Federal Koalisyon Hükümeti, şiddet içeriklerine karşı harekete geçmeyen sosyal medya şirketlerine ceza öngören yasayı Senato’dan geçirdi. Yeni Zelanda’nın Christchurch şehrinde Camiye saldırıyı gerçekleştirerek, 50 masum insanın ölümüne neden olan teröristin, Facebook’ta canlı yayınla gerçekleştirdiği kaitilamla sarsılan Avustralya, ilk somut adımı attı.
Sosyal medyada şiddet içeriği yayınına ceza öngören yasa tasarısı dün Senato’dan geçiren Federal Liberal Koalisyon İktidarı, muhalefetin de desteğini alarak adım attı. Buna göre Senato’dan geçen yasaya çerçevesinde; her hangi bir sosyal medya plotformu, terör saldırılarını veya diğer şiddetleri içeren görüntüleri yayınlaması halında, şirket maddi cezayla, yöneticisi ise hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak. Yasaya göre şirketler, sözkonusu terör saldırısı görüntülerini vakit geçirmeden paylaşımdan kaldırmazsa, Avustralya’nın yasalarını resmen ihlal etmiş ve suçlu duruma düşmüş olacak. Böylece Avustralya, şiddet içeriklerini hızlı şekilde kaldırmayan sosyal medya devlerine milyonlarca dolar para ve yöneticilerine hapis cezası öngören dünyada ilk ülke olmuş oldu. Bu arada parlamentonun dünkü oturumunda gündeme alınarak, oylanan ‘terör yasası’ Ana Muhalefet İşçi Partisi’nin de desteğiyle Senato’dan geçti.
BAŞBAKAN GEÇTİĞİMİZ GÜNLERDE YASAYLA İLGİLİ AÇIKLAMADA BULUNMUŞTU
Öte yandan yasa taslağının parlamentoda gündeme alınmadan önce çeşitli açıklamalarda bulunan Avustralya Endüstri Grubu gibi bazı kurum temsilcileri, Hükümet’i uyardı. Yasa tasarısının toplumun ihtiyacına uygun şekilde ancak, basın hakları ve özgürlüklerini gereksiz yere sınırlandırmama konusunda ise çok dikkatli olunması gerektiğine işaret edildi. Federal Adalet Bakanı Christian Porter ise; Christchurch terör saldırılarının sosyal medyanın hesap verebilir olmasını zorunlu hale getirdiğini kaydetti.Yeni Zelanda’da Avustralyalı teröristin saldırısından sonra, Federal Başbakan Scott Morrison, şiddet içeriklerine karşı harekete geçmeyen sosyal medya şirketlerine cezalar öngören sert yasanın parlamentoya getireceğini duyurmuştu. Scott Morrison, yeni yasaların Christchurch terör saldırılarına cevaben getirildiğini belirterek şu açıklamayı yapmıştı: “Büyük sosyal medya şirketlerinin, kendi teknoloji ürünlerinin cani teröristlerce sömürülmediğinden emin olma adına mümkün olan her adımı atmada sorumlulukları var” dedi.
KANUNA İKİ YENİ SUÇ TANIMI GELİYOR
Federal seçimden önceki hafta parlamentoya gelmesi beklenen yasa tasarısında hükümet ceza kanununa iki yeni suç tanımı getirdi. Sosyal medya platformlarının şiddet içeriklerini çabuk şekilde kaldırmaması suç sayılacak.Hükümetin yeni yasa tasarısında, şiddet içeriklerinin kaldırma hızı bir jüri tarafından belirlenecek.Sonuçta Avustralyalı ya da yurtdışındaki yöneticilerin 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması ya da platformun yıllık cirosunun yüzde 10’una kadar para cezaları söz konusu olacak. Sözkonusu yasa çerçevesinde dünyanın herhangi bir yerindeki platformlar, Avustralya’da meydana gelen şiddet eylemini yayın için hizmetlerinin kullanıldığını gördüklerinde, Avustralya Federal Polisi’ni haberdar etmek zorunda olacak.Yasalar ayrıca e-Güvenlik Komiseri’ne bu tür içerikleri sosyal medya şirketlerinin ilgisine sunmak için uyarı yayımlama yetkisi verecek.
KONTROLLER DAHA DA SIKLAŞACAK
Öte yandan Facebook Christchurch terör saldırılarına cevaben canlı yayın kurallarını sıkılaştıracağını açıklamıştı. Şirket CEO’su Sheryl Sandberg, “Terör saldırısının ardından üç adım atıyoruz: Facebook Live’ı kullanma kurallarında sıkılaştırma, platformalarımızdaki nefret söylemine karşı daha fazla adımlar ve Yeni Zelanda toplumuna destek” diye konuşmuştu. Facebook, daha önce şirketin toplum standartlarını canlı yayınla ihlal eden kişileri yasaklamanın yolunu aradığı kaydedildi.ZAMAN-Avustralya