ABD Temsilciler Meclisi, bugün yapılan oylamada Türkiye’ye yönelik yaptırım içeren tasarıyı 60’a karşı 354 oyla kabul etti. Tasarıda, Barış Pınarı Harekâtı operasyonuyla ilişkilendirilen Türk yetkililere ve savunma sektörüyle ilişkilendirilen bankalara yaptırım uygulanmasını öngörüyor.
ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel ve Komisyon’daki Cumhuriyetçilerin lideri Michael McCaul’un, Türkiye’nin Suriye’de başlattığı askeri operasyonun “sona ermesi için” hazırladıkları yasa tasarısı, Komisyon’da kabul edildi.
Türkiye’yi Suriye’nin kuzeyinde başlatılan Barış Pınarı Harekâtı’nı “derhal durdurmaya” çağıran tasarı, ‘Suriyeli Kürtlerin desteklenmesi gerektiğini’ ön görüyor.ABD Hazine Bakanlığı’ndan 15 Ekim’de yapılan açıklamada, Türkiye’den iki bakanlık ve üç bakanın yaptırım listesine alındığını duyurmuştu.
Açıklamada, Milli Savunma Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere iki bakanlığın yaptırım listesine alındığı belirtiliyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yaptırım uygulandığı kaydedildi.
Aynı yasa tasarısında, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi satın almasına yönelik yaptırım uygulanması maddesi de yer alıyor. Tasarı yasalaşırsa Amerikan silahlarının, Suriye’de operasyon yürüten Türk Silahlı Kuvvetleri’ne satışı engelleneceği ifade ediliyor.
Eliot Engel, “Önerdiğimiz yaptırımlar Erdoğan’ı, uluslararası güvenliğe yönelik bu korkunç yıkımdan sorumlu tutacak. Kongre de Başkan Trump’ın kararının felaket sonuçlarına karşı iki partinin de desteklediği biçimde çalışmaya devam etmelidir” yorumunu yaptı.
Michael McCaul da Türkiye’nin askeri operasyonunun “sivil ölümlere yol açtığını ve IŞİD’in yeniden doğuşuna yol açarak küresel güvenliği tehdit ettiğini” söyledi. Önceliklerini “IŞİD tutuklularının Suriye’deki cezaevlerinde tutularak ABD’ye tehdit olmasını engellemek” olarak açıkladı. BOLD-