferlerinin yakılmaması, ziyaretçilere kötü muamele gibi uygulamalarla kış şartlarında da zulmün sürdüğünü söyledi. Adalet Bakanlığı’nın 5 yıl içinde 228 yeni koğuş yapma vaadinde bulunduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Gergerlioğlu, en büyük mağduriyeti anne-babası tutuklu çocukların ve hasta tutukluların yaşadığını kaydetti. Ömer Faruk Gergerlioğlu, ‘Tutuklu ve mahkumların tir tir titrediği cezaevleri var. Adalet Bakanlığı’na adalete dönme çağrısı yapıyoruz. Varolan cezaevlerinin iaşesini karşılayamıyorlar ama 228 cezaevi yapma peşindeler. 40 kişiye 20 kişilik yemek verildiği yerler var.” dedi.
AMELİYATLI MAHKUMA 5 GÜN SU VERMEMİŞLER
Gergerlioğlu’nun haftalık değerlendirmeler yaptığı ve sosyal medyadan yayınlanan programına yakınları aracılığıyla soru gönderen bir mahkum, hasta ve ameliyatlı bir mahkum olmasına karşın 5 gün boyunca kendisine ve arkadaşlarına su verilmediği şeklinde şikayetini iletti.
Gergerlioğlu, hasta tutuklulara, kanser hastası olduğu halde tahliye edilmeyen onlarca örnek yaşandığını kaydederek, “Ömer Şamlı, 2.5 aydır ilaçlarını alamıyor, ailesinin feryatlarını duymuyorlar. Elimizden geleni yapıyoruz. Ancak Adalet Bakanlığı gereğini yapmıyor” değerlendirmesinde bulundu.
ZULÜM VE KÖTÜ MUAMELE SORUŞTURULMUYOR
Cezaevlerinde, tutuklu yakınlarına arama ve girişlerde güçlük çıkartılması, giyecekleri elbiselere kadar sınırlama getirme girişimleri; sözlü ve fiili müdahaleler de sürüyor. Ancak bu tür hususlar Adalet Bakanlığı, TBMM İnsan Hakları Komisyonu gibi denetim mekanizmaları tarafından soruşturulmuyor. Yaz aylarında ise sıcak havalara rağmen, kalorifer yakarak mahkumların bulunduğu koğuşları yaşanmaz hale getirmek isteyen cezaevi yönetimleri olduğu ve zulüm ve ihmallerini yaşandığı gündeme gelmişti.
CEZAEVLERİ KAPASİTESİ 220 BİN, TUTUKLU VE MAHKUM SAYISI 260 BİN!
220 bin kişilik cezaevlerinde 260 bin kişinin hapis yattığı itirafı ise işin bizzat başındaki en üst düzey bürokrattan geldi. Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Şaban Yılmaz, Kasım ayında Meclis’te yapmak zorunda kaldığı bir açıklamada, cezaevi kapasitesinin 220 bin olduğunu ancak 260 bin hükümlü ve tutuklunun bulunduğunu ve bugün itibari ile 40 bin kişilik bir fazlalığın olduğunu söylemişti.
AB VE AVRUPA KOMİSYONU YAKIN TAKİPTE
Yine AB ve Avrupa Komisyonu’da konuyu yakından takip ediyor. Lozan Üniversitesi tarafından hazırlanan Avrupa’da Hapishaneler 2005-2015 başlıklı rapor Avrupa Konseyi’ne üye 47 ülkedeki cezaevlerine dair kapsamlı veriler yer almıştı. Rapora göre, Türkiye’nin ülke profilinde ilk vurgulanan değişimlerden biri toplam cezaevi nüfusundaki artış: 100 bin kişiye düşen tutuklu ve hükümlü sayısı 2005’te 76 iken 2015’te 220’ye yükselerek yüzde 191 artış gösterdi.