WIN-Gallup tarafından dünya kamuoyunun barış beklentisini ölçmek amacıyla yaptığı “Barış Endeksi” araştırması, dünyada barış umudunun arttığını ortaya koydu.
Önceki yıla göre 2012’yi daha barışçıl bir yıl olarak görmeyi umanların oranı yüzde 27’ye yükselirken, endeks 11 Eylül’den bugüne kadar geçen 10 yılın en yükseği oldu. Türkiye ise 2012 yılı barış endeksi en düşük olan 5. ülke. Araştırma geçmiş yıllarda daha çok savaş ve teröre maruz kalan milletlerin, 2012’nin daha barışçıl bir yıl olacağına dair umut taşıdıklarını gösteriyor. Iraklıların (artı % 34) ve Afganların (artı % 18) geçen yıla göre daha barışçıl bir yıl umuyor olmaları dikkat çekiyor.
Buna karşılık özellikle ekonomik kriz yaşanan Avrupa ülkelerinin çoğu ve ABD gibi refah toplumlarında ise barış konusundaki kaygılar devam ediyor. Zengin ülkelerin barış beklentisi açısından daha karamsar olduğu görülürken, endeks en zengin 30 ülkenin yalnızca birinde pozitif, yani bu yıl önceki yıla göre daha çok barış bekleyenlerin sayısı, beklemeyenlerden fazla. Tam tersi, zenginlik sıralamasında en altta yer alan 29 ülkenin 17’sinde bu rakam pozitif. Onlar barış açısından içinde bulundukları şartların iyileşeceğini umuyorlar. Araştırmaya göre Türkiye 59 ülke içinde 2012 yılı endeksi en düşük olan 5. ülke. Araştırma sonuçlarını değerlendiren WIN-Gallup International Başkanı Jean-Marc Leger, “Bu araştırma dünyaya iyi haberler taşıyor. Birçok anlaşmazlığa ve barış beklentisindeki süregelen karamsarlığa rağmen umudun artıyor olması çok olumlu. Dünyanın hiç de küçümsenmeyecek bir bölümü önümüzdeki ayların geçen 12 aya göre daha barışçıl olacağını düşünüyor. Bu, son 10 yılın en iyi sonucu.” dedi. Bu yıl beş kıtada 59 ülkede 50 binden fazla kişi ile yapılan çalışma 1977’den beri düzenli olarak devam ediyor. DIŞ HABERLER SERVİSİ