Bir süre önce yönetimde yapılan değişiklikle, Australian Relief Organisation (ARO) insanı yardım kuruluşunun koordinatörü olan Gürkan Gürbüz, yapılan faaliyetlerle ilgili bilgi verdi. Ağırlıklı olarak kıta ülkesi Avustralya, Asya, Afrika ve Uzak Doğu ülkelerindeki muhtaç insanlara yardım elini uzattıklarını belirten Gürbüz: “Hayırseverlerimizin katkısıyla şimdiye kadar 129 su kuyusu açıldı. Katarakt ameliyatlarıyla 761 hasta sağlığına kavuşurken, 15 ülkede 215 bin’in üzerinde aileye kurban eti ulaştırıldı.” dedi.
İşte Gürbüz’ün sorularımıza verdiği cevaplar:
Australian Relief Organisation (ARO) hangi ihtiyaçtan dolayı kuruldu, kurulma gayesi hakkında bilgi verebilir misiniz?
ARO (Australian Relief Organisation) 2012 yılında, gönüllü Avusturalya vatandaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu yönetim kurulu tarafından kuruldu. İsminden ve faaliyetlerinden de görüldüğü üzere kâr amacı gütmüyor. Faaliyet gösterirken; dil, inanç, ırk, cinsiyet ve coğrafya farkı gözetmeksizin, hem Avustralya hem de Afrika ve Asya ülkelerinde ihtiyaç sahiplerinin yardımına koşan önemli bir yardım kuruluşudur. Kurumumuzun merkez ofisi Sydney’de olmakla birlikte, başta Melbourne ve diğer eyaletlerde de temsilcilerimiz bulunmaktadır. Yurtdışında ise; bazı ülkelerdeki partner kuruluşlarla ortak yürüyor çalışmalarımız.
“ARO ŞİMDİYE KADAR 129 SU KUYUSU AÇARAK ÇARESİZLERE EL UZATTI”
Bu süre zarfında ne gibi somut projeler yapıldı, kimlere el uzatıldı?
Her sene yurtiçinde ve yurtdışında 100’ün üzerinde kampanya çalışmalarımız oluyor.
Aborjin toplumuna, gençlere ve özürlü çocuklara yönelik maddi yardım ve sosyal destek sağlıyoruz. Yurtiçinde evsizlere, mülteci ve sığınmacılara, yaşlılar evi ve kadın sığınma evlerine, tabii afetlerde mağdur olanlara el uzatmaya çalışıyoruz.
Yurtdışında ise 30 ülkede sağlık, eğitim, acil yardım, su kuyusu, yetimhane ve yetim sponsorluğu, Kurban ve Ramazan vesilesiyle gıda yardımları ve elbise yardımlarımız düzenli olarak devam etmektedir. Yurtiçinde ve yurtdışındaki başarılı çalışmalarından ötürü kurumumuz 2016 yılında Üstün Hizmet Ödülü’ne layık görülmüştür.
Özellikle Afrika bölgesinde çaresizlik yaşayan, en hayati ihtiyaçlardan biri olan su problemine çare oluyorsunuz. Şimdiye kadar kaç su kuyusu açıldı?
Hem Afrika da hem de Asya-Pasifik’te su kuyuları açıyoruz. Afrika’da Malawi, Mali, Nijerya ve Tanzanya’da şimdiye kadar 55 kuyu açıldı. Pasifik bölgesi Kamboçya ve Laos’ta 74 adet olmak üzere, toplam 129 su kuyusu açıldı. Kuyular açılırken suyun laboratuvar tahlilleri yaptırılıyor ve kuyunun üzerine hayır sahibinin isminin yazılı olduğu tabela asılıyor. Tamamlanınca coğrafi koordinatlarını, bulunduğu yerin ismini, suyun kaç metreden çıktığını ve kaç kişinin istifade ettiğini gösteren sertifika veriliyor. İlerleyen yıllarda bakımı yapılıyor. Hem şahıslar hem de kurum ve kuruluşlar su kuyusu bağışında bulunuyorlar.
“AFRİKA’DA DÜZENLİ OLARAK MALİ DESTEK VERİYORUZ”
Bilebildiğim kadarıyla katarakt kampanyasıyla da görme problemi yaşayan fakir ülkelerin insanlarına el uzatıyorsunuz. Kaç kişinin gözlerini dünyaya açtınız?
Doğru. Katarakt, özellikle Afrika’da çok ciddi bir problem. Pahalı bir ameliyat olmamasına rağmen insanlar yokluktan ötürü tedavi olamıyor. Bu problemin çözümüne katkıda bulunmak için partner kuruluşumuz aracılığıyla, Batı Afrika ülkesi Mali’de yıllardır katarakt ameliyatları yaptırıyoruz. Şimdiye kadar 761 hastamız sağlığına kavuştu. Ameliyatlar fako tekniğiyle yapılıyor ve hasta çok hızlı bir sürede yeniden görmeye başlıyor. Her bağış sahibine hastanın adı, yaşadığı şehir ve fotoğrafının bulunduğu sertifika veriyoruz. Geçen yıl yaptığımız bir kampanyayla başkent Bamako’da ikinci bir kliniğin açılmasına vesile olduk.
Yine yetimlere öksüzlere el uzattığınızı biliyoruz. Hangi ülkelere ve rakamsal olarak ne kadar katkınız oldu?
Afrika’da Malawi ve Congo’da, Asya-Pasifik’te Kamboçya’da düzenli olarak destek verdiğimiz yetimhaneler var. Bunun haricinde özellikle Ramazan ve Kurban bayramlarında çok sayıda ülkedeki yetimlere de gıda, giyecek ve hediyeler gönderiyoruz. Geçen seneki büyük patlamadan sonra Lübnan’a ve insanlık dramının yaşandığı Yemen’deki yetimlere de destek olmaya çalışıyoruz. Partner okullarımızın destekleriyle her sene birkaç yetimhanenin tamiratını yaptırıyoruz. Bayan gönüllülerimiz, geçen sene başlattıkları bir kampanyayla yetim veya fakir kız çocuklarının barınması için Kamboçya’da bir yurt açtılar. Bir çocuğun eğitim ve barınması için aylık 100 Avustralya Doları sponsorluk gerekiyor. Gönüllü bayan grubumuz çeşitli yardım faaliyetleriyle 40 kişilik kapasiteli yurdumuzun ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyorlar.
“COVİD VE TABİİ FELAKETLER NEDENİYLE KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞYORUZ”
Kurban Bayramı’nda yurtdışında yıllarca et hasreti çeken insanların bu ihtiyacını gideriyorsunuz. Şimdiye kadar kaç ülkeye kurban yardımları ulaştı?
Son 8 yıl içerisinde, 15 ülkede 215 bin’in üzerinde aileye kurban eti ulaştırdık. Ailelere direk yardımın yansıra; yetimhanelere, huzurevlerine, camilere, öğrenci yurtlarına ve hastanelere de kurban eti yardımı yapılıyor. Her sene kurban dağıtımı yapılacak ülkelere Avustralya’dan gönüllü ekiplerimiz kendi masraflarını karşılayarak gidip, kesim ve dağıtıma bizzat katılıyorlar. Arzu eden tüm bağış sahipleri bu programlara katılabilir.
Önümüzde Ramazan ayı var. Neler yapacaksınız bu önemli ayda?
Ramazan ayı münasebetiyle beş farklı alanda çalışmamız oluyor. İftar ve gıda paketi bağışlarıyla ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı ulaştırıyoruz. İftar bağışları ile camiler, kuran kursları, öğrenci yurtları ve yetimhanelerde toplu iftarlar veriliyor. Gıda paketlerimiz, dağıtımı yapılan ülkenin temel gıda maddeleri göz önünde bulundurularak, 25-30 kg’lık paketler halinde hazırlanıyor. Zekât ve fitrelerle maddi destekte bulunuyoruz. Bayramlarda da yetimleri cep harçlığı, elbiseler, oyuncaklar ve hediyelerle sevindiriyoruz.
“ARO’YA YAPILAN TÜM BAĞIŞLAR, VERGİDEN MUAF”
Avustralya’da meydana gelen tabii afetler sonucu mağdur olanlara ve diğer ihtiyaç sahiplerine neler yapıyorsunuz?
Evsizlere, mültecilere, sığınmacılara, yaşlılar evi ve kadın sığınma evlerine, Aborjin toplumuna, genç ve sakat çocuklara yönelik sosyal destek sağlıyoruz.
Geçtiğimiz yıl yaşanan büyük yangınlarda, kırsal kesimdeki kasabaları ziyaret ederek gıda yardımında bulunduk. Gönüllülerimiz yerel halkla kaynaşarak moral destek oldular. Victoria Eyaleti’ndeki Weirewa kasabasının toplum merkezinin mutfağını yenileyerek kasaba halkına hediye ettiler. Covid dolayısıyla da sağlık, ulaşım, eğitim, güvenlik ve sosyal hizmetler çalışanlarına yemek, yüz maskesi, temizlik ve hijyen malzemeleri sağlayarak maddi ve moral destek sağlıyoruz. Maddi zorluk çeken ailelere ve uluslararası öğrencilere de gıda ve elbise yardımlarımız düzenli olarak devam etmektedir.
ARO’nun gelecekle ilgili ne tür somut plan ve projeleri var?
Yurtiçinde gıda, hazır yemek, elbise ve eşya dağıtımlarımızı daha sağlıklı yapmak için araç ekipmanlarımızı geliştiriyoruz. Soğutuculu bir minibüsümüzü devreye sokacağız. Adelaide, Brisbane ve Perth temsilcilerimiz var ama ofis ve altyapı çalışmalarımızı da hızlıca sürdürüyoruz. Clean Up Australia Day, National Tree Day, Harmony Day, Refugee Week gibi özel günlerde gönüllülerimizle tüm şehirlerde programlar düzenlemeyi hedefliyoruz. Yine gönüllülerimizle periyodik olarak kan bağışı kampanyalarına başlıyoruz.
Yurtdışında ise Filipinler veya Pakistan’da öğrenci yurdu açılması, Yunanistan’daki mülteciler için bir tır gıda yardımı, Congo’daki yetimhanemizin tadilatı ve Mali’deki göz hastanemize ek oda yaptırma projelerimiz var. Maddi ve manevi destekte bulunan tüm hayırseverlere, partner kuruluşlarımıza teşekkür ederiz. Bu fırsatı sağladığınız için de ayrıca teşekkür ederiz. Bu arada, daha fazla bilgi ve bağış için aro.org.au web sitemiz ziyaret edilebilir. Tüm bağışlar vergiden muaftır. ZAMAN Avustralya