Kara para aklama suçlamasıyla tutuklu Sezgin Baran Korkmaz’la ismi bir arada anılan eski bakan ve Prag Büyükelçisi Egemen Bağış’ın Korkmaz’a ait uçakta çekildiği öne sürülen fotoğraflarına ilişkin karede yer alan gazeteci Ali Bayramoğlu konuya dair açıklamada bulundu.
Artı TV’de yayınlanan Haber Aktüel’e telefon bağlantısıyla katılan Bayramoğlu, Duygu Bozkurt’un söz konusu fotoğrafla ilgili sorularına cevap verdi. Uçağın resmi bir uçak olduğunu belirten Bayramoğlu, “Doğru değil tabii Sezgin Baran Korkmaz’ın uçağı değildi o. Ben 7-8 yıldır gazetecilik yapmıyorum, uçaklara binmiyorum. Ben o fotoğrafı da hatırlıyorum. 2011 yılında Egemen Bağış’ın AB Baş müzakerecisiyken Baltık ülkeleri seyahatinin dönüşünde çekilmişti. Zaten benim de kendisiyle katıldığım tek uçak seyahati budur. Yani resmi bir uçaktı. Dolayısıyla o iddialar biraz abartılı olmuş” ifadelerini kullandı.
‘BUNUN BİR ŞÜPHE KONUSU OLMASI ÇOK DOĞAL’
Sosyal medyada yer bulan iddiaların yeterince araştırılmadan haber haline getirildiğini vurgulayan Bayramoğlu bunun nedenlerine ilişkin de şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu çok şaşırtıcı değil. Sezgin Baran Korkmaz meselesi bir tür sistemin yeni pisliğini ve yeni ilişkilerini ifade ediyor. Bu kişinin getirmiş olduğu kayıt dışı paraları bir çevre oluşturmakla, kendisine bir kale oluşturmakta harcadığı ve ilişkiler kurduğu da anlaşılıyor. Bunların içerisinde gazeteciler, siyasetçiler var. Onlara verilen imkanlar veya geçirilen vakitler var. Dolayısıyla bunun bir şüphe konusu olması çok doğal. Fotoğrafın kendisine gelince tabii sosyal medyada bazı haberler çok doğrudan ve yorumlarla aktarıldığı için bir yanlışı düzeltmekte mümkün olmuyor. Sonuç olarak bir uçak resmi var. Uçakta bir eski bakan oturuyor, karşısında bir gazeteci oturuyor. Uçağın da Sezgin Baran’ın olduğuna dair dedikodular dönüyor. İşin bu tarafı biraz dikkatli araştırılırsa iddiayı ortaya atacak muhabir arkadaş görür. Bakan şampanya ikram etmiş görüldüğü gibi belki o eleştirilebilir. Bu kadar kapalı bir toplumda bazı bilgilerin yanlış anlamlandırması oluyor. Bu da kaçınılmaz gibi geliyor bana.”
Gazetecilerin siyasilerle bir araya gelmesinin eskiden olağan olduğunu kaydeden Bayramoğlu, “Şimdi otoriter bir sistemde gazeteciler ve Erdoğan arasındaki ilişki bir tür emir kulu ilişkisi gibi oldu. Ama bir dönem öyle değildi. Dolayısıyla bir davetle uçağa binmek bir anlamda haber alabilmek, haberi üretecek kişiyle bizzat konuşma imkanı veriyordu. Böyle binlerce fotoğraf bulabilirsiniz. Altına bazı manidar cümleler ekleyip piyasaya sürebilirsiniz. Bu tabi magazinel bir şey. Bu aslında gazeteciliğin olmadığını veya çok az olduğunu bir kez daha zayıfladığını gösteriyor. Bir gazete böyle bir haber yaparken muhataplarına sorar. Ama şimdi ne yapıyoruz? Yerde bulduğumuz bir resmi ‘Aa bakın bu resimdeki bu kişi değil miymiş’ diye yayınlıyoruz ve beraber bunu tartıştırıyoruz. Bunun bir mazgazin boyutu var. Bir gazetecilik handikapıda var. Bunun doğru mu yanlış mı olduğunu söyleyecek kimseler yok” ifadelerini kullandı.