World Education Services (WES), Türkiye’yi baskıcı devletler listesine aldı ve Gateway programı kapsamında, Türkiye üniversitelerinden mezun mülteci veya göçmenleri resmi not dökümü zorunluluğundan muaf tutma kararı aldı.
Türkiye’deki politik atmosferden dolayı yurtdışına giden bir çok göçmen, vatandaşlık işlemlerini yapmakta, büyükelçilik hizmetlerinden faydalanmakta zorluk çekiyor.
Yurtdışındaki Türk Büyükelçilikleri, Hizmet Hareketi Cemaati’nin, Kürt siyasi hareketi mensuplarının veya politik gerekçelerle iltica eden sair Türk vatandaşlarının vekalet, kimlik, pasaport işlemlerini kasdi şekilde yapmıyor. Hatta bu kişilerin büyükelçiliklere gittiklerinde alıkonulup, sorguya çekilme, tartaklanma gibi kötü muamelelere bile uğrayabildikleri, Kanada gibi devletlerin kayıtlarına geçmiş durumda.
Büyükelçiliklerin bu tavrına benzer bir durum, bazı Türk üniversiteleri tarafindan da sergileniyor.Yurtdışına giden vatandaşların, gittikleri ülkelerde akademik başvurular yapmak veya diploma denkliğini inceletmek istediklerinde, mezun oldukları kurumlardan alınmış resmi not dökümü sunmaları gerekiyor. Ancak bazı Türk üniversiteleri, fişlemeler doğrultusunda alınan kararlarla, cemaat mensubu veya KHK’larla işten atılmış vatandaşlara not dökümü vermiyor.
Başta Kanada olmak üzere bircok batılı ülke bu durumun gerçekliğini ve de haksızlığını tespit etmiş durumda. Bunun üzerine Kanada’nın diploma denkliği incelemesi yapan resmi kurumlarından World Education Services (WES), Türkiye’yi baskıcı devletler listesine aldı ve Gateway programı kapsamında, Türkiye üniversitelerinden mezun mülteci veya göçmenleri resmi not dökümü zorunluluğundan muaf tutma kararı aldı. Başka bir deyişle TC vatandaşı bir göçmen/mülteci WES’e diploma denkliği incelemesi icin başvurup, mezun olduğu üniversitenin kendisine not dökümü vermeyi reddettiğini söylediğinde, WES söz konusu vatandaşı bu yükümlülükten muaf tutuyor ve gayriresmi not dökümlerini geçerli sayıyor. (Daha fazla bilgi icin: https://www.wes.org/ca/about-the-wes-gateway-program/#main-content-2)
Bundan çok daha ilginc bir uygulamayı ise Ontario College of Teachers (OCT) başlattı.Kanada’da öğretmenlik devlet tarafından koruma altına alınmış bir ünvan ve çok özel bir lisans/sertifikasyon gerektiriyor. Türkiye’den ayrılmış birçok öğretmen, söz konusu sertifikasyon için bu kuruma başvurduklarında, mezun oldukları üniversitelerin politik sebeplerle kendilerine not dökümü vermediğini hatta diplomalarını bile iptal ettiğini belirttiler. Söz konusu kurum kendi incelemesini başlatıp durumun doğruluğunu tespit edince, Türkiye’den gelen öğretmenleri özel kategoriye alıp onları resmi not dökümü teslim etme yükümlülüğünden muaf tuttuyor ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından iptal edilen diplomalarını geçerli sayma kararı alıyor.Tüm bu uygulamalar, Kanada gibi ülkelerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin otokratik bir rejimle yönetildiğini resmen kabul ettiği anlamına geliyor.Haberdar