İdlib saldırısı sonrası bu ihbarlar daha da arttı, muhalif söz söyleyenler düşüncelerini ifade edemeyerek, sessizliğe bürünmek zorunda kaldı. Sadece 28 Şubat’ta 14 bine yakın kişi emniyete ‘etiketlendi’
Sosyal medya platformu Twitter’da her gün binlerce kişi beğenmediği, hoşuna gitmeyen ya da tam olarak sebebi anlaşılmayacak bir şekilde başka binlerce kişinin tweetlerini ihbar ediyor. İdlib saldırısından sonra bu ihbarlar tavan yaptı, insanlar çekindiği için düşüncelerini ifade edemez hale geldi. İhbarda bulunulurken en çok etiketlenenler Emniyet Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Cumhurbaşkanlığı resmi hesabı. İhbarlar yapılırken Fatih Tezcan, Hilal Kaplan gibi yandaş gazetecileri etiketlemeyi unutmayanlar da mevcut.Twitter’da bir Türk kullanıcı olan @merdumgiris’in şu paylaşımı dikkat çekti: “Şu Twitter’da onlarca ülkeden, milyonlarca kullanıcı varız. Herkes her konuda fikrini yazıp çiziyor. Bu ülke harici başka hiçbir ülkede hoşlarına gitmeyen bir twiti emniyete mentionlayan bir kullanıcı kitlesi yok.” Ortaya çıkan bazı veriler bu tweeti fazlasıyla doğrulayacak nitelikte.
TWİTTER KISITLI İKEN İKİ SAATTE 1094 İHBAR!
İhraç akademisyen Serhat Kocasakal’ın derlediği verilere göre siteye girişin kısıtlı olduğu 27-28 Şubat günlerinde dahi binlerce kişinin tweetleri emniyete ya da ‘ilgili’ birimlere ihbar edildi. Kocasakal’a göre, 28 Şubat 2020 tarihinde sadece saat 10:00 ile 12:27 arasında 1094 (bin doksan dört) kere Emniyet Genel Müdürlüğü etiketlendi ve bunların neredeyse tamamı ihbar niteliğinde. “Bu durum artık başka bir boyuta taşınmış durumda” diyen Kocasakal, emniyeti etiketleyenlerin bir kısmının mutlaka İçişleri Bakanlığı’nı, Siber Suçları, Bakan Soylu’yu da etiketlediğini belirtti. Bazılarının ise Fatih Tezcan gibi isimleri de ihbarına dahil ettiği görülüyor. İhbar paylaşımlarının azımsanmayacak kısmı aynı zamanda küfür içeriyor.
VPN’YLE GİRİŞE RAĞMEN BİR GÜNDE 13 BİN 247 İHBAR!
İdlib saldırısı sonrası erişim kısıtlığı getirilen ve kullanıcıların ancak VPN gibi araçlarla girdiği Twitter’da, buna rağmen binlerce ihbar yapılması dikkat çekti. İdlib meselesine dair muhalif ya da iktidarın belirlediği sınırın dışında söz söyleyen neredeyse herkes emniyete etiketlenerek ihbar edildi. Pek çok kişi bu paylaşımlar sonrası tweetlerini silmek zorunda kalırken, pek çok kullanıcı da düşüncelerini ifade edemeyerek sessizliğe büründü.
Emniyet’e yapılan ihbarlarla ilgili grafik hazırlayan ihraç akademisyen Serhat Kocasakal, 28 Şubat 2020 günü 14 bine yakın tweetin emniyete etiketlendiğini ortaya koydu. Kocasakal, “Bugün (28.02.2020) için son veriler aşağıdaki grafikteki gibi. Sabah 10:00 ile akşam 20:00 arasında toplamda 8017 farklı hesap 13247 paylaşım içerisinde EmniyetGM’i etiketledi. Gün içinde Twitter’a girmek için VPN zorunluluğu olmasaydı sanırım bu sayı daha yüksek olurdu” değerlendirmesinde bulundu.
.