ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’nın G20’den çıkarılması gerektiğine inandığını ve Ukrayna’nın G20 toplantılarına katılabileceğini söyledi. Biden, Rusya’nın kimyasal silah kullanması durumunda karşılığını göreceğini kaydetti.
ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal silah kullanması durumunda karşılık vereceklerini ve bu karşılığın da kimyasal silahın kullanım şekline bağlı olacağını söyledi.
Biden, Çin’e Rusya’ya yardım etmesi durumunda başına gelecekleri anlattığını belirterek, “Gıda güvenliği için çalışıyoruz. Çin’e, Rusya’ya yardım etmesi halinde başına gelecekleri çok açık bir şekilde anlattım. Anladıklarını düşünüyorum.” dedi. Çin’in Rusya’ya yardım yapmamasını ümit ettiğini kaydeden Biden, “Çin aslında ekonomik geleceğinin batıya çok bağlı olduğunu Rusya’dan ziyade çok iyi görüyor. Umit ediyorum ki Çin Başkanı da bu yardımları Rusya’ya yapmaz.” değerlendirmesinde bulundu.
‘NATO HİÇ OLMADIĞI KADAR UYUM İÇİNDE’
Biden, NATO’nun hiç olmadığı kadar uyum içerisinde olduğuna işaret ederek, “100 bin Amerikan gücüne ek olarak Avrupa içerisinde NATO; Macaristan, Slovakya, Bulgaristan’da muharebe grupları konuşlandırıyor. Daha önceki konuşmalarımızda aslında bu uyumu Putin’in beklemediğini anlatmıştım. NATO hiç olmadığı kadar uyum içerisinde. Putin tam tersi bir etki yaratmış durumda. Bizler ilkeler içinde hareket ediyoruz” dedi.
Rusya’nın kimyasal silah kullanması durumunda mukabelede bulunacaklarını kaydeden Biden, şöyle devam etti: “Kimyasal silah tehdidiyle ilgili öncelikle şunu söylemek istiyorum. Eğer Rusya kullanırsa tabii ki mukabele edeceğiz. Kullanılan silahların içeriğine göre bizim de müdahalemiz değişecektir.”
‘BU YAPTIRIMLAR SADECE RUSYA’YI DEĞİL BİZİ DE ETKİLİYOR’
Yaptırımların Rusya dışındaki ülkeleri de etkilediğin vurgulayan Biden, konuşmasına şöyle devam etti: “Gıda kıtlığı sorunu ciddi sorun. Bu yaptırımlar sadece Rusya değil başka ülkeleri, Avrupa ve bizim ülkelerimizi de etkiliyor. Rusya ve Ukrayna Avrupa’nın tahıl ambarı olmuştur yıllardır. G-7 bünyesinde biz bunları tartıştık, masaya yatırdık. ABD de dünyada üçüncü büyük buğday üreticisi. Kanada aynı şekilde. Biz G-7 çerçevesinde üretimimizi nasıl artırabiliriz, dağıtımı nasıl yapabiliriz bunu ele aldık. Ticaret kısıtlamalarıyla ilgili olarak yurt dışına gıda gönderilmemesiyle ilgili olarak sorunların çözülmesi lazım. Avrupa’daki dostlarımızla çalışıyoruz şu anda. Özellikle gıda kıtlığıyla ilgili sorunların giderilmesine bakıyoruz. İnsani yardım konusunda Batı olarak neler yapabiliriz. Bunu da tabii ki ele aldık.”
‘UKRAYNA GÖZLEMCİ OLARAK G-20’YE KATILMASI ÖNEMLİ’