Fransa’nın güneybatısındaki Biarritz kentinde düzenlenen Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Almanya, Fransa, Japonya, İngiltere, İtalya ve Kanada’dan oluşan G7 ülkelerinin toplantısı ikinci gününe başladı. Liderler bugün “eşitsizlikle mücadele”, “uluslararası ekonomi/ticaret ve uluslararası güvenlik konusunda takvim oluşturma” ve “G7’nin Afrika ile ortaklığı” konulu oturumlara katılacak.
Diğer taraftan liderler ikili görüşmelerle hem kendi ülkelerinin ilişkilerini hem de dünya gündemini değerlendiriyor.G7’nin merakla beklenen konularından birisi ise Brexit konusunda anlaşmaya varamayan Avrupa Birliği ülkeleri ve İngiltere arasında bir ilerleme yaşanıp yaşanmayacağı.Fransa Cumhurbaşkanlığı İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in G7’nin ikinci gününde Biarrit’e geldiği yönündeki iddiaları doğruladı.
Biarritz’e bir İran uçağı iniş yaptı: Uçakta İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’mi var ?
G7 buluşmasına daha önce İran’ın davetli ülke olarak katılmayacağı açıklanmış olsa da sadece zirveye gelen uçaklara açık olan Biarritz havalimanına bir İran uçağının iniş yaptığı iddia edildi. Uçakların iniş ve kalkışlarını takip eden Flightradar24.com adlı internet sitesi bir Airbus marka uçağın İran’ın başkenti Tahran’dan kalkarak Biarrit’e indiğini gösterdi.Flightradar24.com aynı uçağın daha önce İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’i geçen hafta Oslo ve Paris şehirlerine taşıdığını kaydetti. Zarif’in önümüzdeki günlerde sadece Asya ülkelerine ziyaret planı olduğu biliniyor.G7’nin ilk gününde üye ülkeler, nükleer programı sebebiyle ABD’nin yaptırım uyguladığı İran hakkında da görüştü. Fransa Cumhurbaşkanlığı’ndan bir kaynak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a G7 ülkelerinin İran’a “mesajlarını iletme yetkisi” verdiğini iddia etmişti. Ancak Macron böyle bir “resmi görev” olmadığını açıkladı.
Boris Johnson: Ne olursa olsun 31 Ekim’de AB’den ayrılıyoruz
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Donald Tusk’la görüştü. Johnson, Tusk’a “İngiltere şartlar ne olursa olsun 31 Ekim’de AB’den ayrılacak.” dediğini aktardı.İngiliz Başbakan Tusk’a “Anlaşmalı Brexit’i tercih ettiğini” vurguladı. Johnson, “Brexit’ten geri dönüşün anti-demokratik olacağını” düşündüğünü de AB Konseyi Başkanı’na iletti.Tusk, G7’nin ilk gününde yaptığı açıklamasında “Hala umuyorum ki Johnson, tarihe ‘Bay Anlaşmasız’ olarak geçmeyi istemiyordur.” ifadelerini kullandı.
İngiltere Başbakanı, G7 zirvesi sırasında ‘anlaşmalı Brexit’in “Şu anda Avrupa Birliği’ne (AB) bağlı.” olduğunu söyledi.Johnson, anlaşmalı Brexit için “akılcı bir şans var” dedi. AB ile anlaşarak ayrılma şansının “geliştiğini” sözlerine ekledi.İngiliz Başbakan, AB’den anlaşmasız ayrılma durumuyla ise ülkesinin “kolayca başa çıkabileceğini” vurguladı. Johnson, anlaşmasız Brexit durumunda İngiltere’de “Besin kıtlığı yaşanması oldukça imkansız.” şeklinde konuştu.Johnson, ABD Devlet Başkanı Donald Trump ile yaptıkları görüşmeyi de değerlendirdi. Johnson, Trump’ın Brexit sonrası İngiltere ile ticaret anlaşması için “çok hevesli” olduğunu belirtti. İngiltere’nin yeni Başbakanı ABD ile ticaret anlaşması yapmanın “yıllar alacağı” yorumlarını ise “abartılı” bulduğunu söyledi. Bununla birlikte Johnson, “Ama bunu bir yıl içinde yapmak zor olacak.” dedi.
Macron: G7’den İran’la konuşmak için resmi bir yetki almadım
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron G7’den İran ile görüşmeler yapmak ve mesaj iletmek için resmi bir yetki almadığını belirterek bu yönde basına yansıyan iddiaları yalanladı. Bununla birlikte G7’nin ilk gününde İran hakkında değerlendirmelerde bulunduklarını ve hiçbir liderin “İran’ın nükleer bomba sahibi olmasını istemediğini” belirtti. Macron, “G7 bölgenin barış ve istikrarına derinden bağlı.” dedi.Fransa Cumhurbaşkanı, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin de İran konusunda insiyatif alacağını söyledi.ABD Başkanı Donald Trump ise isteyen her ülkenin İran’la konuşabileceğini ancak Amerika’nın kendi yolunu izleyeceğini dile getirdi. Trump İran konusunda Macron’a iletilen hiçbir G7 açıklamasına da imza atmadığının altını çizdi.
Trump ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau G7 zirvesinde bir araya geldi. Trudeau, ABD lideri ile konuştukları ticaret anlaşmasının “işçiler için iyi” olduğunu dile getirdi. Trump ise çok yakında Amerikan Kongresi’nde Meksika ve Kanada ile ilgili iyi bir ticaret anlaşmasının oylanmasını beklediğini söyledi.
Trump ve Abe Kuzey Kore’nin füze denemeleri konusunda anlaşamadı
ABD Başkanı Donald Trump ve Japonya Başbakanı Shinzo Abe Kuzey Kore’nin kısa menzilli füze denemeleri konusunda anlaşamadı. Trump, Kuzey Kore’nin füze denemelerinin hiçbir anlaşmaya aykırı olmadığını belirtirken Abe bu füze fırlatmalarının Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olduğunu söyledi. ABD Başkanı Kuzey Kore’nin denediği füzelerin diğer ülkelerin denedikleriyle aynı çizgide olduğunu ifade etti.Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Yong-un haziran ayında görüştüğünden bu yana Kuzey Kore yedinci kısa menzilli füze denemesini cumartesi günü gerçekleştirdi.
Macron: G7 ülkeleri İran’la yeni müzakerelere açık
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G7 ülkelerinin ABD’nin yaptırım uyguladığı İran ile nükleer programı konusunda yeniden müzakerelere açık olduğunu söyledi. Macron, İran’la tansiyonun düşürülmesinde hem fikir olduklarını belirtti. Fransız LCI televizyonuna konuşan Macron, “Herkes bir çatışmadan kaçınıyor, bu noktada Donald Trump da son derece netti.” dedi.Açılış akşam yemeğinde konuşulan konuların ayrıntıları da gün yüzüne çıkmaya başladı. Diplomatik bir kaynak G7 liderlerinin Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a İran’la nükleer programı hakkında “müzakere etme konusunda yetki verdiğini” aktardı. G7 ülkeleri Macron’dan İran’a “bir mesaj” götürmesini istedi.Liderler ayrıca yemekte 2014 yılında Kırım’ın ilhakı sonrası G7 üyeliği askıya alınan Rusya’nın durumunu da değerlendirdi. AFP’ye konuşan kaynak liderlerin Rusya ile “Koordinasyonu ve diyaloğu güçlendirmeden yana” olduklarını söyledi. Ancak liderler Rusya’nın G7’ye dönmesi için çok erken olduğunu belirtti.Rusya ilk kez 1998 yılında bu gruba dahil olmuştu. 2014 yılına kadar her yıl yapılan zirve G8 olarak anılıyordu.
Beyaz Saray: Johnson ve Trump Körfez konusunu görüştü
ABD Başkanı Donald Trump ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın sabah kahvaltısında bir araya geldi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ikilinin 5G teknolojisinden “İran’ın Körfez’deki deniz yolculuğu tehdidine” kadar birçok meseleyi görüştüğü belirtildi.Beyaz Saray yazılı açıklamasında “Başkan ve Başbakan ortak kaygı duydukları uluslararası güvenlik konularını da konuştular. Özellikle İran’ın Körfez’deki özgür deniz yolculuğu tehdidi, Hong Kong’daki gerilim, 5G ve Huawei, Libya ve Sahel bölgesindeki istikrarsızlık konularını görüştüler.” dedi.
Trump: Johnson Brexit için doğru adam
Trump kahvaltı öncesinde yaptığı açıklamalarda Johnson’ın İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkması anlamına gelen Brexit için “doğru adam” olduğunu söyledi.Başkan Trump kendisinin Johnson’a Brexit ile ilgili bir tavsiyesi olup olmayacağı konusuna “Onun bir tavsiyeye ihtiyacı yok. Bu iş için doğru adam.” dedi.ABD Başkanı Brexit sonrası dönemde ülkesinin İngiltere ile “çok büyük bir ticaret anlaşması” yapacağını belirtti.İngiltere’nin yeni göreve gelen Başbakanı Johnson ise ABD ile ticaret anlaşması yapmanın zor bir iş olduğunun altını çizdi. Ancak Johnson, ABD pazarında İngiltereli şirketler için “büyük fırsatlar” olduğunu sözlerine ekledi.İngiltere Başbakanı gün için AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ile de bir araya gelecek. Tusk zirvenin ilk gününde yaptığı açıklamalarda Johnson’ın tarihe “Anlaşmasız Adam” olarak geçmesini istemediğini kaydetti. AB ve İngiltere henüz Brexit sonrasında tarafların ilişkisini düzenleyen bir anlaşmaya varamadı.