Türkiye’nin yabancı yatırımcılar için cazip bir ülke haline geldiğine dikkat çeken Hasan Gençtürk; “Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la yaptığımız görüşmede, Alpaca’ların Türkiye’de yetiştiriciliği için özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yatırım yapmamız halinde bir çok teşviklerin verileceğini söyledi. İlk etapta 10 Alpaca’yı iklim şartlarına adaptasyon amaçlı Selçuk Üniversitesi’ne göndereceğiz.” dedi.
Nisan ayında bir grup işadamıyla Türkiye’ye giden ‘Global Alpaca’ Şirketi Yöneticileri, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından kabul edildi. Yüksel Çiftçi, Hasan Gençtürk ve Avustralyalı Ian Frith’den oluşan beş kişilik heyet, Ankara’da tarım bakanlığı başta olmak üzere birçok üst düzey yetkiliyle bir araya gelerek, çeşitli yatırım imkânları hakkında bilgi edindi. Türkiye’nin yabancı yatırımcıları ülkeye çekmek için büyük bir değişim yaşadığını hatırlatan Global Alpaca Şirketi Direktörlerinden Hasan Gençtürk, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la yapılan görüşmede, devletin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yatırım yapılması hususunda özel teşviklerin verdiğini açıkladı.
Alpaca’ların Türkiye’de yetiştirilmesini sağlamak ve buna bağlı olarak çok pahalı olan yününü tekstil sektöründe işletmek amacıyla, yap-işlet-devret modelini uygulayacaklarını belirten Gençtürk; “1200 adet Alpaka, Güney Avustralya’daki çiftliklerimizde yetiştiriyoruz. Bu çiftliğimiz, dünyada Peru dışında, tek ve büyük çiftlik olma özelliğini taşıyor. Uzun zamandır Türkiye’ye bu hayvanları tanıtmak istiyorduk. Geçtiğimiz ay Ekonomi Bakanlığı’ndan Avustralya’ya gelen heyetle süreci başlattık. Bizi, Avustralyalı ortaklarımızla Türkiye’ye davet ettiler. Ekonomi Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile özel bir görüşme yaptık. Sayın Çağlayan, Türkiye’de yatırım yapmamız halinde hükümetin önemli teşvikler sağladığını söyledi.”dedi. Temasları çerçevesinde, Tarım Bakanlığı yetkilileriyle de görüştüklerini vurgulayan Hasan Gençtürk, Alpaca’ların daha çok eti ve yününden istifade edildiğini vurguladı. Gençtürk, Alpaca etinin, daha çok 5 yıldızlı otellerde ikram edildiğini söyledi. Ortalama 70 kilo civarında. Kesildikten sonra 40 kiloya yakın eti çıkıyor. Mesela Merinos yününün kilosu 5-6 dolar, Alpaca’nın ise, 70-80 dolar civarında. Bunların ipliğini, şimdilik Yeni Zelanda’da ve Vietnam da işletiyoruz bu da maliyemizi arttırıyor. Yıllık 300 ton kadar elde edilen yünün aynı zamanda tekstilde işletilmesini sağlamak ve hem Türkiye hem de Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa’ya pazarlamayı planlıyoruz.” dedi.
Alpaca’ların hangi bölgede, uygun olacağı konusunda Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesiyle ortak çalışma başlattıklarını belirten Gençtürk, araştırmanın Doç.Dr. Esat Polat, tarafından yürütüldüğünü söyledi. Gençtürk; “İlk etapta 10 Alpaca’yı iklim şartlarına adaptasyon amaçlı göndereceğiz. Hedefimiz Türkiye ve yakın ülke pazarı. Çünkü Türkiye 56 ülkeye 4 saat mesafede olan bir yerde.”dedi. Bu arada, toplumumuz tarafından yakından tanınan işadamları Hasan Gençtürk ve Yüksel Çiftçi, Kwiktron Revive Technologies adı ile bilgisar alanında yaklaşık 25 milyon dolarlık bir yatırama sahip bulunuyor.