Geçen yıl mayıs ayında Yunanistan’dan Türkiye’ye geri itilen (push-back) matematik öğretmeni Ayşe Erdoğan’ın dosyası Yunanistan’da yargıya taşındı.
Yunanistan’ın sığınmacıları Türkiye’ye ‘geri itme’ dosyası ilk kez yargıya taşındı. Cemaat soruşturmaları kapsamında 28 ay hapis yatan Ayşe Erdoğan, geçen yıl Meriç’ten Yunanistan’a oradan da Avrupa’ya geçebilmek için yola çıkmıştı. Fakat Yunan polis güçleri tarafından Meriç’ten geri itildi. Türkiye tarafında da hemen tutuklanıp tekrar Gebze Cezaevine gönderildi.
ÇEKTİĞİ VİDEO DELİL OLDU
Ayşe Erdoğan’ın dosyasının yargıya taşınmasında o günlerde çektiği video etkili oldu. Londra Üniversitesi merkezli Forensic Architecture (Adli Mimarlık), şubat ayında Yunanistan merkezli insan hakları derneği HumanRights360’ın katkısıyla bir video hazırladı. Videoda, Ayşe Erdoğan ve yanındaki iki kişinin 4 Mayıs 2019’da Yunanistan topraklarına girdiğini ve ertesi gün ülkelerine geri gönderildiği ortaya konuluyor. Euronews’ten Zübeyir Koçulu’nun haberine göre HumanRights360’ın başkan yardımcısı ve hukuk ekibi başkanı Eleni Takou, hemen her gün Meriç’ten itilen bir tanık ya da yakınıyla görüştüklerini söyledi. Ancak geri itildiğine dair görüntü çeken ya da çektiği görüntüleri korumayı başaran az sayıda mağdur olduğunu ifade etti.
GERİ İTME DEĞİL, GERİ İADE
Adli Mimarlık araştırmacısı Stefanos Levidis’e göre bu sadece bir push-back (geri itme) değil, aynı zamanda geri iade. Levidis, “Yunanistan Ayşe’yi sadece Türkiye’ye geri göndermedi, aynı zamanda cezaevine geri gönderdi. Ve intihar teşebbüsleri, açlık grevleriyle Gebze cezaevinin bir şaka olmadığını hepimiz biliyoruz.” ifadelerini kullandı.
SONUÇ ALACAĞIMIZA İNANIYORUZ
Ayşe Erdoğan’ın Yunanistan’daki gönüllü avukatları Adli Mimarlık videosunun bir kopyasını Orestiada’daki soruşturmayı yürüten savcıya sundu. Greek Council for Refugees (GCR) avukatı Klotildi Prountzou, Adli Mimarlık’ın geri itmeyi yeniden modellemesinin, hikâyedeki noktaların birleştiğinin başka bir kanıtı olduğunu belirtiyor. Ayşe Erdoğan’ın avukatı “Bu davadan sonuç alacağımıza inanıyoruz çünkü olay doğru. Savcıyı, tüm delilleri hukuka uygun bir biçimde yeniden incelemeye davet ediyoruz” diyor.
60 FOTOĞRAF, 4 VİDEO, 1 SAĞLIK BELGESİ SUNULDU
GCR hukukçuları kasım ayına kadar Yunan yargısına Ayşe Erdoğan’ın ülkeye girdiğini ve daha sonra Türkiye’de tutuklandığını gösteren 60 fotoğraf, ekran görüntüsü, dört video ve bir sağlık belgesi sundu. Erdoğan’ı tutuklayan Türk mahkemesinin gerekçeli belgesi de bunlar arasında.
BANA YAŞATTIKLARINI ASLA UNUTMAYACAĞIM
Euronews’ten Zübeyir Koçulu’nun sorularını cevaplayan Ayşe Erdoğan Avrupa’da geçirebildiği birkaç saati şöyle hatırlıyor: “Bana yaşattıklarını asla unutmayacağım. Cheimonio polis karakolunda sığınma başvurusu yapmak istedim ama hiçbir şekilde resmi işlem yapılmadı. Yolda yürürken ayağım burkulmuştu, tedavi etmeyi reddettiler. Yunanistan’a orayı yağmalamak için gitmedim. Orada kalmayı bile düşünmüyordum, başka bir Avrupa ülkesine gitmeyi planlıyordum. Ülkemi, beni terörist olarak damgaladığı ve yaşama hakkı tanımadığı için terk etmek zorunda kaldım.”BOLD-