• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü, Çin’de çıkan koronavirüs için acil durum ilan etti

Ocak 31, 2020
in Dış Haberler
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Çin’de yaklaşık 1 ay önce ortaya çıkan yeni koronavirüs hakkında “uluslararası kamu sağlığı acil durumu” ilan etti.

İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılan basın toplantısında DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, küresel ölçekte acil durum ilan edilmesinin nedeninin “Çin’de değil, diğer ülkelerde yaşananlar” olduğunu söyledi ve asıl endişenin virüsün sağlık sistemleri zayıf ülkelere yayılması olduğunu belirtti.DSÖ, şu ana kadar Çin dışında 18 ülkede 98 vaka tespit edildiğini, ancak hayatını kaybeden olmadığını açıkladı.

Çin’de koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 213’e ulaşırken, Perşembe günü Tibet’te de bir vakanın doğrulanmasıyla Çin anakarasındaki bütün bölgelere hastalığın yayıldığı anlaşıldı. Çin Ulusal Sağlık Komisyonu Perşembe günü koronavirüsün bulaştığı hasta sayısının 9 bini 500’e yaklaştığını açıkladı, 81 bin kişinin ise hastalık şüphesiyle gözlem altında tutulduğu bildirildi.Türk Hava Yolları (THY) da salgın nedeniyle Çin seferlerini 9 Şubat’a kadar durdurma kararı aldı.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

AP Türkiye Raportörü, Ankara’ya :AİHM’de kaybettiniz, uymak zorundasınız

BM Genel Sekreteri Guterres: İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor

1993’de Azerbaycan’a destek için kapatılmıştı:Ermenistan sınırı yeniden açıyor

THY’den yapılan açıklamada “Korona Virüsü kaynaklı durumu ve son gelişmeleri ulusal ve uluslararası otoritelerle değerlendirmek için; Pekin, Guangzhou, Şangay ve Xian şehirlerine düzenlediğimiz seferlerimizi 9 Şubat’a kadar durduruyoruz. Gelişmeleri aktarmaya devam edeceğiz” denildi.

DSÖ Başkanı Ghebreyesus da Çin’in aldığı “olağanüstü önlemleri” takdir etti ve “Açık olayım, bu acil durum ilanı Çin’e karşı bir güvensizlik oyu değil” dedi.Çinli yetkililer salgının yayılmasının engellenmesi amacıyla, koronavirüsün ortaya çıktığı Vuhan ve onun başkenti olduğu Hubei eyaletindeki 50 milyon kişiyi karantinaya alma yönündeki çabalarını sürdürüyor.

Çin genelinde yüz maskesi kullanmak zorunlu hale getirildi, Çin’in futbol federasyonu da Çin Süper Ligi de dahil olmak üzere ülke çapındaki bütün futbol maçlarının askıya alındığını açıkladı.Çin’e bağlı yarı özerk Hong Kong yönetimi de bir dizi önlem açıkladı ve iki ülke arasındaki geçişleri sınırladı.Çin ile Hong Kong arasındaki uçak seferleri yarıya indirildi, Çin anakarasına yapılacak seyahatlere izin verilmeyeceği de duyuruldu.

DSÖ, sert önlemler alınması, vakaların tedavi edilip karantinaya alınması ve kişilerin kendilerini korumasının teşvik edilmesiyle, virüsün yayılmasının önünü kesmenin hâlâ mümkün olduğunu belirtti.Virüsün herhangi bir ülkede görülme ihtimalinin olduğunu belirten DSÖ, tüm ülkelerin karantina, gözlem ve erken teşhis mekanizmalarının işler halde olması gerektiğinin altını çizdi.

Japonya’nın tahliye ettiği vatandaşlarında koronavirüs görüldü

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgını konusunda “tüm dünyanın tetikte olması gerektiğini” kaydederken, ABD Perşembe günü koronavirüsün oluşturduğu sağlık riski seviyesini en yükseğe çıkardı, vatandaşlarına Çin’e gitmeme tavsiyesinde bulundu.Japonya’nın ülkeden tahliye ettiği 206 kişiden 3’ünde koronavirüs gözlemlendi. Böylece ülkedeki hastaların sayısı 11’e çıktı.Japonya Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, hastalığın tespit edildiği 3 kişiden 2’sinde hastalık bulgularının önceden gözlemlenmemesi endişe verici bir gelişme olarak yorumlandı.

Çin’de vatandaşları bulunan ülkelerden bazıları tahliye işlemlerine başlamış durumda.İngiltere, Çin’den getirilecek vatandaşlarının 14 gün boyunca karantinada tutulacağını duyurdu, ABD ise bu süreyi 72 saatle sınırlandırdı.Fransa’nın da aralarında Fransızların da olduğu 350 AB vatandaşını bu hafta Vuhan’dan tahliye etmesi bekliyor.Avustralya da vatandaşlarını tahliye ederek, onları normal şartlarda sığınmacıların kaldığı Christmas Adası’nda karantinaya almaya hazırlanıyor.

Türkiye 35 kişiyi tahliyeye hazırlanıyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Çarşamba günü yaptığı açıklamada, 35 Türkiye vatandaşının Çin’den ülkeye dönmek için başvuruda bulunduğunu söyledi ve ambulans uçağa dönüştürülen bir uçakla vatandaşların tahliyesinin planlandığını bildirdi.Koca, “Türkiye’ye getirdikten sonra da yine muayeneleri yapılarak 14 günlük zaman diliminde karantinaya alınmasını Bilim Kurulu öneriyor” dedi.

Çin vatandaşlarına yurt dışına seyahat etmeme çağrısı yaparken, ABD, İngiltere ve Almanya’nın da aralarında olduğu artan sayıda ülke vatandaşlarını elzem olmadıkça Çin’e seyahat etmemeleri konusunda uyardı.British Airways, Lufthansa, Amerikan Havayolları, KLM ve United Havayollarının aralarında olduğu bazı büyük hava yolları şirketleri Çin’e uçuşlarını durdurdu.Türk Havayoları ise Çin seferlerinde personelin yüz maskeleri kullanacağını açıkladı.Halihazırda Çin dışında 18 ülkede koronavirüs görülmüş durumda.

Çin dışında tespit edilen 98 vakanın rastlandığı ülkeler arasında Fransa, Almanya, Kanada, Avustralya ve Güney Kore de var.İtalya da ülkede ilk koronavirüs vakalarının teyit edildiğini açıkladı. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, başkent Roma’da konaklayan 2 Çinli turistte koronavirüse rastlandığını açıkladı.Vakaların büyük çoğunluğu Çin’de virüsün ilk görüldüğü Vuhan kentine seyahat etmiş kişiler. Ancak bu vakaların 8’inde virüs insandan insana bulaştı.Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus örgütün geçen hafta koronavirüsü acil durum ilan etmeme kararı alması konusunda pişmanlığını iletti ve kararı “insan hatası” olarak nitelendirdi.

Koronavirüsün küresel ekonomi üzerinde yaratacağı etkinin boyutları hakkında da endişe büyüyor.Starbucks, Toyota, Foxconn, Tesla ve McDonald’s ve IKEA’nın da aralarında bulunduğu firmalar ülkedeki üretimlerini durdurdu ya da mağazalarını kapattı.ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, koronavirüsün kırılgan olan dünya ekonomisine yeni bir risk oluşturduğunu söyledi.Powell, “Açık bir şekilde Çin’in arzını yakın dönemde etkileyecek ve komşularından bazılarına da etkisi olabilir” dedi.bbctürkçe

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Kızılay’a çok yazık etmişler!

SONRAKİ HABER

‘Deprem paraları nerde’ diye soran CHP’li Altay: Paşa paşa hesap vereceksin Erdoğan

BENZER HABERLER

AP Türkiye Raportörü, Ankara’ya :AİHM’de kaybettiniz, uymak zorundasınız
Dış Haberler

AP Türkiye Raportörü, Ankara’ya :AİHM’de kaybettiniz, uymak zorundasınız

Aralık 5, 2025
İsrail soykırıma devam ediyor:Ateşkes sonrası bir ayda 107’si çocuk 271 Filistinliyi katledildi
Dış Haberler

BM Genel Sekreteri Guterres: İsrail Gazze’de savaş suçu işliyor

Aralık 4, 2025
1993’de Azerbaycan’a destek için  kapatılmıştı:Ermenistan sınırı yeniden açıyor
Dış Haberler

1993’de Azerbaycan’a destek için kapatılmıştı:Ermenistan sınırı yeniden açıyor

Aralık 4, 2025
Sanatçı Süvari Öztürk’ten Ahmet Kaya’ya vefa: ‘Yangında gece’ vefat yıldönümüne  ithaf edildi
Dış Haberler

Sanatçı Süvari Öztürk’ten Ahmet Kaya’ya vefa: ‘Yangında gece’ vefat yıldönümüne ithaf edildi

Aralık 1, 2025
Türkiye’de ilkkez: Papa 14. Leo, İstanbul’da 4 bin kişiye ayin düzenledi
Dış Haberler

Türkiye’de ilkkez: Papa 14. Leo, İstanbul’da 4 bin kişiye ayin düzenledi

Kasım 29, 2025
Kazakistan’da ‘Hizmet’e adanmış bir ömür: Eğitim Gönüllüsü Osman Sarıoğlu Almatı’da Hakk’a yürüdü
Dış Haberler

Kazakistan’da ‘Hizmet’e adanmış bir ömür: Eğitim Gönüllüsü Osman Sarıoğlu Almatı’da Hakk’a yürüdü

Kasım 29, 2025

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

  • All
  • Manşet
Saray Yargısı’nın Denizli T Tipi Cezaevindeki zulmü: Av. Süleyman Yıldırım bu hale gelene kadar tahliye edilmedi
Manşet

Rejim Yargısı, ölüm döşeğinde tahliye edildi: Cezaevinde kanser olan Av. Süleyman vefat etti

by adminzaman
Aralık 8, 2025
0

Bir bacağını cezaevinde kaybetti, kanser ilerledi, doktor raporlarına rağmen tahliye edilmedi. “Cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen geri gönderildi. Ölüm döşeğinde serbest...

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Güle Güle Arif: Genç yaşta hicret diyarında vefat haberi sevenlerini hüzne boğdu

Aralık 8, 2025
NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

NSW ve Queensland’dan uyarı: Isı dalgası ve kavurucu sıcaklar tehlikeli boyutta

Aralık 8, 2025
Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Avustralya’dan göçmen reformuna neşter: Daha adil, daha hızlı, doğru kapıları doğru insanlara açılacak

Aralık 8, 2025
Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Açıkyörük’ün aşı ve işi gasp edildi: Limon satarak geçinen KHK’lı vefat etti

Aralık 8, 2025
Sınırsız kontenjan

Kore, Açe ve dünden bugüne dostluklar!

Aralık 7, 2025

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM