Anlaşmanın imzalanmasını başkent Canberra’da düzenlediği basın toplantısında duyuran Başbakan Morrison, bir milyar Avustralya doları tutarındaki anlaşma kapsamında Victoria eyaletinin Geelong bölgesinde zırhlı araç üretim merkezi kurulacağını söyledi.
Kundağı motorlu obüs topları, mühimmat tedarik araçları ve radarların üretileceği tesislerin Avustralya savunma sanayisinin önemli bir bölümünü oluşturacağını belirten Morrison, “Kore Cumhuriyeti ile kapsamlı stratejik ortaklığımız, savunma ve güvenlik iş birliğine bağlılığımızı desteklemektedir. Hem güvenlik düzenlemelerimizde hem de savunma kapasitemizin inşasındaki yolculuğumuzda Güney Kore, önemli bir ortaktır.” ifadelerini kullandı.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon da ülkesinin jeopolitik görünümü söz konusu olduğunda Avustralya ile benzer değerlere sahip bulunduğunu ancak özellikle Kuzey Kore ile barışı sürdürme konusunda Çin ile ilişkilerinin önem taşıdığını söyledi. Moon, “Bu nedenle Güney Kore, ABD ve ayrıca Çin ile kararlı ittifaka odaklandı. Uyumlu bir ilişki istiyoruz.” şeklinde konuştu.
Anlaşmayı Avustralya’nın Hint-Pasifik’teki ateş gücü ve güvenliğine destek olarak tanımlayan Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton da “Bu anlaşma, Avustralya ordusunu modernize edecek, şimdi ve gelecekte yetenek avantajını sürdürmeye devam etmesini sağlayacak birkaç projeden biridir. Hızla değişen küresel bir ortamda çıkarlarımızı korurken bölgemizi güvende tutmaya kararlıyız.” ifadelerini kullandı.
Güney Koreli savunma şirketi Hanwha tarafından kurulacak tesislerin inşaatına gelecek yıl başlanması planlanıyor.Kovid-19 salgının başlamasından bu yana Avustralya’yı ziyaret eden ilk lider olan Moon, 15Aralık’a kadar temaslarını sürdürecek.
Avustralya, son 3 ayda 4 yeni savunma anlaşması imzaladı
Avustralya, savunma anlaşmalarının ilkine 15 Eylül’de ABD ve İngiltere ile nükleer enerjili denizaltı yapımına imkan sağlayan “AUKUS” güvenlik ortaklığı anlaşmasını imzalayarak başladı.Fransız Naval Group ile 2016’da imzaladığı 12 geleneksel dizel elektrikli denizaltının yapımını öngören 90 milyar Avustralya doları (yaklaşık 64,5 milyar ABD doları) tutarındaki sözleşmeyi 16 Eylül’de iptal eden Avustralya, Paris yönetiminin yoğun tepkisiyle karşılaşmıştı. Sözleşmenin iptalini ihanet olarak değerlendiren Fransa ile Avustralya arasında kriz yaşanırken Fransa, AUKUS’a tepki olarak Canberra ve Washington büyükelçilerini geri çekmişti.
Öte yandan Avustralya Başbakanı Scott Morrison, ABD, Hindistan, Japonya ile kurdukları Quad inisiyatifinin Washington’daki ilk yüz yüze toplantısının ardından 25 Eylül’de yaptığı açıklamada, Hint-Pasifik bölgesinde “Çin’i dengelemeye” yönelik bir oluşum olarak bilinen Dörtlü (Quad) ittifakı, “büyük bir ortaklık” olarak nitelendirerek ikinci adımı attı.