İLKER DOĞAN-TR724.COM
Ayasofya’nın statüsü ile ilgili tartışmalar yine alevlendi. İktidar ve küçük ortağı MHP, Ayasofya’nın ibadete açılması gerektiğini düşünüyor. AKP Grup Başkanvekili Bülent Turan, “Fethin sembolü Ayasofya, kendi topraklarımızda artık mahzun kalmamalı!” diyerek Danıştay’ın ‘milletin hassasiyetleri doğrultusunda’ karar vereceğine inandığını söylüyor. MHP lideri Devlet Bahçeli de tartışmalara “Ayasofya’dan çan sesi değil, Allah’ın izniyle ezan sesi yükselecektir.” sözleriyle katıldı. Bahçeli’nin ne demek istediği tam olarak anlaşılamadı zira 1453 yılından bu yana Ayasofya’da çan sesi zaten yok! Muhalefet ise Ayasofya gibi tarihi bir mirasın siyasete alet edilmesine tepkili. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki açıklamalarına atıfta bulundu. “İktidar sıkışınca yeniden kutsal değerlere sarılıyor.” dedi. CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise net konuştu: “18 yıldır iktidardasınız, tek adamın kararına bakar iş. Bunu istismar etmeyin, bunun üzerinden siyaset yapmayın, açacaksanız açın!”
Ayasofya’nın statüsüyle ilgili tartışmalar yeniden alevlendi. Son günlerde ibadete açılması tartışılan Ayasofya için gözler Danıştay 10. Dairesi’ne çevrildi. Danıştay, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu Kararının iptali için açılan davada karar vermek üzere 2 Temmuz’da duruşma yapacak. Daire, Ayasofya’yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı bulur ve söz konusu kararı iptal ederse 86 yıldır müze olarak kullanılan Ayasofya’nın tekrar cami yapılmasının önü açılmış olacak.
ERDOĞAN: SİZ ÖNCE SULTAN AHMET’İ DOLDURUN
AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl Ayasofya’yla ilgili tartışmaların alevlendiği günlerde Tekirdağ’da halka sesleniyordu. Kalabalıktan ‘Ayasofya ibadete açılsın’ sesleri yükselince tepki göstermişti. Erdoğan’a göre ‘Ayasofya’nın yeniden ibadete açılması’ konusundaki tartışmalar ‘tezgahtı’. Şöyle demişti: “Siz önce Sultanahmet’i bir doldurun, ondan sonra ona bakarız. Çamlıca Camii’ni yaptık, 4-5 tane Ayasofya eder. Mesele o değil, bu işin bir siyasi boyutu var. Yan tarafta Sultan Ahmet’i dolduramayacaksın, Ayasofya’yı dolduralım diyeceksin. Bu oyunlara gelmeyelim. Bunların hepsi tezgah. Biz ne zaman, neyin nasıl yapılacağını çok iyi biliyoruz. Bu namussuzlar böyle dedi diye biz böyle bir adım atmayız.”
CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak ise şöyle konuştu: “18 yıldır iktidardalar. Şu anda tek adam parti devletini de kurdunuz. Tek adamın kararnamesine bakar bu iş. Bunu daha fazla istismar etmeyin, bunun üzerinden siyaset yapmayın. Açacaksanız açın!”
Gözler Danıştay’ın kararında!
Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği, 2016 yılında ikinci kez Danıştay 10. Dairesi’ne dava açtı. Davacı vakıf, Ayasofya Camii’nin müzeye çevrilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararın iptalinin yanı sıra kararın üzerindeki Atatürk imzasının kriminoloji laboratuvarında incelenmesini de istedi. Ayasofya’nın müze olmasına ilişkin karardaki Atatürk imzasının sahte olduğu ileri sürülüyordu. Dosyayı ve davacı vakfın iddialarını inceleyen Daire, önemli bir adım attı. Daire, 2 Temmuz gününe Ayasofya’yı görüşmek üzere duruşma açtı. Yapılacak duruşmada, Ayasofya ile ilgili kararın çıkması bekleniyor.