İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 7,2 milyan lira olan gelir-gider farkının 9,8 milyara çıktığını söyledi. İsraf ekonomisi ve plansız yatırımlar nedeniyle belediyenin finansal yapısının özellikle son 4 yılda bozulduğunu tespit ettiklerini belirten İmamoğlu, “Enflasonun gerçekleri ciddiye alınmadan yapılan bir 2019 bütçesi var karşımızda. Büyükşehir Belediyesi bu alanla hiç uğraşmamış. Gelirleri arttırmak yerine israf düzenine öncelik verilmiş.” dedi.
İBB Temmuz ayı Meclis toplantısı başladı. Belediye meclisinde AKP ile CHP arasında ‘kaç gün çalışılmalı’ tartışması yapıldı. Daha sonra İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, ‘Giderlerin Hesapsız ve Ölçüsüz Artma Sebebi’ başlığı altında devralınan belediyenin gelir ve giderlerinin analizini yaptı. İmamoğlu, İBB’nin finansal yapısının bozulmasının yedi nedeni olduğunu söyleyerek maddeleri tek tek sıraladı:
İSRAF EKONOMİSİ, PLANSIZ YATIRIM
“İBB’nin finansal yapısının bozulmasının 7 nedeni olduğunu saptadık: Yatırımlar uzun ve plansız projelere dönüştürülmüştür. Ekonomik kriz ile düşen vergi gelirleri. Kamu maliyesinin bilinen tüm kuralları çiğnenmiş, korkunç bir israfa yol açılmış. Temmuz’da kullanılacak Maliye katkı payı ülke tarihinde ilk defa 15 gün erken ödenmiş. Temmuz ayında kullanılması gereken 1 milyar liralık tüm nakit tüketilip bitirilmiştir. Nereye ve nasıl harcandığı kamuoyuyla paylaşılmıştır.”
5,8 MİLYAR VADESİ GEÇMİŞ BORÇ VAR!
“Gerçekçi bütçe yapılmamış, gelirler şişirilmiş giderler küçültülmüştür. Hızlı satılacak şeyler hızlıca satılmış. Şirketler çok kötü yönetiliyor. Seçim ekonomisinin bedeli İstanbullulara ödetilmiştir. Geldiğimizde İBB’nin kasasında sadece 7 milyon lira vardı. Kasa teslim alındığında 5.8 milyar lira vadesi geçmiş, ödenmemiş ödeme beklemektedir.”