Görevlerine dönebilmek için OHAL Komisyonu’na başvuran KHK’lıların sayısı 126 bin 300. Ancak yalnızca 9 bin 600 kişi görevine iade edildi. İhraç edilenlerin mağduriyetlerinin listesi ise uzun.
Adana’da bir meslek okulunda öğretmenlik yapıyordu 56 yaşındaki Tahsin Uysal. 15 Temmuz 2016’daki darbe girişiminin ardından önce gözaltına alındı, sonra da tutuklandı. Sekiz ay cezaevinde kaldı. Hizmer Hareketine yakın bir eğitim sendikasına üye olması, tutuklanmasına gerekçe gösterildi. Bu süreçte Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile görevinden ihraç edildi.
Emekliliği gelmiş olmasına karşın maaş hakkını elde etmesi aylar sürdü. Hiçbir resmi kurum, Uysal’ın emeklilik başvurusunu almayı kabul etmedi. Aylar sonra emekli olmaya hak kazansa da, bu defa emeklilik ikramiyesi verilmedi. Dava açtı, kazandı. Aldığı tazminat avukat ve dava masraflarına gitti. Banka hesapları kapatıldı, kredi kartları iptal edildi, akademisyen kızı Uysal’ın durumu nedeniyle önce gözaltına alındı, sonra da ihraç edildi. Genç kadın dava sonucunda beraat alsa da, görevinin başına dönmesine izin verilmedi.
Tahsin Uysal da yargılamanın ardından beraat aldı, aklandı. Ancak savcılık karara itiraz etti. Yeniden yapılan yargılama sonucunda Uysal bu defa 6,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.Eşinin sağlığı yaşananlar nedeniyle bozuldu, kanser oldu. Uysal ise umudunu yitirmiyor. “Mücadele ediyoruz, elbet haksızlık ortaya çıkacak. Biz ne eli silahlı teröristiz, ne de devlet düşmanı. Devletin resmi olarak kurulmasına izin verdiği, maaşımdan kesip aidatını ödediği sendikaya üye olmaktan başka suçum yok” diyor.
“Olağanüstü hal, bitmeyen bir OHAL olarak devam ediyor”
15 Temmuz’daki darbe girişiminin ardından 134 bin kişi KHK’lar ile görevlerinden ihraç edildi. KHK’lılar arasında yargılanıp beraat edenler olsa da on binlercesi görevine iade edilmedi, kendi deyimleriyle sosyal ölüme terk edildiler.
Kendisi de bir KHK’lı olan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, ihraç edilenlerin yaşadığı mağduriyetleri her fırsatta Meclis gündemine taşıyan bir isim.
Gergerlioğlu, darbe girişiminin üzerinden üç buçuk yıl geçmiş olmasına karşın yaşanan mağduriyetleri “Olağanüstü hal, bitmeyen bir OHAL olarak devam ediyor” diye niteliyor.
HDP’li vekil devam eden süreci, somut örnekleriyle birlikte şöyle özetliyor: “Milyonlarca insan etkilendi, etkileniyor. Yüz binlerce insan kamudan ihraç edildi. Özel sektörde iş bulamadı, yurt dışına çıkışları yasaklandı. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) kurs ve programlarına katılımları yasaklandı. Herhangi bir işyeri açmaları karşısında belediyeler dahi KHK’lılara engel oluyordu. Yurt dışından kendilerine gönderilen paraları çekmeleri bile yasaklandı.”
Gergerlioğlu KHK’lıların maruz kaldığı uygulamaları ‘Nazi uygulamaları’ olarak tanımlıyor ve insanların kırıma uğratıldıklarını söylüyor. HDP’li vekile göre bu uygulamalar ağırlaşarak devam ediyor ve iktidar bu yönde herhangi bir önlem de almıyor.dw