• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home POLİTİKA

Davutoğlu’ndan kritik açıklamalar

Ocak 1, 2015
in POLİTİKA
0
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin NATO’dan Patriot füzesi talebine ilişkin olarak, muhtemel gelişmeler ve bütün ihtimaliyat planlamaları göz önüne alınarak müzakerelerde son aşamaya gelindiğini belirtti ve “süreç, müracaat anlamında sonlandırılacak” dedi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Arap Birliği’ne üye bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla Gazze’yi ziyaret etmek üzere Mısır’a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda basın toplantısı düzenledi.

Gazetecilerin Türkiye’nin NATO’dan Patriot füzesi talebine ilişkin sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Türkiye’nin son 5-6 ay içinde NATO Konseyi’ni, ilki Türk uçağının düşürülmesi, diğeri Akçakale’de Türk vatandaşlarının şehit olması sonrasında olmak üzere, iki kez 4. madde çerçevesinde bilgilendirdiğini hatırlattı.

Türkiye’nin sınırlarında artan çatışmaların getirdiği risklerle NATO’nun ilgili komitelerinde bir ihtiyat tedbiri, ihtimaliyat hesabı olarak çalışmaların yapıldığını kaydeden Davutoğlu, “Bu çerçevede, Türkiye-Suriye sınırı aynı zamanda NATO sınırı olduğu için, bundan daha doğal bir gelişme de olamaz” ifadesini kullandı.

Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir NATO üyesi ülkenin sınırlarında bu derece sınır ihlalleri ve ortaya çıkabilecek daha başka riskler varken, balistik füzeler vs. gibi, tabi ki NATO’nun zaten misyonu bu, üye ülkelerin güvenliğini temin etmek. İster en doğuda, güneyde Türkiye olsun, ister en kuzeyde Norveç olsun, fark etmez.

Bütün bunlar, bu sınırların güvenliği ortak bir güvenlik şemsiyesi altında ve güvenliğin bölünmezliği ilkesi altında yapılan çalışmalardır. Tabi NATO’nun bu konudaki kapasitelerini Türkiye’ye sağlaması konusunda mutabakat vardır. Özellikle Patriotlar konusunda son dönemde bu çalışmalar yoğunlaşmıştır.”

“Savunma ağırlıklı bir tedbir”

Müzakerelerde son aşamaya gelindiğini belirten Davutoğlu, “Muhtemel gelişmeler ve bütün ihtimaliyat planlamaları da göz önüne alınarak müzakereler son aşamasına gelmiştir. En kısa zamanda bu müracaat, yani resmi bir şekilde süreç müracaat anlamında sonlandırılacak” dedi.

Brüksel’le konuyla ilgili temasların sürdüğünü vurgulayan Bakan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“İnşallah bu süreç, istişareler belli bir aşamaya geldiğinde bu müracaat yapılacak. Çok uzun sürmez, onu söyleyeyim. Müracaat yapıldığında zaten kapsamlı bir açıklamayla bunu kamuoyumuzla paylaşacağız.

Bu, herhangi bir başka hedefi olmaksızın savunma ağırlıklı bir tedbirdir.”

Daha önce de benzer tedbirleirn alındığını anımsatan Davutoğlu, “Burada bizim en temel hedefimiz ve sorumluluğumuz ülkemizin ve vatandaşlarımızın güvenliğini teminat altına almaktır. NATO üyeliğimiz de zaten bunun için vardır.

Dolayısıyla da, sınır bağlamındaki bu gelişmelere paralel olarak bu adımlar atılacaktır. Atıldığı zaman kamuoyuyla paylaşırız. Sayın Başbakanın da dediği gibi son aşamaya gelmiştir.”

Davutoğlu, füzelerin hangi ülkelerden temin edileceğinin sorulması üzerine, “Patriot kapasitesine sahip ülkeler bellidir. NATO’ya Patriot, bu imkanları tahsis eden ülkeler belli, onlarla da mutabakata varılır” şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İsrail’le çatışmaların durdurulması konusunda görüşme yapılıp yapılmadığı konusunda, bir tek Gazzelinin canını bile koruyabileceklerse her türlü çabayı sarf edeceklerini belirterek, “Bu anlamda da her tarafla doğrudan ve dolaylı kanalları açık tutmaya kararlıyız. Bu anlamda da kanallarımız açıktır” dedi.

Davutoğlu, Arap Birliği’ne üye bazı ülkelerin dışişleri bakanlarıyla Gazze’yi ziyaret etmek üzere Mısır’a hareketinden önce Esenboğa Havaalanı’nda düzenlediği basın toplantısında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İsrail’le, bölgedeki çatışmanın sona erdirilmesi için temas yapılıp yapılmadığının sorulması üzerine, Davutoğlu, “Doğrudan ve dolaylı temas kanallarımız açıktır. İsrail’in kanaatlerini de biliyoruz. Bize iletilen kanaatler var. Görüşler var” dedi.

Kahire’de yürüttükleri müzakerelerin çok ayaklı olduğunu belirten Davutoğlu, gece 02.30-03.00’e kadar yürütülen müzakerelerin içinde olduklarını söyledi.

Davutoğlu, “Dediğim gibi, bu anlamda kanallarımız açık. Eğer bir tek Gazzeli kardeşimizin canını bile koruyabileceksek her türlü çabayı sarf ederiz. Bu anlamda da her tarafla doğrudan ve dolaylı kanalları açık tutmaya kararlıyız. Bu anlamda da kanallarımız açıktır” dedi.

“Birinci hedef kalıcı ateşkes”

ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton’ın bölgeye yapacağı ziyaretle ilgili soru üzerine Davutoğlu, bu bilginin kendilerine de ulaştığını belirterek, Türkiye, Mısır, Katar ve Arap Birliği’nin üzerinde çalıştıkları ateşkes planı çerçevesinde zaten Clinton ile sürekli temas halinde olduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

“Öncelikle şu anda birinci hedef Gazze’de bir ateşkes sağlanması. Ancak bu ateşkesin kalıcı olabilmesi için ki, üzerinde çalıştığımız plan içinde bütün bu boyutlar var, Gazze’ye dönük sınırlamaların, kısıtlamaların, Gazze’yi bir açık hava hapishanesine dönüştüren kısıtlamaların da kalkması lazım ki, bir normalleşme süreci yaşanabilsin.

Tarafların kaygılarını gideren ve Gazze halkına hareket serbestisi getiren bir yeni ateşkes çerçevesi oluşması lazım, aksi taktirde, geçici ilan edilen ateşkeslerin nasıl kırılgan olduğunu hep birlikte görüyoruz.”

Gazzelilerin bir şeride sıkıştırılmış ve bu şeritte yaşamak zorunda bırakılmış iki milyonu aşkın bir halk olduğuna işaret eden Davutoğlu, ilk adımın Gazze’yle ilgili sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması olacağını, bunun yöntemi üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Bu yöntem üzerinde birçok formül geliştirerek taraflarla paylaştıklarını bildiren Davutoğlu, 29 Kasım’da Filistin’in BM’de üye olmayan devlet statüsüyle tanınma süreci bulunduğunu ve ABD Başkanı Barack Obama’nın da 2010 yılında BM Genel Kurulu konuşmasında Filistin halkına vaat ettiği hususlar olduğunu anımsattı.

Davutoğlu, “Bütün bu gelişmelerle birlikte, artık Filistin sorununda kalıcı adımların atılması lazım. Bu kalıcı adımlar, Filistin’de yaşayabilir ve sürdürülebilir bir devlet yapısını ortaya çıkaracak sınırlar içinde, 1967 sınırlarıyla, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin artık doğması, yaşaması ve sürdürülebilirliğinin de garanti altına alınması şarttır. Bu çerçevede bütün ilgili taraflarla çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’den, Bahçeli’ye ziyaret

CHP’li Emir’den AKP’li Ala’ya: 15 Temmuz’da 2 saat Gürcistan hava sahasında dolaştınız mı?

AKP’li Özlem Zengin, liyakatsiz işe alımları böyle savundu: “Utanmıyoruz, gurur duyuyoruz!”

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Avustralya’dan getirilen vasiyet sikkeler Ankara’da

SONRAKİ HABER

YouTube Now Tracks Your Time Spent Watching Videos

BENZER HABERLER

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’den, Bahçeli’ye ziyaret
POLİTİKA

Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’den, Bahçeli’ye ziyaret

Aralık 13, 2025
CHP’li Emir’den AKP’li Ala’ya: 15 Temmuz’da 2 saat Gürcistan hava sahasında dolaştınız mı?
Manşet

CHP’li Emir’den AKP’li Ala’ya: 15 Temmuz’da 2 saat Gürcistan hava sahasında dolaştınız mı?

Aralık 10, 2025
Suçun üstünü örtmenizden dolayı yargılanacaksınız: AKP ve MHP, ‘çıplak arama’nın araştırılmasını reddetti
Manşet

AKP’li Özlem Zengin, liyakatsiz işe alımları böyle savundu: “Utanmıyoruz, gurur duyuyoruz!”

Aralık 10, 2025
DEM Partili Sakık, Hakan Fidan’a Kürtçe seslendi: Şam’a değil Rojava’ya git
Manşet

DEM Partili Sakık, Hakan Fidan’a Kürtçe seslendi: Şam’a değil Rojava’ya git

Aralık 10, 2025
Saray’ın Danışman’ı, Fatih Altaylı’yı tehdit etti: Bu mürted zındık için gereken yapılmalı
Manşet

Fatih Altaylı cezaevinden: Karar siyasi, bana yaşattıklarını bir gün onlar da yaşar

Aralık 1, 2025
İktidarda kan kaybı sürüyor:Son anket: CHP, AKP’nin 6,5 puan önünde birinci parti oldu
Manşet

İktidarda kan kaybı sürüyor:Son anket: CHP, AKP’nin 6,5 puan önünde birinci parti oldu

Kasım 30, 2025
  • All
  • Manşet
Bondi’de büyük yas: Başbakan Albanese ‘Nefretin  ve şiddetin Avustralya’da yeri yok’
Avustralya

Bondi’de büyük yas: Başbakan Albanese ‘Nefretin ve şiddetin Avustralya’da yeri yok’

by adminzaman
Aralık 15, 2025
0

Sydney’de Bondi Beach’te düzenlenen ve 16 kişinin hayatını kaybettiği, 45 ten fazla kişinin yaralandığı silahlı saldırının ardından konuşan  Avustralya Başbakan...

Donald Trump Hakim Karşısına çıkıyor: New York’ta güvenlik önlemleri zirvede

Trump, Avustralya’nın yeni kahramanı Ahmed’i övdü: Cesur adam

Aralık 15, 2025
Sydney’de hayatını kaybedenlerin biri çocuk sayı 16’ya yükseldi

Sydney’de hayatını kaybedenlerin biri çocuk sayı 16’ya yükseldi

Aralık 15, 2025
NASA’da bilim adamı, Türkiye’de “terörist”: Serkan Gölge cezaevi hücrede yaşadıklarını anlattı

NASA’da bilim adamı, Türkiye’de “terörist”: Serkan Gölge cezaevi hücrede yaşadıklarını anlattı

Aralık 14, 2025
Dünyanın en iyi tatlıları belli oldu: Antakya Künefesi ve Türkiye tatlıları zirvede

Dünyanın en iyi tatlıları belli oldu: Antakya Künefesi ve Türkiye tatlıları zirvede

Aralık 14, 2025
İstihbarat Başkanı doğruladı: Bondai şüphelilerden biri güvenlik birimlerinin bilgisi dahilindeydi

İstihbarat Başkanı doğruladı: Bondai şüphelilerden biri güvenlik birimlerinin bilgisi dahilindeydi

Aralık 14, 2025

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM