Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Avrupa ofisi dün yayınladığı raporunda, Türkiye ve İsrail’i de içeren Avrupa bölgesinde yetişkinler arasında obezite yaygınlığının Amerika hariç dünyadaki diğer tüm bölgelerinden daha yüksek seviyede olduğunu duyurdu.
Raporda, “Endişe verici bir şekilde, DSÖ Avrupa bölgesinde aşırı kilo ve obezite yaygınlığında sürekli artışlar yaşandı ve hiçbir devlet, obezitedeki artışı 2025 yılına kadar durdurma hedefine ulaşma yolunda değildir” denildi. DSÖ, Avrupa bölgesinde saydığı ülkeler arasında en yüksek obezite oranlarının sırasıyla Türkiye, Malta, İsrail ve İngiltere’de görüldüğünü belirtti.
DSÖ, aşırı kilolu veya obez olmanın bölgedeki önde gelen ölüm nedenleri arasında olduğunu ve her yıl 1 milyondan fazla ölümden sorumlu olduğunu kaydetti.
Bilim adamları aşırı kilolu olmanın solunum rahatsızlıkları, diyabet ve en az 13 çeşit kanser dahil olmak üzere çok sayıda hastalık riskini önemli ölçüde artırdığı konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyorlar.
DSÖ Avrupa direktörü Dr. Hans Kluge raporda, “Covid-19 pandemisi sırasında obezite salgınının gerçek etkisini yaşadık” dedi. Kluge okulların kapanması ve sokağa çıkma yasağı gibi Covid-19 kısıtlamalarının, insanları sağlıksız beslenmeye ve hareketsiz kalmaya zorladığını, bunun da genellikle kilo alma riskini artırdığını kaydetti.
DSÖ ülkeleri, şekerli içeceklerin vergilendirilmesi, sağlıksız gıdaların çocuklara pazarlanmasının kısıtlanması ve fiziksel aktiviteyi iyileştirme çabaları dahil olmak üzere obezite ile bağlantılı “çevresel faktörleri” iyileştirmeye yönelik politikalar benimsemeye çağırdı.