Avustralya Gazi İşleri Bakanı Chester, ABC’ye yaptığı açıklamada, AKPli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen ay kullandığı tehditvari ifadelere rağmen Türkiye ile iyi ilişkiler içinde olduklarını söyledi.
“Uzun yıllardır yerel Türk makamlarıyla mükemmel bir çalışma ilişkisine sahip olduk” diyen Bakan Darren Chester, “Ülkelerini ziyaret etmemize ve dokunaklı bir anma etkinliği düzenlememize izin vermelerine büyük saygı duyuyoruz. Birçok Avustralyalı Anzak Günü’nde Anzak Koyu’na gitmeyi bir nevi hac olarak da görüyor” ifadesini kullandı.
Avustralya Radyo ve Televizyon Kurumu’na (ABC) konuşan Gazi İşleri Bakanı Darren Chester, Ankara’nın artan güvenlik endişeleri nedeniyle bu yasağı koyduğunu belirtti. Bakan, “Türk makamlarının Türk vatandaşlarının etkinliğe katılmamasını tavsiye etmeleri aslında benzeri görülmemiş bir olay değil, bu daha önceki yıllarda da oldu” diye konuştu. Perşembe sabahı düzenlenecek “Şafak Ayini”ne yalnızca önceden kayıtlı yabancı ziyaretçiler katılabilecek.
ERDOĞAN’IN AÇIKLAMASI, İLİŞKİLERİ GERMİŞTİ
Bu arada Erdoğan, Yeni Zelanda’da iki camiye düzenlediği saldırıda 50 kişiyi öldüren Avustralyalı saldırganın yazdığı manifestoda geçen Türkiye’ye yönelik ifadelere atıfla, “İstanbul’u Konstantinapol yapamayacaksınız. Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” açıklamasında bulunmuştu.
BU YIL EN DÜŞÜK KATILIM GERÇEKLEŞTİ
Öte yandan Gelibolu Yarımadası’ndaki geleneksel Anzak Günü törenine bu yıl yaklaşık 700 Avustralyalı ve 500 Yeni Zelandalının katılacağı bildiriliyor. 25 Nisan’daki Anzak Günü, 1915’de Büyük Britanya İmparatorluğu liderliğindeki güçler adına Birinci Dünya Savaşı’nda savaşan Avustralyalı ve Yeni Zelandalı askerlerin Gelibolu’da karaya çıkışının yıl dönümü olarak anılıyor. Anzak, Avustralya ve Yeni Zelanda Kolordusu (Australian and New Zealand Army Corps) kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmiş bir kısaltılma.dpa/AÜ, BK© Deutsche Welle Türkçe