44.Hükümetin Başbakanı Tony Aboott’ın ilk icraatı, 1 Temmuz 2012’den itibaren yürürlüğe giren karbon vergisini, kaldıran yasa tasarısını alt meclisten geçirmek olmuştu.Ancak, Abbott Hükümeti’nin en önemli seçim vaatlerinden biri olan karbon vergisini kaldırma sözü, aradan geçen yaklaşık 10 aya rağmen halen gerçekleşemedi. Bu nedenle söz konusu kanun teklifi, gündemdeki önemini korumaya devam ediyor.
Tasarıyı Hükümet alt meclisteki milletvekili çokluğu ile kolayca geçirse de, asıl onaylanması gereken Senato’da takıldı. Federal Hükümet, geçmeyeceğini bildiği halde, tasarıyı ilk olarak geçtiğimiz Mart ayında üst meclise sevk etmişti. 20 Mart’ta yapılan oylamada ise beklenildiği gibi İşçi Partisi ve Yeşiller ’in engeline takılarak 29’a karşı 33 oyla kanun teklifi akim kalmış oldu. Beklenen bu sonuç, kimsede şaşkınlık oluşturmadı. Ama geçen hafta yapılan oylamadaki sonuç, asıl Başbakan Abbott açısından beklenmeyen bir durumdu. Çünkü Senato da dengeler yeni partilerden gelen senatörlerin Temmuz’un başında yemin ederek, göreve başlaması ile değişti. Abbott yeni senatörlerle anlaşması sonucunda, tasarının geçmesine kesin gözü ile bakıyordu. Ancak oylama günü sonuçlar hiç de beklediği gibi olmadı. Ve 35’e karşı 37 oyla kanun teklifi bir kez daha, senato bariyerine takıldı. Milyoner İşadamı Clive Palmer’in liderliğindeki Palmer United Partisi’nden 3, ve bu parti ile ortak hareket eden Australian Motor Enthusiast Partisi’nden Senatör Ricky Muir ile, oylamanın şifresini bozdu. Bundan böyle Abbott Hükümeti’nin işi çok zor. Zira kanunların senatodan geçebilmesi için 8 Senatörden 6’sının desteğine ihtiyacı var. Yani sözün özü, Abbott Hükümeti’nin yasama gündemini elinde tutan bu 8 kişi diyebiliriz.
Başbakan Abbott, Federal Hükümeti zor durumda bırakan son oylamanın başarısızlığını, yeni Senatörlerin siyasetteki tecrübesizliğine bağladı. Clive Palmer ise; kanun teklifindeki yeni değişikliklerin senatörlere açıklanmamasından dolayı son anda desteğini çektiklerini söyledi. Aslında Palmer, aylar önce yaptığı açıklamalarda karbon vergisinin kaldırılmasına destek vereceklerini, ancak oylamadan önce partisini temsil eden senatörlerin, son ana kadar bekleyerek, Federal Hükümetin sunacağı yeni düzenlemeyi iyice gözden geçirip, karar vereceklerini söylemişti. Abbott Hükümeti, yapılan değişiklikleri senatörlerden kaçırmaya kalkarsa, bu hafta yapılacak üçüncü oylamadan da yenilgiyle çıkacağa benziyor. Eski Başbakan Julia Gillard tarafından yürürlüğe sokulan karbon vergisine karşı çıkanlar, bunun ülkede istihdam kaybına neden olacağını, geçim masraflarını da artıracağını savunmuşlardı. Başbakan Abbott’da, karbon vergisinin kalkması halinde, ailelerin enerji ve gaz faturalarından yıllık ortalama 500 dolar tasarruf sağlayacaklarını ısrarla ifade ediyor.
Öte yandan söz konusu tasarı, çevreyi en fazla kirletenlere ceza uygulanmasını öngörüyor. 2020 yılına kadar, karbondioksit miktarının 159 milyon ton azaltılması hedefleniyor. Avustralya Sanayi Grubu CEO’su Innes Willox’da karbon vergisinin kaldırılması halinde ortaya çıkacak olan tasarrufun, çok iyi ve dikkatlice incelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Sonuç olarak, yürürlüğe girdiği günden bu yana, gündemi meşgul eden karbon vergisinin, ekonomik boyutunun yanı sıra, asıl bilimsel açıdan ele alınması gerektiği kanaatindeyim. Avustralya’nın ikliminde, kalıcı ve önemli değişiklikler oluştuğunu belirten bilim adamları, son yüzyılda deniz seviyesinin, küresel çapta 0.2 metre yükseldiğine dikkat çekiyor. Bunun da sahil bölgelerinde ağır etkiler meydanda getirdiğini, Güney Batı ve Güney Doğu Avustralya bölgelerinin daha kuru bir iklime sahip olacağına vurgu yapıyorlar. Bu tablonun ise; ‘dilsiz düşman olarak’ ifade edilen orman yangınlarını tetikleyeceğini ifade ediyorlar. Queensland Eyaletin’deki soğuklar, işin bilimsel boyutunu doğrular nitelikte. Queensland Eyaleti bu mevsim son 100 yılın en soğuk kışını geçiriyor. Ülke çapındaki iklim şartlarının, büyük değişiklikler gösterdiğine dikkat çekiliyor. Siyaset uğruna nelerin feda edildiğini daha dikkatli görmeliyiz!…z.polat@yepyeni.zamanaustralia.com.au