AKP ve MHP’nin hazırladığı infaz yasası görüşmeleri başladı. Cezaevlerindeki yüz binlerce kişinin beklediği düzenlemenin 70 maddesi tek tek görüşüleceği için karar haftasonuna sarkabilir.
Görüşmelerde CHP ve HDP, infazda eşitlik talebini yüksek sesle dillendiriyor, İyi Parti ilk gün tutuktu. AKP’lilerse ‘kandil kutlamakla’ meşguldü…AKP ile MHP’nin hazırladığı ve Adalet Komisyonu’nda kabul edilen “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” için Meclis Genel Kurulu’nda ilk görüşme gerçekleşti. Tasarı üzerine genel konuşmalar yapıldı. Maddeler ise Çarşamba, Perşembe ve Cuma günü görüşülecek. Ancak Meclis kulisleri haftasonuna da sarkabileceğini belirtiyor.İlk gün görüşmelerine HDP’nin protestosu damga vurdu. İnfaz düzenlemesinin Meclis’teki görüşmelerinde HDP’li vekiller, “Eşit infaz yaşatır”, “Korona mahpus ayırmıyor”, “İnfazda eşitlik herkes için adalet” dövizlerini taşıyarak düzenlemeyi protesto etti. Meclis sıralarına vuran HDP’li vekiller infazda adalet sloganları attı.
USÜL TARTIŞMASI: AF MI DÜZENLEME Mİ?
HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, teklifin görüşmelerinin usül bakımından Meclis iç tüzüğüne aykırı olduğunu belirterek, usul tartışması istedi. Beştaş, af ile birlikte 90 bin kişinin serbest bırakılmasının öngörüldüğünü kaydederek şunları söyledi: “Sizi destekleyenlerin dışarı çıkarılmasını böyle bir dönemde önümüze getirdiniz. Bu nedenle 5/3 çoğunluğu aranması gerekir. İnfaz adaleti dediğimiz mesele suç ve ceza arasındaki ilişki ile infazın çektirilmesi ilgili yöntemleri birbirine karıştırılmaması gerekiyor. Burada cezanın çektirilmesine ilişkin 3 ayrı rejim öngörüyorsunuz. Siyasi mahpusları 4/3 bırakarak özel bir rejim düzenliyorsunuz. Anayasa ve iç tüzük gereğince özel af niteliğinde olduğu için bu nifasın aranması gerekiyor.”
TEZCAN: TECAVÜZCÜ, ÇETE KURAN KİM VARSA BUNLARI RAHATÇA DIŞARI ÇIKARMANIN DERDİNDE
Ardından söz alan CHP’li Bülent Tezcan, genel af ve özel affın ayrımının Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) yapıldığını belirtildiğini vurguladı. Tezcan, “Bunun özel af olduğunu herkes biliyor ancak ısrarla ‘af değil infaz düzenlemesi’ deniyor. Bize yutturmaya çalışıyorsunuz. Siyasi mahpusları affetmeyen cezaevinde koronadan ölsün, nerede ölürse ölsün diyen bir anlayış, tecavüzcü, çete kuran kim varsa bunları rahatça dışarı çıkarmanın derdinde” dedi.
GERGERLİOĞLU: ADİL DEĞİL
Meclis’teki görüşmeleri değerlendiren HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, tasarının adil olmadığını belirterek, “Bu aslında bir örtülü af. O yüzden 3/5 çoğunluk olmadan görüşülmemesi gerektiğini söylüyoruz. Ayrımcı bir af teklifi bu. Gerçek anlamda geniş kapsamlı, adil ve eşit bir olsaydı hepimizi desteklerdik. Ama bu adil olmayan, istemediği kişileri dışarıda bırakana, istediği kişileri çıkaran bir teklif” ifadelerini kullandı. En geniş, en kapsamlı özgürlük isteğinin HDP’de olduğunu kaydeden Gergerlioğlu, CHP’nin Adalet Komisyonu’nda daha naif bir muhalefet sergilediğini ancak Genel Kurul’da yasasın özüne ilişkin önemli itirazlarda bulunduğunu söyledi.
TANRIKULU: KULAKLARI, GÖZLERİ BİZDE OLAN BİNLERCE İNSAN VAR
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tansıkulu, tasarı üzerine söz alarak şunları kaydetti: “Bu zor günlerde bizden beklenen, Parlamento’dan beklenen, devletten beklenen çok şey var. Adalet duygusunun eşit uygulanması için bekleyen milyonlar var. Cezaevlerinde tutuklu ve ağır koşullarda yargılanmayı bekleyen eline silah almamış terör suçlarına bulaşmamış yüzlerce yurttaş var. Tutuklu yurttaşlar esas itibariyle masumdur. Yazdığınız bir tweetten dolayı, bankaya yatırdığınız paradan dolayı, yazdığınız bir haberden dolayı terör suçlusu sayılıyorsunuz. Türkiye’de siyasal ve terör suçlarının ayrımı yapılmıyor. Kulakları, gözleri bizde olan binlerce insan var. Bu yasa, infaz bakımından eşitliği sağlamayacak bir yasa. İnfazda eşitliği esas almayan, çağdaş infaz hukukunun suça göre infaz değil, suçluya göre, suçlunun tehlikeli olup olmamasından daha öteye, suç tiplerine göre indirimi sağlayan bir yasa. Cezaevlerinde binlerce tutuklu var. Bunlarla ilgili bir yasaya gerek yok. Sayın Cumhurbaşkanının koyduğu rezerv nedeniyle tahliye olduktan sonra tekrar tutuklanan yurttaşlar var. Meslektaşım Selahattin Demirtaş var. Osman Kavala var. Akşam başka bir suçtan dolayı tekrar tutuklandı. Ahmet Altan var, tahkiye olmuştu, yapılan kampanya sonucu tekrar tutuklandı. İdris Baluken var, Selçuk Kozağaçlı var.”
İYİ PARTİ TUTUK, AKP’LİLER “KANDİL DUASINDA”
İnfaz yasasında değişiklik öngören düzenleme Adalet Komisyonu’na getirildiğinde oldukça tutuk bir muhalefet sergileyen İyi Parti’nin bu tavrı genel Kurul görüşmelerinin ilk gününde de devam etti. İyi Parti’nin özellikle “örgüt üyeliği”, “siyasi tutuklular” gibi konularda AKP-MHP ikilisine yakın durduğu, meclis kulislerinde konuşulan bir iddia olarak öne çıktı. Yüz binlerce insanın hayatını ilgilendiren çok önemli yasanın ilk gün görüşmelerinde AKP’liler ise bol bol kandil mesajı vermekle yetindi. Tasarının özüne dokunmayan konuşmalar yapan AKP’liler, gelen itirazlara da cevap vermediler.
İNFAZ DÜZENLEMESİNE DAİR
AKP ve MHP’nin hazırladığı teklifle hâlihazırda Corona virüsü salgınına karşı tedirginliğin had safhada olduğu cezaevlerindeki 100 bin civarındaki tutuklu ve hükümlünün tahliye edilmesi bekleniyor. Ancak CHP, HDP, hak savunucuları ve hukukçular düzenlemenin “eşit” olmamasını gerekçe göstererek itirazda bulunuyor. Çünkü Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçlarda bir düzenleme yapılmıyor ve siyasi tutuklular kapsam dışı bırakılıyor. Türkiye’deki cezaevlerinde yaklaşık 300 bin tutuklu ve hükümlü bulunuyor.
“GENÇLERİ TOPRAĞA VERMEYELİM”
Öte yandan AKP milletvekili, üzerlerindeki baskıların son bulması talebiyle ölüm orucunda yaşamını yitiren ve açlık grevini sürdüren Grup Yorum üyelerini hedef gösterdi.
Genel Kurul’da söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ölüm orucu eylemi sırasında hayatını kaybeden Helin Bölek için attığı tweete, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan gelen yanıt üzerine konuştu.
Soylu’nun ithamlarına sert yanıt veren Özel, “Biz dedik ki başka ölümlerin olmaması için herkes gayret sarf etsin. Gençleri toprağa vermeyelim. Soylu tweet atıyor ve diyor ki; ‘Hastaneye kaldırılan DHKPC’nin talimatıyla tedavisini engelleyerek, hastanede çıkartıp, ölüme yatıran sizin milletvekillerinizdir.’ Tek tek bütün milletvekillerimizle konuştuk. Ziyaret yapan milletvekilimiz Ali Şeker salonda. Başhekimin, doktorların varlığında Helin Bölek ile konuşuyor. Diyor ki ‘biz CHP olarak ölüm orucunu doğru bulmuyoruz. Bunu bırakmanızı tavsiye ediyoruz. Tam teşekküllü bir üniversite hastanesine gitmenize sizi ikna etmek için ve yaşama tutunmanız için ricada bulunmak için geldim’ diyor” diye konuştu.
AKP’Lİ ZENGİN GRUP YORUM’U HEDEF GÖSTERDİ
Özel’in konuşması sonrası söz alan AKP Grup Başkanvekili Özlem Zengin, Grup Yorum konserlerini hedef aldı. Zengin, “Grup Yorum’un konserlerine bakma ihtiyacı duydum. Eğer konser vermelerine izin vermiş olsaydık o konserler nasıl olurdu? Konsere çıkanlar savcı Selim Kiraz’ı katledenleri yaşıyorlarmış gibi, adlarını anarak, ağıtlar yakarak anıyor. O konserlerde suç işleniyor. O konserlerde terör propagandası yapılıyor. Şarkıları, tavırları izlemenizi tavsiye ederim. Siz şunu istiyorsunuz; devlet mücadele ettiği bir fikriyat için çıkacak söz verecek, orada bu ülkenin savcısını öldüren insanları alkışlatacak. Doğrusu ölüm orucun denen itiraz yöntemi yöntem artık kalmadı. Gelinen noktada buraya gelmek bir tercih meselesidir. Ölmeye karar veren bizahiti kendisidir herkes kendi eyleminden mesuldür” dedi.