Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, ‘Cumhurbaşkanı’na hakaret’ suçlamasıyla çıkarıldığı Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.
Dün akşam 22:00 sularında gözaltına alınan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş nezarethanesinde bekletildiği 15 saatin ardından çıkarıldığı Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklandı.
Attığı bazı tweetler ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun bir tweetini retweet eden Keneş hakkında basın savcısı Umut Tepe ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ suçlamasıyla soruşturma açmıştı. Açılan dava sebebiyle İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği’nce sorgulanan Keneş yurt dışına çıkış yasağı konularak serbest bırakılmıştı. Savcılık hakimliğin kararına itiraz etti. Keneş’in serbest kaldıktan sonra da tweet atmaya devam etmesini gerekçe gösteren savcı Umut Tepe, tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması için hakimliğe dilekçe sundu. Talebi değerlendiren İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği talebi kabul ederek Keneş hakkında yakalama kararı çıkardı. Tutuklama talebiyle hakkında yakalama kararı çıkarılan Bülent Keneş Zaman Gazetesi’nin merkez binasında gözaltına alınarak Emniyet’e götürüldü.
KENEŞ’İN AVUKATINDAN AÇIKLAMA: AMAÇ CEZALANDIRMAK
Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş’in avukatı Hasan Günaydın, müvekkilinin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde tutulduğunu açıkladı. Günaydın, Keneş’in Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde tutulmasının ‘cezalandırma’ amacı taşıdığı kanaatinde olduklarını açıkladı.
Hakkında tutuklama amaçlı yakalama kararı bulunan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, polis tarafından gazete binasında gözaltına alınarakİstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Keneş’in avukatı Hasan Günaydın, emniyet müdürlüğü önünde basın mensuplarına konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Avukat Günaydın, müvekkilinin adliyeye götürülmesi gerekirken emniyet müdürlüğüne getirildiğini ve hiçbir gerekçesi bulunmamasına rağmen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde tutulduğunu söyledi.
Müvekkili hakkında attığı tweetler sebebiyle tutuklama kararı verildiğini hatırlatan Günaydın, Bülent Keneş’in hangi gerekçe ile Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde tutulduğu yönünde yetkililerden bilgi alamadıklarını belirtti. Görevli polis memurlarının ‘savcılıktan talimat bekliyoruz’ dediklerini aktaran Günaydın, Bülent Keneş hakkında terörle ilgili hiçbir suç isnadı bulunmadığını ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde tutulmasının da hukuki bir gerekçesinin olmadığını dile getirdi.
Adliyede nöbetçi hakim olmadığı yönündeki iddiaları da değerlendiren avukat Hasan Günaydın, “Neden olmadığını anlayabilmiş değilim. Bana göre hukuken Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre nöbetçi hakim de savcı da bulunması gerekir. Bulunmaması yine hukuka uygun olamaz. Olmadığını da düşünmüyorum. Mutlaka vardır ama ne sebeple gerçekten burada tutulduğunu bize bu konuda bir izahat yapılmadığı için, açıklama yapılmadığı için biz de saygıdeğer kamuoyuna bu konuda bir bilgi veremiyoruz maalesef.” şeklinde konuştu.
ABD’DEN BÜLENT KENEŞ AÇIKLAMASI
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Doug Frantz, Bülent Keneş’in tutuklanmasına sert tepki gösterdi. Kişisel Twitter hesabından sert bir mesaj yollayan Frantz, “Türk arkadaşlarıma hatırlatırım ki GAZETECİLİK SUÇ DEĞİLDİR ve Bülent Keneş bir tweet atmasından dolayı tutuklandı. Bu demokrasi değildir.” ifadesini kullandı. Halkla İlişkilerden Sorumlu ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Douglas Frantz,Türkiye’yi yakından tanıyan, 11 Eylül saldırıları sonrasındaki haberciliği ile Pulitzer ödülü almış eski bir gazeteci. 35 yıllık meslek hayatının 2000-2005 arasındaki dönemini New York Times’ın İstanbul Büro Şefi olarak Türkiye‘de geçirmişti.