Anadolu Ajansı, yine inanılmaz bir manipülatif habere imza attı. Ajans, halka verilen likit destek oranında Türkiye’nin yüzde 9,4 ile Çin ve Rusya’yı bile geride bıraktığını yazdı. Haberde, “Türkiye, G20’nin yükselen ekonomileri arasında GSYH’sine oranla en fazla likidite desteği sağlayan ülke oldu.” deniliyor.
AA iki önemli çarpıtmaya imza atıyor haberde. İlk olarak, vatandaşlara ve esnafa verilen kredileri bile ‘likit’ destek olarak kabul ediyor ki söz konusu kredilerin ödeme zamanı geldi. Yani devlet verdiğini geri alacak. İkincisi listede vatandaşlarını likit desteğine boğan ABD, Kanada, Japonya, Almanya, Yeni Zelanda, Belçika, İtalya, Fransa, İngiltere, Hollanda, İsveç ve İsviçre gibi ülkeler yer almıyor. Türkiye G20’nin ‘yükselen ekonomileri’ arasında zirvedeymiş. Listede Güney Afrika, Endonezya, Meksika, Arjantin, Brezilya, Hindistan gibi ülkeler yer alıyor.
PEKİ GERÇEK ORAN NE?
Peki gerçek rakam/oran ne? IMF raporuna göre Türkiye, ülkelerin milli gelirine oranla halkına en az destek veren ülkeler grubunda. GSYH-pandemi harcaması oranına göre ülkeler 5 gruba (Yüzde 10 ve üzeri, yüzde 7,5-10, yüzde yüzde 5-7,5, yüzde 2,5-5 ve yüzde 2,5 ve altı) ayrıldı. Türkiye yüzde 2,5 ve altı ile halkına en az destek veren ülkeler grubunda yer aldı.
TÜRKİYE’NİN DÜNYADAKİ PAYI BİNDE 1!
Türkiye, yüzde 1,1 oranla Meksika ve Arnavutluk’la birlikte halkına en az destek veren 3 ülkeden biri. Nepal’in bile halkına verdiği desteğin GSYH’sına oranı yüzde 1,8! Türkiye’nin dünyada yapılan toplam nakit harcama ve destekler içindeki payı binde bir. Toplam ekonomik destekler içinde vatandaşa dönük harcama ve desteklerin en düşük olduğu ülke Türkiye.