AKP’nin Türkiye’yi getirdiği vahim duruma dikkat çeken Mansur Turgut: “
Z kuşağının %28.5’i, ateist, %56’sı dini vecibeleri yerine getirmezken, ancak %15’inin namaz kılındığı kaydedildi. Bu arada yine Z kuşağının %73’nün Türkiye’de kalmak istemediği belirtildi. Hizmet Hareket’ine karşı yürütülen cadı avından önce, ülkede namaz kılan gençlerin rakamsal sayısı, % 40’lara varıyordu.”dedi.
Gazetemizin Yazarı Mansur Turgut, Türkiye ve Hizmet Hareketi’nin özelinde, Z Kuşağının geleceğiyle ilgili dikkat çekici tespitlerde bulundu. Asım Yıldırım’ın Youtube kanalında yayınlanan ve ilgiyle izlenen ‘KONUŞMA ZAMAN’ı programına konuk olan Turgut, İmâr hareketlerinin “geçmiş” için değil “gelecek” için yapıldığını söyledi.Yurtiçi ve dışında değişik kademelerde görev aldığını belirten Turgut, Hizmet Hareketi mensupları ve yeni nesille ilgili “nasıl birlikte düşünür ve anlatırız” diye, Zaman Avustralya’da bir yazıyı kaleme aldığını söyledi. Turgut, bu yazıyı yazmadan önce, 200’e yakın farklı meslek sahibi, uzman veya çocuğu olup benzer problemlerle karşı karşıya olan kişilerin de görüşünü aldığına dikkat çekti.
HİZMET HAREKETİ’NİN DÖRT FARKLI KUŞAĞI:
Temeli 1966 yılına dayana Hizmet Hareketi’ni, içindeki kuşakları 20 yıllık dönemlere ayırdığını vurgulayan Mansur Turgut; “Ülkemizde yaşanan darbeler fıtrı olarak, hizmetimizi de belli dönemlere ayırılmış oldu. Mesela 1966’dan, 1980 yılına kadar bir kuşak, 1980’den 1997 Şubat Soğuğuna kadar ikinci, 1997 yılından 2015 yılana kadar da üçüncü kuşak olarak ayırabiliriz. 16 Temmuz Planlı Darbe girişiminden sonra da Z kuşağı dediğimiz bir son kuşak. Hepsinin benzerlikleri ve birbirinden ayrıştıkları noktalar var.”dedi.
Z KUŞAĞINI BEKLEYEN ÖNEMLİ TEHLİKELER:
Nesilleri birbirinden ayırırken, iş ve dış etkenleri dikkate aldığını belirten Mansur Turgut, bilhassa Z kuşağının, globalleşen dünya şartlarından pozitif tarafları olmakla beraber,negatif yönlerinin olduğunu, bu açıdan büyük bir risk ile karşı karşıya olduklarına dikkat çekti. Yeni neslin ihtiyacının karşılanamaması durumunda, temel değerlerden kopma durumuyla karşı karşıya olduğunu bu nedenle büyük bir endişe taşıdığını hatırlatan Turgut; “Buna bir tebdir alınması lazım. Gittiğimiz ülkelerin toplumlarıyla asimilasyon değil, entegrasyon yaşamalı Z kuşağı. Bulunduğumuz toplumun güzelliklerini alıp, önemli şeyleri de verecek, alışverişlerin olması lazım”diye konuştu.
İMAM HATİPLİLERİN YÜZDE SADECE YÜZDE 12’i NAMAZ KILIYOR
Hizmet Hareketine karşı yürütülen cadı avından sonra Türkiye’de yaşanan vahim tabloya da dikkat çeken Turgut, Gezici araştırmanın yaptığı kamuoyu araştırmasının reklamlarının paylaştı. Mansur Turgut şöyle konuştu; “Türkiye’deki gençleri, AKP’nin getirdiği vahim tablo: Z kuşağının % 28.5’i, ateist olduğunu söylüyor. Yine çok acı bir durum; Z kuşağının sadece % 15.7’si namaz kıldığını söylüyor.Hizmet Hareket’ine karşı yürütülen cadı avından önce, ülkede namaz kılan gençlerin rakamsal sayısı, % 40’lara varıyordu. Şuanda İmam Hatiplerin namaz kılma oranı % 12 iken, Z kuşağının % 56’sının ise dini vecibeleri yerine getirmediğini ifade ediyor. Bu araştırma bizim değil, Gezici araştırmanın rakamlarıdır.Şimdiye kadar Türkiye ile ilgili böyle bir rakam duymadım.Ve bu gençler günlük olarak ortalama 6 saat sosyal medyada geçiriyorlar. 6 saat sosyal medyada sörf yapan muhataplarımız var. Bakınız AKP iktidarı ülkeyi hangi noklara getirmiş. Şimdiye kadar Türkiye ile ilgili böyle bir rakam duymadım.Bir başka çarpıcı araştırma Yeditepe Üniversitesi’nden. Gelecek endişesini taşıyan Türkiye’deki Z kuşağının % 73 oranı ülkeden ayrılmak istiyor.”diye konuştu.ZAMAN-Avustralya
Asım Yıldırım’ın farklı sorularıyla,röportajın çarpıcı farklı detaylarını bu linkten dinleyebilirsiniz.