Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bakan Mustafa Varank’la ilgili kaleme aldığı yazılar konusunda Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’a gönderdikleri tekziplerin yasal süre içince gazetede yayımlanmamasının ardından içerikleri bakanlığın internet sitesi üzerinden kamuoyuyla paylaştı.
Bakanlığın yayınladığı metinde, Uğur için “İzansız ve kesin bir dille kaleme aldığı konu hakkında, ne bakanlıktan bilgi edinme ne de sektör hakkında araştırma yapma zahmetinde bulunmayan yazarın amacının açık bir tetikçilik faaliyeti olduğu aşikârdır. Bunun nedenlerinin kamuoyunun takdirinde olduğunu belirtiriz.” ifadeleri kullanılırken; tekzibin yayınlanması için de yasal süreç başlatılacağı ifade edildi.
Fuat Uğur, yerli traktör projesi konusundaki yazılarında üreticilerle gerçekleştirilen toplantılara ‘çoğu yabancı ortaklı’ şirketlerin çağrıldığını ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da denediği traktörün üretici firmasının çağrılmadığını savunarak Bakan Varank’a yüklenmişti. Dünkü köşe yazısında da Bakan Varank’tan gelen bir açıklamaya ‘geniş özet’ şeklinde yer veren Uğur, “Açıklamada tarafıma yönelik haddi aşan aşağılayıcı, küçük düşürücü ve hakarete varan ifadeleri ayıkladım. Ama bazılarını da genel bütünlüğünü bozmamak adına, ne yazık ki siz okurların affına sığınarak paylaşmak zorundayım. Ben yazılarımı kaleme alırken kimseye hakaret etmedim, iftira atmadım, kimsenin itibarıyla, onuruyla oynamadım. Dolayısıyla da kendi köşemde kendime hakaret ettirmem söz konusu olamaz” notunu düşmüştü.
“En hafif tabirle bir tetikçinin hezeyanları…”
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ise bugün yasal süre içerisinde yayınlanmadığı gerekçesiyle Uğur’a gönderilen tekzibin tam metnini internet sitesinde paylaştı ve bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“2018 yılı itibariyle ürettiği traktörlerde %92 YERLİLİK seviyesini yakalayan, YÜZDE YÜZ YERLİ VE MİLLİ MOTOR üretip kullanan, yaklaşık 30 BİN EMEKÇİYE istihdam sağlayan Türk tarım makineleri endüstrisinin vefakâr mensuplarını vatan haini gibi göstermek en hafif tabirle bir tetikçinin hezeyanları olarak nitelendirilebilir.
“İzansız ve kesin bir dille kaleme aldığı konu hakkında, ne bakanlıktan bilgi edinme ne de sektör hakkında araştırma yapma zahmetinde bulunmayan yazarın amacının açık bir tetikçilik faaliyeti olduğu aşikârdır. Bunun nedenlerinin kamuoyunun takdirinde olduğunu belirtiriz.
“Tüm bunlara rağmen, gerçek dışı iftira ve iddialarla kamuoyunun yanlış yönlendirilmesi; Sayın Bakanımızın, Bakanlığımızın ve Hükümetimizin toplum nezdinde itibar kaybetmesi ve onurunun zedelenmesi kastıyla yayınlanmış olan bu yazıların tam ve eksiksiz tekzibi, ilgili mevzuat çerçevesinde mümkün olmamıştır.
“Bu nedenle; gazeteye gönderilen ihtarnameyi ve tekzip metnini içeren avukat dilekçesini sizlerle paylaşırken, tekzibin yayınlanması için yasal süreç başlatacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.”