Koronovirüs salgını Çinlileri sosyal yönden de olumsuz etkiliyor. Birçok ülkede Çinlilere karşı bakış açısı değişirken ırkçı saldırılar da artıyor.
Avustralya’nın Sydney şehrinde sokak ortasında kalp krizi geçiren bir Çinli’ye, “koronavirüs taşıdığı korkusuyla” etraftakilerden kimse müdahale etmedi. Sağlık ekiplerinin müdahalesine rağmen 60 yaşındaki adam olay yerinde hayatını kaybetti.Batı ülkelerinde yaşayan Asyalı göçmenler koronavirüs salgınıyla birlikte kendilerine yönelik ırkçı tavırların artmasından şikâyetçi. Fransa’da sosyal medya kullanıcıları, maruz kaldıkları ırkçılığı “Ben virüs değilim” (#JeNeSuisPasUnVirus) etiketiyle paylaşıyor. Uzak doğulular, insanların ırkçı eğilimlerinin koronavirüs salgınıyla birlikte daha görünür olduğunu vurguluyor.
12 vakia tespit edildi
Öte yandan Avustralya koronavirüs nedeniyle Çin’den gelen yolculara sınırlarını kapattığını duyurdu. Koronavirüsün sıçradığı Avustralya’da şu ana kadar 12 vaka tespit edildi. Aaylarca yangınlarla mücadele eden Avustralya’da koronavirüs ülkenin öncelikli gündemlerinden biri oldu. Cumartesi günü iki yeni vakanın tespit edildiği ülkede salgından etkilenenlerin sayısı 12’ye çıktı.
Çinli yolcu THY uçağından indirildi
Türk Hava Yolları’nın bugün gerçekleştirilen İstanbul-Xi’an uçuşunda Çinli bir yolcu tepkiler üzerine uçaktan indirildi. Sefer yaklaşık 2,5 saat gecikmeyle yapılabildi.TC-JND kuyruk tescilli uçakta 4A’da oturan kadın yolcuda “gribal enfeksiyon olduğu” ancak sağlık ekipleri tarafından ‘uçabilir’ raporu verildiği buna rağmen diğer yolcuların duruma tepki gösterdiği öğrenildi. Bunun üzerine Juan Wen (39) isimli yolcunun uçaktan indirildiği ve Türkiye saatiyle tarifeli olarak 01:55’te kalkışı planlanan uçak 04:27’de havalanabildi.
İtalya’da Çinli’lere karşı ırkçı eylemler
Diğer yandan İtalya’nın başkenti Roma’da iki Çinli turistte koronavirüs tespit edilmişti. Çin’de ortaya çıkan virüs kaynaklı korku ve panik, İtalya’da Çinlilere karşı ırkçı eylemlere dönüşmeye başladı.Geçen hafta sonundan itibaren ülkenin çeşitli kentlerinden, “Çinli düşmanlığı” temelli sözlü saldırılar yaşandığı haberleri gelmeye başladı. Venedik’te Çinli bir çift, gençlerden oluşan bir grubun kendilerine hakaret ederek tükürdüğünü söyledi. Yine Venedik’te Çinli bir üniversite öğrencisi trende ırkçı hakaretlerle karşılaştığından şikayet etti. Torino’da bir restoranda, yıllardır İtalya’da yaşayan Çinli bir aile de sözlü saldırıya uğradı.Başkent Roma’nın da dahil olduğu büyük kentlerde Çin restoranlarının büyük oranda müşteri kaybettikleri bildiriliyor.
Roma’nın en meşhur Çin restoranlarından Hang Zhou da Sonia’nın sahibi Zhou Fenxia, “Restoranım 10 yıldır her zaman dolu olurdu, hafta sonları sıra oluşurdu. Bu son bir haftada ise birden bire müşteriler yok oldu” dedi.Roma’da turistlerin yoğun olarak gittiği bölgede, Aşk Çeşmesi yakınlarında bir barın kapısına, Çince ve İngilizce “Çinliler giremez” anlamına gelen bir yazı asıldığı ortaya çıktı.Roma’nın saygın sanat okullarından Santa Cecilia Konservatuarı da, Uzak Doğulu bütün öğrencilerin derslerini askıya aldı. Tartışma yaratan kararla ilgili olarak bugün La Repubblica gazetesine konuşan Konservatuar Müdürü Roberto Giuliani, ırkçılık suçlamalarını reddetti.