Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ABD ile İran arasında yeniden tırmanan çatışmaların hem insani hem de ekonomik sonuçlarından derin endişe duyduklarını belirterek taraflara gerilimi düşürme çağrısında bulundu.
ABD’nin İran’a yönelik son saldırılarının ardından Ortadoğu’da tansiyon yeniden yükselirken, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, hükümetinin gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.Melbourne’de gazetecilere konuşan Albanese, çatışmaların yalnızca bölge ülkelerini değil tüm dünyayı etkileyebilecek sonuçlar doğurduğunu belirterek diplomatik çözüm çağrısını yineledi.“Savaşın yol açtığı insani sonuçlardan büyük endişe duyuyoruz. Sivillerin yaşadığı acılar ve bölgedeki istikrarsızlık hepimizi kaygılandırıyor. Küresel ekonomiyi etkileyen sonuçlar da büyük bir endişe kaynağı. Petrol ve enerji fiyatları üzerindeki baskının artması yalnızca bölgede değil, dünyanın geri kalanında da ekonomik etkiler yaratacaktır.”
Hürmüz boğazı endişesi
Başbakan Albanese, dünyanın petrol ticaretinin önemli bölümünün geçtiği Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmelerin yakından izlendiğini belirterek;“Gerilimin azaltılması ve diplomatik çözüm yollarının güçlendirilmesi gerekiyor. Kalıcı bir ateşkes ve istikrar herkesin yararınadır.”
Canberra yönetimi, Avustralya’nın yakıt güvenliği konusunda hazırlıklı olduğunu belirtirken, hükümetin enerji arzı ve fiyat hareketlerini yakından izlediği kaydedildi. Başbakan, Avustralya’nın son dönemde stratejik yakıt rezervlerini artırdığını ve alternatif tedarik kaynakları üzerinde çalıştığını da ifade etti.
Bölgede gerilim yeniden yükseldi
ABD güçleri, Hürmüz Boğazı yakınlarında bir Amerikan helikopterinin düşürülmesinin ardından İran’a yönelik yeni saldırılar düzenledi. Washington yönetimi operasyonların “savunma amaçlı” olduğunu savunurken, Tahran ise saldırılara karşılık vereceği uyarısında bulundu. Çatışmaların büyümesi halinde enerji fiyatlarında yeni artışlar yaşanabileceği ve küresel ticaretin olumsuz etkilenebileceği değerlendiriliyor.ZAMAN Avustralya













