Mısır ve Ortadoğu’da tarihin seyrini değiştirebilecek seçimlerden biri olarak adlandırılan cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu dün sona erdi.
Yoğun bir katılımın sağlandığı seçimde 5 aday ülkenin ilk demokratik lideri olmak için yarışıyor. Hiçbir adayın ilk turda yüzde 50 barajını aşmasının beklenmediği seçimde 16-17 Haziran’da yapılacak ikinci tura kimin kalacağı en geç yarın belli olacak. Ancak resmî; sonuçların hafta içi açıklanması bekleniyor. İkinci turunun daha gergin geçmesi beklenen seçimlerden sonra ülkenin dümenine oturacak aday için Tahrir Meydanı Demokles’in kılıcı olmayı sürdürecek. Seçimlerde Amr Musa ve Ahmet Şefik ile Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’den birinin cumhurbaşkanı olması durumunda Tahrir Meydanı’nın yeni bir devrime kucak açabileceği belirtiliyor. En ılımlı isimler olarak ise bağımsız aday Abdul Munim Ebul Futuh ile milliyetçi-solcu isim Hamdin Sabbahi ön plana çıkıyor. Seçim sonuçlarına göre muhtemel senaryolar ise şöyle sıralanıyor:
Musa ve Şefik’in eski rejimi geri getirmesinden endişe ediliyor: Her ikisi de Mübarek döneminin etkin isimlerinden olan eski Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa ve Mübarek döneminin son başbakanı Ahmet Şefik, özellikle devrime destek veren halk arasında eski rejimin kalıntıları olarak değerlendiriliyor. Her iki ismin de Mübarek rejiminden çok farklı davranmayacağını öne süren devrim yanlıları, halkın ikinci kez devrim yapmak zorunda kalabileceğini iddia ediyor. İki lider de beyanatlarında ordu ile çok yakın ilişki kuracaklarını belirtirken, İslami kesime de aba altından sopa gösteriyor.
Müslüman Kardeşler cumhurbaşkanlığı koltuğuna da oturursa: Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’ye oy vermeyenler, parlamentodan sonra cumhurbaşkanlığı koltuğunun da Müslüman Kardeşler’in eline geçmesi durumunda ülkeyi büyük bir tehlikenin beklediğini iddia ediyor. Şimdiden bazı Hıristiyan ve liberallerin ülkeyi terk ettiğini ileri süren Mısır medyası, Müslüman Kardeşler’in ülkeyi bir örgüt mantığıyla idare etmesinden endişe ediyor. Ordu ve bürokrasinin de karşısında olduğu Müslüman Kardeşler’in önde gelen isimlerinin son günlerde yaptığı açıklamalar da karşıt görüşte yer alanlar arasında soru işaretleri meydana getiriyor.
Ebul Futuh ve Sabbahi kabul edilebilir düzeyde: Müslüman Kardeşler’den geçtiğimiz yıl ayrılan Abdul Munim Ebul Futuh ile Arap milliyetçisi Kerame Partisi lideri Hamdin Sabbahi tüm kesimler arasında kabul edilebilir isimler olarak göze çarpıyor.