Avustralya, yeni yıla ülkenin en büyük Eyaleti olan Yeni Güney Galler (NSW) Eyaleti Sydney şehri ile Victoria Eyaleti Melbourne şehrinde renkli havai fişek gösterileriyle 2021 yılına girdi.
Bu yıl, Sydney Boğaz köprüsü (Harbour Bridge) üzerinde yapılan havai fişek gösterilerine katılım sınırlaması getirildi. Daha önceki yıllarda katılımcılar teşvik edilirken bu yıl ise; Eyalet hükümeti koronavirüs nedeniyle, vatandaşlara SMS mesajı yollanarak, hava-i fişek gösterilerine katılmamaları önerisinde bulundu. Böylece ilk kez halkın geneli ABC Austraila kanalından izledi. Böylece her yıl 1,5-2 milyon insanın akın ettiği, dünyanın birçok ülkesinde televizyonlardan canlı yayınların yapıldığı liman bölgesindeki havai fişek kutlama alanlarının hınca hınç olduğu sokaklar bomboş kaldı. İzleyicisiz olarak kutlanan Sydney Boğaz köprüsü (Harbour Bridge) üzerindeki havai fişek gösterilerine Opera House, limandaki binalar ve kentin çeşitli yerlerinden fırlatılan fişekler eşlik etti.
KUTLAMALAR BU YIL COŞKULU OLMAYACAK
Öte yandan koronovirüs salgını nedeniyle birçok ülkede kutlamalar yasaklanırken sokağa çıkma konusunda da kısıtlamalar getirildi. Yeni yıla ilk giren ülkelerden biri olan Avustralya’nın en büyük şehri Sydney’de halktan sokağa çıkmamaları istenirken ünlü liman bölgesindeki havai fişek kutlamalarına katılmamaları önerisinde bulunuldu. Ülkenin farklı bölgelerinde de yasaklamalar devam ediyor.
YENİ ZELANDA DA KUTLAMALAR NORMAL ŞEKİLDE GERÇEKLEŞTİ
ABD’DE SIKI ÖNLEMLER ALINDI
Bu arda koronavirüs salgınının merkez üssü olan ABD’de de çok sıkı önlemler alındı.New York’un meşhur Times Meydanı’ndaki geleneksel yılbaşı kutlamalarına yasak gelirken, bu bölgeye insanların geçişine izin verilmeyeceği belirtildi. Böylelikle 1904’ten beri bölgedeki kutlamalar insan olmadan gerçekleşecek. Bu kutlamaların ve canlı müziğin internet üzerinden izlenebileceği kaydedildi.
SAMOA 9’UNCU KEZ ERKEN GİRDİ
Pasifik adası Samoa’da yaşayanlar bugünkü kutlamalar ile birlikte dünya üzerinde yeni yıla dokuzuncu kez erken giriş yaptı. 2011 yılında Avustralya ve Yeni Zelanda ile ticareti kolaylaştırmak için daha erken bir saat dilimine geçen Samoalılar böylelikle dokuzuncu kez yeni yıla erken merhaba dedi. Noel Adası olarak da bilinen Kiribati’nin bir parçası olan Kiritimati ise 1994 yılında ülkeye daha çok turist çekmek için zaman dilimini değiştirmişti. 1994 yılına kadar dünya üzerinde yeni yıla en son giren bölge olan 6.500 nüfuslu Kiritimati böylelikle artık yeni yıla en erken giren bölge haline geldi.