Bakan Victor Dominello; “NSW Türk toplumunun en etkileyici yönleri, aynı zamanda eyaletteki diğer farklı toplumlarla ortak programlar yapmalarıdır. Birbiriyle kaynaşıp, farklı kesimleri bir araya getirme kabiliyetidir. İşte, Affinity ve Bayram Kültür Merkezi gibi kuruluşlar, bu bir araya getirmeyi çok iyi beceriyor. Devamlı yeni köprüler inşa ediyorlar. Bu da Eyaletimizdeki çok kültürlü toplum için çok önemli bir durumdur.’’ dedi.
Zafer POLAT – Sydney
Bayram Türk Kültür Merkezi, Sydney’de ‘Türkiye Perspektifinden Gelibolu’ adlı bir konferans düzenledi. Sydney Sofitel Otel’de düzenlenen ve NSW Toplum İlişkileri Komisyonu, Macquarie Üniversitesi ile Bayram Türk Kültür Merkezi’nin ortak olarak gerçekleştirdiği programa, çok sayıda davetli katıldı. Törende NSW Eyalet Valisi Prof. Dr. Marie Bashir ve Çokkültürlülük Bakanı Victor Dominello birer konuşma yaptı. Bakan Victor Dominello yaptığı konuşmada, NSW Türk toplumunun çalışmaları ile eyaletteki çok kültürlülüğe yaptığı katkıdan övgüyle söz etti. Bakan Dominello, Anzac törenlerinin Türkiye ile Avustralya arasında önemli bir dostluğa sahip olduğunu belirtti. Söz konusu dostlukların bugün düzenlenen programlarla da pekiştiğini belirten Dominello; “NSW Türk toplumunun en etkileyici yönleri, aynı zamanda eyaletteki diğer farklı toplumlarla ortak programlar yapmalarıdır. Birbiriyle kaynaşıp, farklı kesimleri bir araya getirme kabiliyetidir. İşte Affinity ve Bayram Kültür Merkezi gibi kuruluşlar, bu bir araya getirmeyi çok iyi beceriyor. Devamlı yeni köprüler inşa ediyorlar. Buda Eyaletimizdeki çok kültürlü toplum için çok önemli bir durumdur.’’ dedi. Programda konuşan NSW Eyalet Valisi Marie Bashir de, konferansa katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Vali Bashir; “Bu programa katılmış olmak gerçekten benim için büyük bir ayrıcalık. Birkaç yıl önce Türkiye’ye gittim. Aklımda kalan en önemli özellikleri, onların şefkati ve birbirlerine olan yardımseverliğidir. Türk insanı, birinci dünya savaşında başka ülkeler, kendi topraklarına saldırılmasına rağmen, o insanlara her zaman dostluk elini uzatmıştır. Avustralya’daki Türk toplumu da kesinlikle en güzel şekilde ülkemizin çok kültürlülüğüne katkı yapan toplumlardan birisidir. Gelibolu, hangi perspektiften bakılırsa bakılsın, her zaman ve hepimiz için önemlidir. Gelibolu Savaşı’nı daha iyi anlamaya çalıştıkça, Türk-Avustralya dostluğu daha da güçleniyor’’ dedi.
ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN BAŞARISINDA TÜM KOMUTANLARIN PAYI VAR:
Konferansa konuşmacı olarak katılan Macquarie Üniversitesi Öğretim Üyesi Osmanlı Tarihi Araştırmaları konusunda uzman Prof. Dr. Harvey Broadbent, Çanakkale Savaşlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’ndaki başarısının önemine işaret eden Harvey Broadbent, ancak tabii ki bu savaşın başarasını yalnız bir kişiye ait değil, ona yardım eden birçok komutan ve subayın payının olduğunu söyledi. Broadbent şöyle konuştu; “Atatürk’ün Çanakkale Savaşları’ndaki başarısı onu daha sonra ülkenin ilk Cumhurbaşkanlığına kadar götürdü. Ancak tabii ki bu savaşlardaki başarı da yalnız bir kişinin değil, ona yardım eden birçok komutan ve subayın da payı var. Mustafa Kemal’e gösterilen ilgi, ona yardım eden diğer komutanlara da verilmeli. Bu akşam sizlere Gelibolu’yu başarılı komutanlar yönünden anlattım. Ama asıl anlatılması gereken Mehmetçiklerdi. O belki de çoğu okuma, yazmayı bilmeyen genç askerlerdi.” dedi. Konuyu askeri açıdan ele alan NSW Üniversitesi Canberra Kampüsü Öğretim Üyesi Tarihçi Prof. Dr. Mesut Uyar ise, vatan için hayatını kaybeden 250 bin şehidin anısına uygun bir anıt yapılmadığını belirtti. Prof. Dr. Uyar, 1922’li yıllardan itibaren Avustralya ve Yeni Zelandalıların buraları ziyaret etmeye başlamasıyla, Çanakkale’nin öneminin daha da artmaya başladığını belirtti. 2.Dünya Savaşı sonrası şehitler için bir anıt olmadığı için toplumdan büyük tepki geldiğine dikkat çeken Uyar;“ Böylelikle 1954 yılında 250 bin şehidin anısına Çanakkale Anıtı yapılması için çalışmalara başlandı. Çok yavaş ilerleyen anıt toplumun da desteğiyle, 1960’ta tamamlandı. Ancak bu defa da anıta giden yollar bitmediği için, özellikle o yıllar da ulaşım problemi yaşandı.” diye konuştu. Konuşmalardan sonra, Çanakkale İçinde ve Yemen Türküsü ‘nü seslendiren müzisyen Levent Artan mini bir konser verdi. Programa; NSW Vatandaşlık ve Göç Bakanı Victor Dominello, NSW Eyalet Valisi Prof. Dr. Marie Bashir, Sydney Konsolosu Cafer Aşık, NSW Toplum İlişkileri Komisyonu CEO’su Hakan Harman, Australian Universal Federation (AUF) CEO’su Tevfik Aydınlıoğlu, Galaxy Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Saral ve vakıf koordinatörü Murat Yanık ile çok sayıda davetli katıldı.