Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gazetecilere yönelik başlatılan operasyon kapsamında, 20 gazeteci olmak üzere 21 kişi hala gözaltında tutuluyor. Gazetecilerin dosyasındaki kısıtlama kararı sürerken, gazeteciler tek kişilik hücrelerde tutulduğu öğrenildi.
Aralarında Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) Eş Başkanı Serdar Altan, Mezopotamya Ajansı (MA) editörü Aziz Oruç ile JİNNWES Müdürü Safiye Alagaş’ın da bulunduğu gazetecilere yönelik gözaltılara tepkiler devam ediyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, gözaltındaki basın emekçilerinin bir an önce serbest bırakılmasını istedi.
Açıklama şöyle:
”8 Haziran 2022 tarihinde Diyarbakır merkezli yürütülen bir soruşturma kapsamında gazeteci ve basın-yayın kuruluşlarına dönük geniş bir gözaltı operasyonu yapıldı. Bir yandan özgür medyayı susturmak ve gerçeklerin topluma duyurulmasını engellemek için sürekli yasal sınırlamalar getirilmeye çalışılırken diğer yandan birçok zorluğa rağmen habercilik yapan gazeteciler gözaltına alınıyor ve basın-yayın kuruluşlarına operasyonlar yapılıyor. Dünya basın özgürlüğü sıralamasında en alt sıralarda yer alan Türkiye, basına yönelik bu uygulamalardan dolayı en son sıraya doğru gidiyor. Neredeyse her gün gazeteci ve basın-yayın kuruluşları soruşturmaya alınıyorlar. Eşbaşkanımız Dicle Müftüoğlu’nun gözaltına alınıp bırakılmasının üzerinden daha bir hafta geçmeden eşbaşkanımız Serdar Altan’ın da aralarında olduğu onlarca gazeteci sabahın erken saatlerinde evlerine baskın yapılarak gözaltına alındılar. Her gün çalıştığı kuruma gidip gelen, televizyonlarda tüm kamuoyuna açık yayın yapan gazeteciler, sanki gizli bir iş yapıyorlarmış algısı yaratılarak kriminalize edildiler. Ancak emniyetin yaptığı açıklamada dahi gördük ki tüm meslektaşlarımıza yöneltilen suçlamalar gazetecilik faaliyetleridir.
Türkiye’de mevcut iktidar siyasi, ekonomik ve sosyal bir kriz içinde. Ülkede anti-demokratik uygulamalar gün geçtikçe artıyor. Buna bağlı olarak ekonomik kriz giderek derinleşiyor. İktidar hak ihlallerini ve ekonomik krizi unutturmak için savaş yöntemine başvuruyor. Buna karşı çıkan kesimlere de baskı ve şiddet uyguluyor. Son iki haftada muhalif gençlere, demokratik siyaset yürüten politikacılara ve kadın hakları savunucularına dönük geniş kapsamlı operasyonlar yaptı. İktidar, içinde bulunduğu bu sıkışıklıktan kurtulmak için ne yazık ki tüm muhalif kesimleri hedef alıyor.
Şimdi de bu operasyonları haber yapan ve savaş politikalarını teşhir eden gazetecilere yönelik operasyon yapıldı.
Operasyon kapsamında; Serdar Altan, Safiye Alagaş, Gülşen Koçuk, Aziz Oruç, Ömer Çelik, Suat Doğuhan, Ramazan Geciken, Esmer Tunç, Neşe Toprak, Zeynel Bulut, Mazlum Güler, Mehmet Şahin, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Remziye Temel, Mehmet Yalçın, Abdurrahman Öncü, Mehmet Ali Ertaş, Lezgin Akdeniz ve Kadir Bayram gözaltına alındı. Gazetecilerin çalıştığı altı kuruma baskın yapılıp teknik malzemelerine el konuldu. İkisi haber ajansı (MA-Mezopotamya Ajansı, JINNEWS), biri Kürtçe yayın yapan gazete (Xwebûn), üç prodüksiyon şirketi (Piya, Ari ve Pel) toplamda 6 basın-yayın kuruluşu hedef haline getirildi. Baskına uğrayan bu kurumlardaki basın-yayın malzemelerine polislerce el konulup emniyete götürüldü. Xwebûn Gazetesi’nin Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş aramanın sürdüğü 10 saat boyunca elleri kelepçeli bir şekilde bekletildi.
Kürt gazetecilerin 30 yılı aşkın bir süredir gelenek haline getirdiği “özgür basın” ilk günden bugüne kadar hep baskı altına alınmaya çalışıldı. Onlarca çalışanı hem asker-polis hem de paramiliter güçler tarafından katledildi. Bu süre zarfında binlercesi cezaevlerine konuldu. Halen Türkiye’de derneğimizin son yayınladığı rapor verilerine göre (5 Haziran 2022) 60 gazeteci cezaevinde tutuluyor. Bu operasyondan da anlaşılıyor ki bu sayıya yenileri eklenmek isteniyor. Bu ve benzeri gazetecilere dönük operasyonlara ortak tepki örgütlenmediği müddetçe iktidarın baskı politikaları amacına ulaşacaktır.
Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) olarak özgür basın emekçilerinin haklarını her şart altında korumak için mücadele ediyoruz. “Gerçekler Karanlıkta Kalmayacak” düsturuyla mesleklerini icra eden gazetecilerin derneği olarak bu ısrarımızı sürdüreceğiz. Şu anda gözaltında bulunan ve cezaevinde tutulan gazeteci arkadaşlarımızın serbest bırakılmaları ve demokratik, özgür bir ülkede mesleki faaliyetlerini yürütebilecekleri ortam için mücadele edeceğiz. Bu mücadeleyi yürütürken ulusal ve uluslararası alanda mücadele eden tüm gazeteci ve meslek örgütlerini bizlerle dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz. Demokratik ve basın, ifade özgürlüğünün güvence altında olduğu bir ortamı ancak ortak mücadele ile sağlayabiliriz.
DİCLE FIRAT GAZETECİLER DERNEĞİ