• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home YAZARLAR

Avustralya ‘Çifte Vatandaşlık’ krizinden çıkamıyor!

Kasım 14, 2017
in YAZARLAR
2
Görüntüleme
Share on FacebookShare on Twitter


‘Çift vatandaşlık’ ile ilgili kriz, siyasetin tansiyonunu günden güne yükseltiyor. Avustralya Anayasası’nın çifte vatandaşlıkla ilgili bölümü olan 44’üncü maddesinin (i) bendindeki durum ile ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmediği takdirde, Federal Parlamento yeni krizlere gebe gibi. Standart ve katı bir konu olarak nitelendirilen 44. Madde; “Bir milletvekili, amaçları için başka bir ülkenin vatandaşlığına veya ayrıcalığına sahip olunmamasını” ön görüyor.

Siyasileri zor durumda bırakan ve; “en saçma anayasal kriz” olarak, nitelendirilen ilgili yasa maddesinden dolayı çıkan vatandaşlık krizi, içte ve dışta neredeyse bir çok önemli gündemleri gölgede bıraktı.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Bir asırlık kin: Hüseyini’lerin yaşı büyütüldü idama, Yusufların ismi küçültüldü mezara!

Nedim Şener vakası!

Sessiz yardımlar ve konuşan gözyaşları

Daha önce, hem İşçi Partisi hem de Liberallerin liderlik kavgası ile büyük bir imtihan veren ülke siyasetinde, şimdi ise anayasanın vatandaşlıkla ilgili 44’üncü maddesinden dolayı, yeni bir kaos yaşanıyor. Çifte vatandaşlığa sahip olanların milletvekili veya senatör olamayacağı ilkesinden dolayı, şu anda her gün nerdeyse yeni bir parlamenter sıkıntılı günler geçiriyor. Söz konusu krizin önüne geçilemediği için de, her geçen gün çorap söküğü gibi yeni gelişmeler yaşanıyor.  

Anayasaya göre, bir başka ülkenin vatandaşlığına sahip olmak Federal Parlamento da siyaset yapmaya engel. Ancak, bu konu esas mecrasından çıkarak, yeni tartışmaları da beraberinde getirdi.

Sebebine gelince…

Avustralya zaten çok kültürlü bir ülke, çifte vatandaşlığa sahip siyasetçilerin olması normal diyen de var, ülke çıkarlarına ters düşer diyen de… Bir yönüyle Birleşik Krallık dahil, buraya herkesin sonradan geldiği ve ülkeyi yeni vatanları olarak benimsediğini göz önüne aldığımız da, herhalde ülkenin ilk sahipleri olan Aborjinlerden başkasının, Avustralya siyasetine yön vermemesi gerekiyor.

Konu o kadar çetrefilli bir hal aldı ki, çifte vatandaşlık ile ilgili mevcut yasa, eski başbakanların tamamına uygulanırsa ne olur?’ sorusunu da gündeme getirdi. 

Avustralya vatandaşlığı 1949’dan sonra kanunlaştığı için eski Başbakanların hepsi bugünkü kurallara uysaydı bir sorun olur muydu? Şeklindeki soruya NSW Üniversitesi Hukuk Profesörü Dean George Williams ‘evet olurdu’ diyor. 1949’dan önce Commonwealth ülkelerinin birinden Avustralya’ya gelen, İngiliz vatandaşı sayıldığı için siyasete girebiliyordu. Nitekim sonradan gelmiş eski başbakanlardan George Reid ve Andrew Fisher İskoçya, Joseph Cook ve Billy Hughes ise İngiltere doğumlu.  

Yeşiller Partisi Senatörü Scott Ludlam’ın, aynı zamanda Yeni Zelanda vatandaşı, Parti Başkan Yardımcısı Senatör Larissa Waters’ın da, Kanada vatandaşı olduğunun ortaya çıkması üzerine başlayan ‘istifa furyası’ Başbakan Yardımcısı Barnaby Joyce ile devam etti. Hükümetin ortağı Ulusal Parti lideri olan 50 yaşındaki Barnaby Joyce, Yeni Zelanda vatandaşlığından vazgeçerek seçim bölgesi olan New England için tekrar aday olabilecek ve seçildiğinde de bırakmak zorunda kaldığı koltuğa tekrar oturabilecek. 

Demokrasi ve hukukun üstünlüğünün herkes için geçerli ve nasıl çalıştığını ispatlarcasına Yüksek Mahkeme’nin 3’ü Ulusal, biri Tek Parti, bir bağımsız ve ikisi de Yeşiller Partisi’nden olmak üzere 7 politikacının siyasi geleceği ile kararını vermesinin ardından kriz yine bitmedi. Partili Milletvekilleriyle ilgili tartışma devam ededursun, Senato Başkanı Stephen Parry’nin de, İngiliz vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Bunun üzerine Senatör Parry, istifa edeceğini söyledi. Senato ise, dava dosyasını Yüksek Mahkeme’ye yönlendirecek ve yerine kimin geleceğine karar verecek. Daha sonra buna Milletvekili Rebecca Sharkie ile Senatör Jacqui Lambie de eklendi. Son olarak, Liberal Partili John Alexander’ın da İngiliz vatandaşlığından dolayı istifası üzerine kriz daha da derinleşti. Şu anda Hükümet Temsilciler Meclisi’nde azınlığa düştüğü için bıçak sırtı bir durum yaşanıyor.

İşçi Partisi Lideri Shorten’ın vatandaşlık kriziyle mücadele konusunda genel bir parlamento araştırma çağrısını Başbakan Malcolm Turnbull reddetmişti. Zaten biri Başbakan Yardımcısı olmak üzere 4 senatör görevini bırakmak zorunda kaldı ve bu sayı yükselmeye devam edecek gibi görünüyor.

Aralarında Muhalefet Lideri Bill Shorten, Yeşiller Partisi lideri Richard De Natale ve eski Başbakanlardan Tony Abbott olmak üzere 30’a yakın siyasetçinin durumunun daha gözden geçirildiği şu durumda, Başbakan ile Ana Muhalefet liderinin baş başa yaptığı 2 saatlik krizi çözme toplantısından da bir sonuç çıkmadı. 

İşçi Partisi Lideri Bill Shorten’ın Birleşik Krallık İçişleri Bakanlığından 2006 yılında vatandaşlığını bıraktığını teyit eden belgeyi sunması, Yeşiller Partisi lideri Richard De Natale’nin de İtalyan Konsolosluğundan aldığı İtalyan vatandaşı olmadığını kanıtlayan 2004 tarihli mektubu ve Eski Başbakan Tony Abbott’ın da İngiltere doğumlu olmasına karşılık, 12 Ekim 1993’te İngiliz vatandaşlığını bıraktığını gösteren belgeleri sunması haklarında ki çifte vatandaşlık şaibesini ortadan kaldırdı. 

Göçmenlik ve İslam karşıtı söylemleri ile tanınan Pouline Hanson da, yıllar önce siyaseti bırakıp, vatandaşı olduğu İngiltere’ye yerleşeceğini söylemişti. Tek Ulus Partisi lideri Hanson’ın basında babasının İngiliz, annesinin İrlandalı ve aynı zamanda kendisinin de İngiltere vatandaşı olduğu yazılmıştı. Bu kriz döneminde Hanson’a çifte vatandaşlığı sorulunca buna itiraz etti. Ancak İngiltere ile görüşüp teyid etmediğini söyledi. Zaten bir Senatörünün istifa etmek zorunda kaldığı bu süreçte, Hanson’da gidici gibi gözüküyor. z.polat@yepyeni.zamanaustralia.com.au

 

 

 

 

 

PAYLAŞTweet
ÖNCEKİ HABER

Çifte vatandaşlığı ortaya çıkan Tasmanya senatörü göz yaşları arasında görevini bıraktı

SONRAKİ HABER

Cezaevinden gelen bu bebek kıyafetine iyi bakın

BENZER HABERLER

3S rejimi: Sömüren, Semiren ve Söven rejimi!
Manşet

Bir asırlık kin: Hüseyini’lerin yaşı büyütüldü idama, Yusufların ismi küçültüldü mezara!

Nisan 22, 2026
Bahçeli; rest mi çekiyor, blöf mü yapıyor?
Manşet

Nedim Şener vakası!

Nisan 15, 2026
Zamana direnen değil, onu duyabilen din!
Manşet

Sessiz yardımlar ve konuşan gözyaşları

Nisan 13, 2026
3S rejimi: Sömüren, Semiren ve Söven rejimi!
Manşet

‘Çamurlu nehirde’ nitelikli göçmen!

Nisan 2, 2026
Zamana direnen değil, onu duyabilen din!
Manşet

Fıkhi sorumluluk; ayrımcılık ve toplumsal gerçeklik

Mart 31, 2026
Sınırsız kontenjan
YAZARLAR

Mecnun!

Mart 30, 2026
  • All
  • Manşet
AKP’li Şirin Ünal, Nadira Kadirova’yı sigortasız ve  kaçak çalıştırmış
Gündem

Yeniden gündemde: Gözler AKP’li Şirin Ünal’ın evindeki o geceye çevrildi

by adminzaman
Nisan 23, 2026
0

Gülistan Doku dosyasındaki gelişmeler diğer şüpheli kadın ölümlerini de gündeme getirdi AKP eski vekil Şirin Ünal’ın evinde ölü bulunan Nadira’nın...

Gazze’de 4 yaşındaki Muhammed açlıktan öldü

İsrail terörü sürüyor: Gazze’de 3 çocuk, Lübnan’da gazeteci katledildi

Nisan 23, 2026
Demirtaş ve Mızraklı’dan ortak açıklama: Cezaevine girişimiz ne kadar politikse çıkışımız da öyle olacaktır

Demirtaş ve Mızraklı’dan ortak açıklama: Cezaevine girişimiz ne kadar politikse çıkışımız da öyle olacaktır

Nisan 22, 2026
Yusuf Tarık tepkisini gösteren Saadet Lideri Mahmut Arıkan’dan AKP’ye : Hiç utanmadınız mı?

Yusuf Tarık tepkisini gösteren Saadet Lideri Mahmut Arıkan’dan AKP’ye : Hiç utanmadınız mı?

Nisan 22, 2026
Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in eşi Handan Sonel hakkında gözaltı kararı

Eski Tunceli Valisi Tuncay Sonel’in eşi Handan Sonel hakkında gözaltı kararı

Nisan 22, 2026
Avustralya heyeti ANZAC programında

Avustralya heyeti ANZAC programında

Nisan 21, 2026

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

Sosyal Medya

Bluesky
Mastodon
Twitter

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM