Hollanda hükümeti, Türkiye’deki politikacı ve bürokratların seçim dönemlerinde ülkesindeki Türk toplumuna yönelik propaganda yapmasını yasakladı. Yasak kararı, Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelerden gelen siyasileri kapsayacak.
BBC Türkçe’nin haberine göre; bu karar, Mart 2017’de anayasa değişikliği referandumu öncesi Türk hükümet üyelerine Hollanda’da kampanya izni verilmemesi üzerine çıkan olayların tekrarlanmaması için alındı.Türkiye kökenli örgütler, “kendilerinin seçim malzemesi haline getirildiği” gerekçesiyle, Hollanda’daki seçimler öncesi alınan bu karara tepki gösteriyor.
Hollanda’da istifa eden hükümetin büyük ortağı Demokrasi ve Özgürlük İçin Halk Partisi (VVD) tarafından 2018 yılında gündeme getirilen ve meclisin çoğunluğu tarafından da desteklenen, “Türkiye gibi demokratik ve özgür olmayan ülkelerden gelen istenmeyen dış etkiyle mücadele” önerisi, hükümet tarafından kabul edildi.
Geçici hükümetin Dışişleri Bakanı Stef Blok, bu hafta temsilciler meclisine gönderdiği mektupta, AB dışındaki politikacılara, ülkelerindeki seçimlere 3 ay kala Hollanda’da propaganda yapmalarına izin verilmeyeceğini bildirdi.Hollandalı bakana göre, yasak kararı tüm bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları ve üst düzey bürokratlar için geçerli olacak.
AB üyesi olmayan ülkelerden gelen politikacıların, seçim dönemleri dışında siyasi çalışma yapmak için Hollanda’ya gelebilmesi için dışişleri bakanlığına bildirimde bulunmaları gerekecek.
Lahey hükümeti, Türkiye ve diğer AB üyesi olmayan ülkelerden gelen siyasilerin, 3 aylık seçim dönemi dışında Hollanda’da “istenmeyen propaganda” yapmaları durumunda müdahale edebilecek.Benzer bir yasak kararı, 2017 yılındaki anayasa değişikliği referandumu sürecinde Türkiye’den gelen politikacılarla gerilim yaşanması sonrası Almanya tarafından da hayata geçirilmişti.