Japonya’da 1973’te keşfedilen Kandjo’da işçiler su tesisatı için yaptıkları kazıda bir mezar keşfetti. Devlet müzelerinden ve tarihi merkezlerden araştırmacılar bu araştırmaya katıldı.
Ardından başlayan kazıda, bilim insanları ve arkeologlar, tarihi değeri olan pek çok nesne bulundu. Bunların arasında Kore’de benzerine rastlanmayan eşyalar da vardı. Bu eşyalar arasında, tutacağına kırmızı renkli taşlar yerleştirilmiş 36 santimetrelik bir altın kılıç bulundu. Ancak bilim adamları kılıcın kültürel geçmişinin başka bir ülke olduğunu iddia etmeye başladılar.Bulunan eşsiz kılıcın başka bir ülkeden gelmiş olabileceği ihtimalini araştırmaya devam eden Koreliler, sonunda dünyanın en zengin müzelerinden biri olan Rusya’nın St. Petersburg kentindeki Hermitage’de araştırma yapmaya başladı. Bu müzede Koreliler, Kazak tarihinin çok eski ve zengin olduğu kanısına vardılar.
KILICIN BİR BENZERİ DE KAZAKİSTAN DA BULUNMUŞTU
Kazakistan’da yeraltında bulunan kılıcın Kore Yarımadası’ndaki kılıç ile aynı olduğu ortaya çıktı. Arkeolog Ken Ink, “Bu kadar değerli bir araştırmanın bizim için büyük önemi olduğu inkar edilemez. Bu sanatın taklit edilmesi mümkün değil.” Bilim adamı, ustaların işçiliğinin Orta Asya’da değişmeden kaldığını söyledi. Çin, Kore ve Japonya’ya da ulaştıklarını söylüyorlar.Koreli bilim adamının söylediği bir diğer önemli nokta “altın işçiliği” dir. Anavatanında belirgindir. Bu nedenle, “altın işçiliği” nin yalnızca bazı Doğu ülkelerinde olduğu fikri temelde yanlıştır. Bu çalışma gerektirecek özel bir konuydu. Genel olarak, Çin, Japonya ve Kore hala bize ait olan kültürel miras ve eski eserler konusunda ikna olmuş durumda.
“BU KILIÇ KAZAK TOPRAKLARINDAN GELEN BİR MUCİZE”
ABD’li bir bilim adamı olan Sara Nelson şöyle açıklıyor: “Bu bir mucize. Tarihsel açıdan, Büyük İpek Yolu’nun Kore yarımadasına Kazak topraklarından geldiği anlamına geliyor.” ABD’nin bilimsel temsilcisi, kılıcın anavatanının Kazakistan olduğunu söyleyerek şu ifadelerde bulundu: “Uluslararası düzeyde araştırma yapılır ve araştırmalar açıkça yayınlanmaz. Bu nedenle, kılıç makalesi uluslararası düzeyde değerlendirilmiş ve çok fazla destek çalışmaya ihtiyaç vardır. Buna dayanarak bazı çalışmalar yapılmalı ve Kazakistan’a sunulmalıdır. Ülkedeki tarihi eserler ve bulgularımız diğer ülkelerdeki bilim adamları tarafından aranır ve incelenir ise gelecek nesiller için büyük bir miras olacaktır.”QHA