ABD Başkanı Joe Biden, ülkesinin Ukrayna’ya askeri harekât düzenleyen Rusya’dan tüm enerji, petrol ve gaz ithalatını yasakladıklarını duyurdu. ABD’nin ardından İngiltere’den de yasak kararı geldi.
İngiltere Çalışma, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwarteng, “İngiltere, 2022 sonuna kadar Rus petrol ve petrol ürünlerinin ithalatını aşamalı olarak durduracak” ifadelerini kullandı.
Biden’ın açıklamaları şöyle;
“Putin’in saldırganlığına tek bir ses olarak cevap vermek benim hedefimdi. Birçok müttefiklerimiz bize katılamayacak durumda olmayabilir. Biz ihracatçı olarak diğer ülkelerin atamadığı adımları atabiliriz. Putin’e baskıyı artırıyoruz. Bu adımla ona daha fazla acı getireceğiz. Bu durumun ABD’de etkisi olacak. Bunu yapmamız gerekiyordu. Ukrayna’ya ve halkına desteğimizi sürdürüyoruz. ”
Biden, Beyaz Saray’da yaptığı konuşmada,bu adıma ABD Kongresi ve halkından çok büyük destek olduğuna işaret ederek, “Biz bu adımı atarken Avrupalı ortaklarımızın ve müttefiklerimizin bizimle aynı pozisyonda olmamasını anlıyoruz. ABD, Avrupa’nın tamamından daha çok petrolü kendi ülkesinde üretiyor” diye konuştu.
Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD geçen yıl petrol ve petrol ürünleri ithalatının çoğunu Kanada’dan gerçekleştirdi. Kanada’yı Meksika takip ederken, Rusya ABD’nin geçen yıl en çok petrol ve petrol ürünleri ithal ettiği 3’üncü ülke konumunda yer aldı. ABD’nin 2021’de Rusya’dan petrol ve petrol ürünleri ithalatı günlük 672 bin varili buldu. ABD’nin petrol ve petrol ürünleri ithalatının yaklaşık yüzde 8’i Rusya’dan karşılandı.
RUSYA’NIN PETROL İHRACATININ YÜZDE 2,8’İNİ ETKİLEYECEK
ABD ve Birleşik Krallık’ın ambargo kararı Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 3’ünü etkileyecek.Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, ABD ve Suudi Arabistan’dan sonra dünyanın en büyük petrol üreticisi konumunda bulunan Rusya’nın ham petrol ve petrol ürünleri ihracatı günlük 10,5 milyon varil seviyesinde bulunuyor. Bu miktarın 7,8 milyon varilini ham petrol oluşturuyor. Geçen yıl ham petrol ve petrol ürünleri ihracatından yaklaşık 180 milyar dolar gelir elde eden Rusya, toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 1,5’ini Birleşik Krallık’a, yüzde 1,3’ünü ise ABD’ye yapıyor.
Böylece, ABD ve Birleşik Krallık’ın açıkladığı ambargo kararı, Rus ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yüzde 2,8’ini kapsayacak.Bu nedenle ambargo kararının petrol fiyatlarındaki etkisinin sınırlı kalabileceği öngörülüyor. Avrupa’nın da petrol ambargosu uygulaması durumunda petrol fiyatlarının tırmanacağı tahmin ediliyor.
Brent petrolün varil fiyatı Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başladığı 24 Şubat’tan 8 Mart’a kadar 96,6 dolar seviyesinden yüzde 37,6 artışla yüzde 133 doları gördü. Rusya toplam ham petrol ve petrol ürünleri ihracatının yaklaşık yüzde 40’ını Avrupa’ya yapıyor.