• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Genel Gündem

DBP Eş Başkanı Yüksek: Avrupa’daki Türk vatandaşları AKP’den uzaklaşıyor

Mart 18, 2017
in Genel Gündem, POLİTİKA
0
Görüntüleme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Avrupa’da referandum çalışmalarına katılan DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek izlenimlerini aktardı: “Avrupa’da AKP-Erdoğan’la ilgili çok büyük rahatsızlık var. Evet oylarını artırmaktan ziyade, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları için, buradaki imkanlarını kaybetme riski doğdu. Avrupa’da Türk vatandaşları bunu görmeye başladı ve küçük gruplar hariç, AKP etrafından hızla uzaklaşma başladı.

Türkiye Avrupa ülkeleri ile yaşanan gerilimle meşgulken referanduma bir ay, Newroza ise birkaç gün kaldı. Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Diyarbakır’da hem Newroz hazırlıklarını sürdürüyor hem de referandum için çalışmalarını yürütüyor. Bir süredir Avrupa’da referandum çalışmalarına katılan DBP Eş Başkanı Kamuran Yüksek referandum, Newroz ve Avrupa ile yaşanan gerilimi anlattı.

Türkiye’nin nasıl bir ortamda referanduma hazırlandığı, en çok konuşulan konuların başında geliyor. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

“Adalet kalmadı” diye AKP’den ayrıldı, bedeli cezaevi oldu, 11 gündür hapiste

Yargıtay’dan Yeni Parti’ye tebligat: Adınızı değiştirin

Türkiye’de “Terörist” diye yaftalandı, İsveç “Saygıdeğer Profesör” dedi: Prof. Dr. Akdemir şimdi Linköping Üniversitesi öğrenci yetiştiriyor

Türkiye OHAL koşullarında referanduma gidiyor ve bu başlı başına bir problemdir. Bundan önce yapılan köklü Anayasa değişiklikleri de darbe ya da sıkıyönetim koşullarında olmuştu. Şimdi buna benzer koşullardayız, DBP’nin Eş Başkanı dahil 83 belediye eş başkanı; HDP eş başkanları ve 13 milletvekili, binlerce parti yönetici ve üyesi, basın mensupları, akademisyenler ve STK temsilcilerinin tutuklandığı, halk üzerinde baskıların had safhada olduğu bir ortam içerisindeyiz. Hayır kampanyası yürütenler baskı ve tehdit altındadır. Bu koşullar altında yapılacak bir referandumunun ne kadar sağlıklı sonuç doğuracağı elbette şüphe konusudur. Bu, hükümetin yarattığı bir durumdur ve hükümetin utancıdır, ama halkımızın her şeye rağmen kendi özgür, demokratik geleceğini düşüneceğine ve AKP’ye bir ders vereceğine inanıyorum.

‘AKP’YE OY VERENLER DE TEPKİLİ’

2015’te şehir merkezlerinde yaşanan çatışmalardan seçmeniniz nasıl etkilendi? Bazı kesimler tarafından DBP’ye yönelik bir kırgınlık olduğu dile getiriliyor. Bu kırgınlık sandığa nasıl yansır?

Halkımızın partilerimize dönük “hükümetin savaş politikalarını neden engelleyemediniz” yönünde kırgınlıkları vardı. Ama geçen zaman içinde herkes gördü ki, henüz çözüm süreci devam ederken AKP barış sürecini kafasında bitirmiş, çökertme planı gibi planlar içine girmişti. Halkımız büyük oranda bunu gördü ve şimdi tepkisi Hükümet’e yöneliktir. Hatta AKP’ye oy vermiş olan Kürtler ve liberal kesimler de AKP’ye tepkilidir. Referandumda ya sandık başına gitmeyecekler ya da giderlerse Hayır oyu kullanacaklardır.

DBP Eş Başkanı ve çok sayıda belediye eş başkanınız tutuklu. HDP’nin eş başkanlarıyla birlikte 13 milletvekili de tutuklu. Bu koşullarda referandum için nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?

Çok sayıda arkadaşımızın tutuklu olması elbette kampanya sürecini olumsuz etkiliyor, ancak buna rağmen çalışmalar olumlu şekilde devam ediyor. Referandum süreci, geçen dönem seçim çalışmaları ile karıştırılmamalı ve benzer çalışmalar beklenmemeli. Bunun kendi özgün koşulları var ve çalışmalar bu kampanyaya özgün strateji ve taktik çerçevesinde devam etmektedir.

Çatışmalar nedeniyle çok sayıda insan yerinden göç etmek zorunda kaldı. Göçler, partinizin güçlü olduğu şehirlerde gerçekleşti. Göç eden insanlara ulaşmak, sandığa gitmelerini sağlamak için nasıl bir çalışma yürüteceksiniz?

Çatışmalardan dolayı göç eden seçmen konumunda olan yaklaşık 350 bin kişi var. Bu insanlarımızın bir kısmi yakın yerleşim yerlerinde, çok az bir kısım Batı illerine göç etti. Seçmen güncellemesi sürecinde partimiz bu konumda olan çok sayıda insanımıza ulaştı.

‘HALKI TEHDİT EDİYORLAR’

Zaman zaman “Sandıktan Hayır çıkarsa kaos olur” şeklinde açıklamalar yapılıyor. Sizin bu yönlü kuşkunuz, endişeniz var mı?

Sandıktan ‘Hayır’ çıkarsa “kaos” çıkmaz. Kaos çıkar diyenler halkı tehdit ediyor, korkutmaya çalışıyorlar. Tam aksine, hayır çıkarsa demokrasi açısından bir başarı olacak ve daha sonra tüm toplum kesimlerinin katılacağı ortak demokratik bir anayasa yapma imkanı doğacaktır. Hayır çıktıktan sonra AKP ve Cumhurbaşkanı kendi sınırlarına çekilmek zorunda kalacak ve 7 Haziran-1 Kasım arası yaptığı gibi ülkeyi krize sokarak tek başına iktidar olduğu koşullar gibi bir durum yaratamayacaktır. Cumhurbaşkanı ve AKP referandumu kaybettikten sonra motivasyonunu kaybedecek ve yeni bir hedef oluşturamayacaktır. Dayatma yönteminin başarısız olduğunu görecek ve uzlaşmacı bir çizgiye dönmek zorunda kalacaktır.

‘AVRUPA YAPTIRIM UYGULAYACAK’

Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında yaşanan gerginlik sonrası Avrupa’da evet oylarının artış gösterdiği ileri sürülüyor. Bu olaylar yaşandığı sırada Avrupa’daydınız. Sizin gözleminiz, yorumunuz nedir?

AKP’nin Avrupa ile yarattığı kriz hükümetin işine yaramış görünüyor. Ancak kısa süre sonra böyle olmadığını göreceğiz. Avrupa’da AKP-Erdoğan’la ilgili çok büyük rahatsızlık var. Evet oylarını artırmaktan ziyade, Avrupa’da yaşayan Türk vatandaşları için, buradaki imkanlarını kaybetme riski doğurdu. Avrupa’da Türk vatandaşları bunu görmeye başladı ve küçük gruplar hariç, AKP etrafından hızla uzaklaşma başladı. Ayrıca Avrupa ülkeleri Erdoğan ve AKP’ye karşı politikalarını orta-uzun vadede sürdürecekler gibi görünüyor. Erdoğan ve AKP’nin değişebileceklerine ve Türkiye’yi AB yönünde ilerletebileceklerine inanmıyorlar. Belli yaptırımlara gitme eğilimi çok yüksek. Yaptırımlar derken, bunu Türkiye toplumuna karşı düşünmedikleri, hükümetin yanlış politikalarına tavır olarak geliştireceklerini vurguluyorlar. Bu gidişat Türkiye için iyi sonuçlar yaratmayacaktır. AKP Türkiye’yi Avrupa ve dünyada istenmeyen ülke haline getirdi. Sanırım hem Türkiye’de hem de Avrupa’da yaşayan Türkiye vatandaşları bu gidişatı görecek ve AKP’nin yanlış yoldan dönmesi için bu referandumda uyarı olarak Hayır oyu vereceklerdir.

‘DEMOKRASİ İÇİN GÖRKEMLİ NEWROZ’ 

Gerilimli bir ortamda Newroz hazırlıkları yapılıyor. Bazı illerde yasaklandığı bilgileri de var. 2017 Newroz’u için ne demek istersiniz?
2017 Newroz’u başta Amed, Batman, İstanbul, Van olmak üzere tüm kentlerimizde görkemli kutlamalara sahne olacaktır. Hükümetin Newroz kutlamalarını engelleme ve gerilim yaratma çabası yanlıştır ve beyhudedir. Biz, Newroz’un demokratik bir zeminde, milyonların katılımı ile bahar havasında kutlanmasını istiyoruz. Böyle de olacaktır. Başka spekülasyonlara halkımız itibar etmemeli, herkes gönül rahatlığı ile Newrozlara katılmalıdır. Bu Newroz tüm siyasi tutsakların, belediye başkanlarımızın, milletvekillerimizin özgürlüğü, tüm demokratik haklar ve özgürlüklerimiz için görkemli olmalıdır. Newroz, aynı zamanda ülkeyi karanlığa götürmek isteyen AKP zihniyetine bir yanıt olmalıdır. Tüm halkımızın Newroz’unu şimdiden kutluyorum.Gazeteduvar

PAYLAŞTweetPAYLAŞ
ÖNCEKİ HABER

Alman İstihbarat Başkanı: Türk Hükümeti bizi inandırmaya çalıştı, Gülen darbenin arkasında değil!

SONRAKİ HABER

İşkence ve baskı sonucu ölüme terkedilen polis memurunun şuuru kapandı: Herkesten dua bekliyor

BENZER HABERLER

“Adalet kalmadı” diye AKP’den ayrıldı, bedeli cezaevi oldu, 11 gündür hapiste
Manşet

“Adalet kalmadı” diye AKP’den ayrıldı, bedeli cezaevi oldu, 11 gündür hapiste

Eylül 16, 2026
Yeni Parti kurulduğu gün ana muhalefet oldu
Manşet

Yargıtay’dan Yeni Parti’ye tebligat: Adınızı değiştirin

Eylül 15, 2026
Türkiye’de “Terörist” diye yaftalandı, İsveç “Saygıdeğer Profesör” dedi: Prof. Dr. Akdemir şimdi Linköping Üniversitesi öğrenci yetiştiriyor
Manşet

Türkiye’de “Terörist” diye yaftalandı, İsveç “Saygıdeğer Profesör” dedi: Prof. Dr. Akdemir şimdi Linköping Üniversitesi öğrenci yetiştiriyor

Eylül 14, 2026
7 yıl sonra tahliye oldu: Selçuk Mızraklı, Demirtaş’ın annesini ziyaret etti
Manşet

7 yıl sonra tahliye oldu: Selçuk Mızraklı, Demirtaş’ın annesini ziyaret etti

Eylül 10, 2026
Tutuklama, transfer ve kayyım: Erdoğan rejimi 918 bin İstanbullunun oyunu yok saydı
Manşet

Tutuklama, transfer ve kayyım: Erdoğan rejimi 918 bin İstanbullunun oyunu yok saydı

Eylül 9, 2026
7 Yıl sonra tahliye olan Selçuk Mızraklı: ‘Burada olması gereken benden önce Demirtaş’tır’
Manşet

7 Yıl sonra tahliye olan Selçuk Mızraklı: ‘Burada olması gereken benden önce Demirtaş’tır’

Eylül 8, 2026
  • All
  • Manşet
Avustralya göçte frene basıyor: Bakan Burke, yeni göç ve vize sistemini açıkladı
Avustralya

Avustralya göçte frene basıyor: Bakan Burke, yeni göç ve vize sistemini açıkladı

by adminzaman
Eylül 17, 2026
0

Haftalardır Avustralya gündemindeki sıcaklığını koruyan ve ayrıntılarının bugün açıklanması beklenen yeni göç düzenlemesinin çerçevesi netleşti. İçişleri ve Göç Bakanı Tony...

Harbiyeli ‘Hürriyet Anne’nin 10 yıllık yürek yakan feryadı: “Çocuğum içeride, ben dışarıda yaşlandım”

Harbiyeli ‘Hürriyet Anne’nin 10 yıllık yürek yakan feryadı: “Çocuğum içeride, ben dışarıda yaşlandım”

Eylül 17, 2026
“Adalet kalmadı” diye AKP’den ayrıldı, bedeli cezaevi oldu, 11 gündür hapiste

“Adalet kalmadı” diye AKP’den ayrıldı, bedeli cezaevi oldu, 11 gündür hapiste

Eylül 16, 2026
3S rejimi: Sömüren, Semiren ve Söven rejimi!

İki darağacı, iki tarih: Ömer Muhtar, Menderes ve gölgedeki demokrasi!

Eylül 16, 2026
Avustralya öğrenci vizelerinde yeni dönem: Aile getirmeye ciddi kısıtlama geliyor

Avustralya öğrenci vizelerinde yeni dönem: Aile getirmeye ciddi kısıtlama geliyor

Eylül 16, 2026
Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Lahey mahkemesinde: Thaçi’ye 25 yıl hapis

Kosova’nın eski Cumhurbaşkanı Lahey mahkemesinde: Thaçi’ye 25 yıl hapis

Eylül 16, 2026

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

Sosyal Medya

Bluesky
Mastodon
Twitter

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM