Amerikalı akademisyen ve Din adamı Prof. Thomas Michel, AKP iktidarının Hizmet Hareketi mensuplarına yönelik, yaptığı zulümleri soykırım olarak niteledi ve, önemli değerlendirmelerde bulundu. Amerikalı teolog Prof. Dr. Michel; “Bu zulmü yapanların ömürleri yetmeyecek, er yada geç gidecekler. Ama hizmet hareketi hala çalışıyor olacak. Dolayısıyla ümitliyim. Yani tek yapılacak şey; Hocaefendinin öğretisinde, öğütlediği fikirlere yakınlaşmak, onu takip etmek ve ümide sarılmaktan vazgeçmemektir derim. ”dedi.
‘HİZMET’İN, GELECEĞİNDEN ÜMİTLİYİM, DÜNYANIN BUNA İHTİYACI VAR:
Hizmet Hareketinin çalışmalarına sadece Müslümanların değil, dünyanın ihtiyaç duyduğunu hatırlatan Thomas Michel; “Hizmet Hareketi’nin geleceği hakkında neler düşünüyorsunuz? sorusuna ise şu cevabı verdi: “Dediğim gibi, Hizmetin geleceğinden ümitliyim. Çünkü hizmet sadece Müslüman toplumunun değil, aynı zamanda dünya toplumunun da ihtiyacı var. Eğitim, diyalog ve yardımlaşma projelerini Türkiye’nin dışında yapıyorlar. Bunlara ihtiyaç var. Dolayısıyla ümitliyim. Yani tek yapacağımız, Hocaefendi’nin öğretisinde, öğütlediği fikirlere yakınlaşmak, takip etmek ve ümide sarılmaktan vazgeçmeyin derim. Evet sadece şunu söylemek isterim. 30 yıldır haz duydum bu hareketten. Hizmet insanlarıyla geçirdiğim vakit ve tanıma fırsatını yakaladığım insanlardır. Benim hayatıma büyük ölçüde zenginlik kattı. Bu gerçekten şükür ettiğim bir şey. Hizmet hareketini tanımak ve küçük çapta faaliyetlerine katkıda bulunmak, Allah’ın bir lütfudur benim için. ”diye konuştu.
BU CAMİAYA YAPILANLAR DEHŞET VERİCİ VE KORKUNÇ:
Broken Lives Yotube Kanalı’ndan Dr. Ali Yurtseven’in çeşitli konulardaki sorularını cevaplandıran Prof. Michel, Fethullah Gülen Hocaefendi ve Camiasıyla tanışıklığının 35 yıl öncesine dayandığını belirtti. 1986 yılında Ankara Üniversitesi ile Konya İlahiyat Fakültelerinde görev yaptığını hatırlatan Michel, son 7 yıldan bu yana yapılanların korkunç bir durum olduğuna dikkat çekti. Prof. Thomas Michel;” Elbette dehşet verici bir durum. Bu soykırım ve hükümetin Hizmet Hareketi mensuplarına zulmetme kararının korkunç neticesiyle ilgili yazı yazdım. Türkiye’deyken birlikte çalıştığım, ziyaret ettiğim ya da ders verdiğim okullardan tanıdığım bir çok insanı biliyorum. Şimdi o insanlar Yunanistan’da, Amerika’da, Avustralya’da. Gerçekten nezih ve iyi eğitimli insanlar bu duruma düşürülmeleriı çok acı verici. Aileler ayrı, insanlar hapsedilmiş ve okullara hastanelere el konmuş, ki bende hastalandığımda o hastanelere gittim. Yani vizyonla yapılan işler kaybediliyor. Bunun hizmet insanları için ne zor bir zaman dilimi olduğunu anlayabiliyorum ”diye konuştu.
ZULÜMÜ YAPANLAR ER VEYA GEÇ GİDECEKLER, HİZMET HAREKETİ HALA ÇALIŞIYOR OLACAK
Her şeyin düzeleceğine dair umudunu hemen hemen kaybedildiği gibi gözükse de, uzun vadeli bir bakışla, bu zulümleri yapanların ömürleri yetmeyeceğinin altını çizen Michel; “Bunu yapanlar er veya geç gidecekler. Ama hizmet hareketi hala çalışıyor olacak. Türkiye dışında dünyanın çeşitli ülkelerinde birçok okul faaliyetlerini hala sürdürüyor. Çünkü eğitim, insanları bir araya getiriyor. Yakinen bildiğim ülkeler olan Tayland, Endonezya, Myanmar gibi sıkıntılı bölgelerin çoğunda, Hizmet Hareket, aktif durumda.Diyalog çalışmalarını yürütüyorlar. Sanırım uzun vadede şunu göreceğiz. Bu zaman diliminde insanların çok daha adanmış olmaları gerekiyor. Çünkü kolay değil. Bu zulmün başladığı ana kadar kolaydı. Birçok faaliyet vardı. İnsanlarla karşılaşmak güzeldi ve kolaydı. Şimdi zor. Hizmet vizyonu açısından daha fazla adanmışlık gerekiyor.”dedi.
RİSALE-İ NUR KİTAPLARINI OKUDUM, KONFERANSLARINA KATILDIM
İslam ve Hıristiyanlık alanında çalışmalarıyla tanınan, Endonezya, Türkiye ve Katar’da dersler veren Thomas Michel, 1986 yılında Ankara Üniversitesi’nde bir karşılıklı eğitim protokol çerçevesinde ders verdiğini ve Risale-i Nur Konferanslarına katıldığını belirtti. Diyarbakır, Erzurum, Mardin ve İzmir’de çeşitli konuşmalar ve konferanslar verdiğini hatırlatan Amerikalı Din adamı Thomas Michel, Asya, Afrika Avrupa kıtalarını gezme imkanını elde eteğini, bu nedenle Dünya çapında açılan eğitim kurumlarını yakından tanıdığını kaydederek; “Gittiğim her yerde Hizmet Hareketine yakın insanların emeğiyle açılan kurumları gezdim.Dolayısıyla buradaki hizmet mensuplarını tanıdım.”dedi.
BİR KATOLİK OLARAK, HİZMET’İ BARIŞ TESİS EDEN TOPLULUK: FiLİPİNLER’DE BUNA ŞAHİT OLDUM
Hocaefendi’nin, hizmet çatısı altında bir araya gelen bir topluluk oluşturmaya, insanlar arasında barış ve sevgiyi tesis etmeye çalıştığına dikkat çeken Michel; “ Ben Müslüman değil, Katolik’im. Ama birlikte konuşabileceğim, sorunları tartışabileceğim insanlar topluluğu olarak gördüm Hizmet hareketi mensuplarını. Kendi adıma, Hizmet’i dünyada barış ve diyalog ve saygıyı tesis etmeye çalışan bir tür Müslüman topluluğu olarak görüyorum. Bunu somut olarak Filipinlerde görmüştüm. Çatışmaların altında, silahlı grupların sokaklarda cirit attığı bir ortamda, bir okul vardı Zamboanga şehrinde. Gittim gördüm. Giderken yolda her an silahlı gruplar bizi öldürür korkusuyla okula girerdik. Dışarda insanlar birbirini öldürüyordu. İçerde çocuklar barış ve huzur içinde birbiriyle oynuyor,, eğleniyor ve beraberce eğitim alıyorlardı. Bu tablo beni çok etkiledi. Bu okulların dünya barışına vereceği çok şey olduğunu anladım. Hocaefendinin öğretileri, uygulamaya aktardığı barış adacıklarıdır bu eğitim yuvaları. Bu nedenle hocaefendinin hayatıyla çok yazı ve makale yazdım. Beni etkileyen en önemli iki özelliği, berraklığı ve İslami konularda açık ve birleştirici olma özelliğidir. Hocaefendinin, Müslümanların dünyada tek başına bir yere varamayacağını çok iyi tespit etmiş. Onun için farklı düşünen ve yaşayan grup ve insanlarla daha güzel sonuçlar elde edebileceğini biliyor Hocaefendi.” şeklinde sözlerini tamamladı. ZAMAN-Avustralya