Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, 2014 ve 2016 yıllarında süreleri dolmadan görevlerinden alınan 169 hakim ve savcı ile ilgili Türkiye’den savunma istedi. Mahkeme, 17 Mayıs’a kadar süre verdi.
AİHM, 2014 yılında Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) yasası ve 2016 yılında Ceza Muhakemesi yasasında yapılan değişiklikle süreleri dolmadan görevlerinden alınarak başka yerlere yerleştirilen 169 hakim ve savcı ile ilgili Türkiye’den savunma istedi. Dava ile ilgili mütalasını sunan AİHM, Türkiye’ye savunmasını sunması için 17 Mayıs’a kadar süre verdi.
ABDULLÜH GÜL ONAYLADI
17-25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından 14 Şubat 2014’te AKP hükumeti, HSYK’yı kontrol etmek için kurulun yapısında değişiklikler öngören bir yasa tasarını meclisten geçirmişti. HSYK Başkan Vekili Ahmet Hamsici, bu düzenlemelerin anayasaya ve Avrupa Konseyi kriterlerine aykırı olduğunu savunmuş, bağımsızlığın ortadan kalkacağını söylemişti. 26 Şubat’ta dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yasayı onaylamasıyla kuruldaki birçok hakim ve savcı görevden alınmıştı.
Topluca görevden alınanların yerine yeni atamalar ise Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından 15 gün sonra yapıldı. Bu görevden almalarla ilgili olarak 49 hakim ve savcı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Ayrıca 2016 yılında Ceza Muhakemesi Kanunu’nda yapılan değişiklikle de AKP hükumeti Yargıtay ve Danıştay’dan çok sayıda hakim ve savcıyı görevden aldı. Bu yasayla ilgili olarak da AİHM’ne 120 hakim ve savcı başvuru yaptı.
‘ADİL YARGILANMA HAKKI’ VURGUSU
Toplam 169 hakim ve savcıyı ilgilendiren dava ile ilgili mütalaasını sunan AİHM, başvuranların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6. madde çerçevesindeki ‘adil yargılanma hakkı’ ve ‘mahkemeye erişim hakkı’ taleplerini haklı buldu. Diğer maddeler çerçevesindeki taleplerini reddetti. Türk hükumetine durumun izah edilmesi ve hukuki gerekçelerin ortaya konması için 17 Mayıs tarihine kadar süre verildi.