AKP’nin genel başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile Beştepe’de görüştü. Görüşme sonrasında Erdoğan ve Çipras ortak bir basın toplantısı yaptı.
Erdoğan, “Türkiye olarak Yunanistan ile aramızdaki tüm meselelerin hakkaniyet temelinde, barışçıl şekilde çözülebileceğine inanıyorum.” derken, Çipras da “Bölgemizdeki sorunlara mahkum olmak niyetinde değiliz. Sorunlara diyalogla çözüm bulmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.Basın toplantısında Erdoğan, “İzmir ve Selanik arasında yolcu ve yük taşıma imkanı sağlayacak deniz seferlerinin başlatılması, İstanbul ve Selanik arasında hızlı demiryolu hattı kurulması ve İpsala Kipi Gümrük Kapısında ikinci köprünün tamamlanmasına dair projeleri görüştük.” bilgisini de aktardı.
ÇİPRAS KUVVETLER AYRILIĞINI VE HUKUKU HATIRLATTI
Yunanistan Başbakanı Çipras, Erdoğan’ın Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişimine katıldıklarını öne sürdüğü askerlerle ilgili taleplerini şu sözlerle yanıtladı:“8 darbeci askerle ilgili olarak Yunan Yargısı net kararlar aldı. Yunanistan bir hukuk devleti olarak Yargı’nın aldığı kararlara saygı göstermek zorunda. Biz darbecileri kabul etmekten hoşlanmıyoruz. Biz bu aşamada güvenlik konusundaki işbirliğimizi güçlendirmek durumundayız. Bu çerçevede Ege’de suç örgütlerinin üstesinden gelmek için işbirliğini sürdürmek durumundayız. İyi bir komşuluk için gereken her şeyi yapmak konusunda mutabık kaldık.”
Çipras ayrıca, yarın İstanbul’a gideceğini, orada Partik ile görüşeceğini ve Heybeliada Ruhban Okulu’nu ziyaret edeceğini belirtti.
‘DİYALOG KARARLARI AÇIK TUTULACAK’
Yunanistanlı bir gazetecinin, ziyareti neden şimdi gerçekleştirdiği yönündeki sorusuna ise Çipras şu karşılığı verdi:“Bu soruya daha önce cevap verdim. İki komşu ülke özellikle çözmesi gereken problemler olduğunda görüşmek durumunda. Bunu yapmak zorunda. Diyalog kanallarını açık tutmak zorunda. Bu ziyaretle ilgili olarak gelen eleştiriler esasında iyi düşünürseniz bu eleştiriler bazı tehlikeli yollara sürükler bizi. Birçok defa tehlikeli gerginliklerle karşı karşıya kalıyoruz. Bu iletişim kanalının açık olmasından son derece memnunum. Bunun sayesinde daha yapıcı adımlar atabiliriz.”
Erdoğan da aynı soruya verdiği yanıtta, “Önümüzde yüksek düzeyde stratejik toplantı Selanik’te olacak.” diyerek şöyle devam etti: “O toplantıya işadamlarıyla gideceğimiz için anlaşmalar olacak, imzaları atacağız. Siyasetçilerin görevi düşman kazanmak değil dost kazanmaktır. Onun çalışması içerisinde olmaktır. Aksi taktirde kan kaybeder, siyaset yapamazsınız. Biz bu anlayışla siyasetimizi sürdüreceğiz.”
ÇİPRAS: ANAYASAL HUKUK DEVLETİYİZ
Yunanistan’da yargılanan ve darbeye karıştığı öne sürülen askerlerle ilgili başka bir soruya da Çipras şöyle cevap verdi:“Sormuş olduğunuz bu soru bizim görüşmemizde ele alındı. Tekrar ifade etmek isterim ki, Yunanistan devleti, Yunan halkı sizin ülkenizde darbe girişiminde bulunan insanları kınıyor, bunu tekrar söylemek istiyorum. Yunanistan demokrasiyi destekleyen bir ülke. Darbecileri desteklemek niyetinde değiliz. Bunun dışında şu son derece açık ki, Yunanistan’ın kendine has bir Yargı sistemi var. Yargı bağımsızlığına saygı duymalıyız. Erkler arasındaki ayrıma saygı göstermeliyiz. Anayasal Hukuk devletiyiz ve Yargı’nın kararına saygı göstermeliyiz.”
RUHBAN OKULU ZİYARETİ
Ruhban Okulu ile ilgili bir soruyu ise Erdoğan yanıtladı:“Bildiğiniz gibi 1971’den bu yana Ruhban Okulu kapalı. Aslında kapalı olmasının nedeni de o zamanki bizim yönetimlerimizle alakalı değil. Patrikhanenin de oranın işlevsiz olduğunu görmesi de bunu sağlamıştır. İmam Hatip’te okurken Ruhban Okulu’nu ziyaret etmiştik. Çok zengin bir kütüphanesi çok da zeki bir müdürü vardı. 38 bin cilt kitap vardı kütüphanesinde. Bizim arkadaşımız bir muziplik yaptı. “Müdür bey bu kitapların hepsini okudunuz mu” dedi. Müdür Bey de ‘Son dergilerden birkaç sayfa kaldı.” dedi. hakikaten o gün bile çok az bir öğrenci sayısına sahipti. 1971’de orası kapandı. Şimdi geldiğimiz noktada orada eğitim-öğretim yok. Sürekli Sayın Çipras ve önceki Başbakanlar bunu gündeme getirdi. Gündeme getirdiklerinde ben de Batı Trakya’daki müftüler sorununu öne sürdüm. Sayın Çipras’ın Ruhban Okullu’nun ziyareti için ‘hayırlı olsun’ dedik. Yarın bu ziyareti gerçekleştirecekler.”
Ayrıca Erdoğan, Avrupa Birliği ve vize serbestisi konularına değinerek şunları söyledi:“Avrupa Birliği, başta vize serbestisi olmak üzere 18 Mart Mutabakatından doğan sorumluluklarını hayata geçirmemiştir. Biz nasıl sözlerimizi tutuyorsak, Avrupa Birliği tarafının da ahdine vefa göstermesini bekliyoruz.”
‘KIBRIS TÜRKLERİNİN SİYASİ EŞİTLİĞİ TEMEL PARAMETREDİR’
Kıbrıs meselesini de ele aldıklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İçinde bulunduğumuz istişare sürecinin iyi değerlendirilmesi gerektiği kanaatindeyiz. Taraflar yeni bir müzakere sürecine başlamadan, ortak bir vizyon, yol haritası belirlemelidir. Neyin, nasıl müzakere edileceği önceden net olmalıdır. Türkiye için Kıbrıs Türklerinin siyasi eşitliği temel parametredir. Hangi çözüm modeli olursa olsun bu zaruret gözetilmelidir” dedi.
‘TÜRKİYE TÜM YÜKÜMLÜLÜKLERİNİ YERİNE GETİRDİ’
Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelede oynadığı rolün çok büyük olduğuna dikkat çeken Erdoğan, Ege’de ölümlerin önüne geçilmesi için gece gündüz çalışıldığını vurgulayarak, “Avrupa Birliği’yle imzalamış olduğumuz 18 Mart Mutabakatı da yeni göç akımları bakımından caydırıcı bir rol oynadı. Türkiye, geri kabul de dahil olmak üzere tüm yükümlülüklerini yerine getirdi. Getirmeye de devam ediyor; ancak geri kabul mekanizmasının AB tarafından sağlıklı bir şekilde uygulanamadığını da görüyoruz. AB başta vize serbestisi olmak üzere 18 Mart Mutabakatı’ndan doğan sorumluluklarını hayata geçirmemiştir. Biz nasıl sözlerimizi tutuyorsak AB tarafının da ahdine vefa göstermesini bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
‘YUNANİSTAN’DAN DAHA ÇOK İŞBİRLİĞİ BEKLİYORUZ’
Yunanistan Başbakanı Çipras ile terörle mücadeleyi de görüştüklerini ifade eden Erdoğan, “Türkiye ve Yunanistan terörün kanlı yüzünü bilen iki ülkedir. Bu meselenin komşuluk ve müttefiklik hukuku bağlamında ele alınması son derece önemlidir. Terörün her türlüsüne karşı kararlı bir şekilde ortak tutum sergilemek zorundayız. Bu çerçevede Yunanistan’dan beklentimiz FETÖ, PKK, DHKP-C gibi terör örgütü mensuplarının sığındığı güvenli bir ülke haline gelmemesidir. FETÖ’cü darbecilerin ülkemize iadesine yönelik beklentilerimizi Yunan dostlarımızın bir kez daha dikkatine getirmiş olduk. Bu konuda Yunanistan’dan daha çok işbirliği bekliyoruz” dedi.
‘BARIŞÇIL ÇÖZÜMLER BULMAK İÇİN ÇABA HARCAMAYA DEVAM EDİYORUZ’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının ardından söz alan Yunanistan Başbakanı Çipras, bölgedeki sorunlara mahkum olmak zorunda olmadıklarını kaydederek, “Sorunlarımıza barışçıl çözümler bulmak için çaba harcamaya devam ediyoruz. Ekonomi alanında, turizm alanında, kültür alanında halklarımız aynı bölgede yaşıyorlar, sürekli olarak birbirlerine yakınlaşıyorlar. Biz de bunu takip etmek zorundayız diye düşünüyorum. Geçmişin önyargılarını kenara bırakarak uluslararası hukuka saygı çerçevesinde karşılıklı anlayış çerçevesinde ilişkilerimizi geliştirmek zorundayız” ifadelerini kullandı.
‘SİYASETÇİLERİN GÖREVİ DOST KAZANMAKTIR’
Erdoğan-Çipras ikilisi açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Önümüzdeki Türkiye-Yunanistan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının Selanik’te yapılacağını açıklayan Erdoğan, orada anlaşmalar imzalanacağının altını çizerek, “Siyasetçilerin görevi düşman kazanmak değil dost kazanmaktır. Onun çalışması içinde olmaktır. Aksi takdirde siyaset yapamazsınız, sürekli kan kaybedersiniz. Biz o anlayışla siyasetimizi yürütüyoruz” dedi.