• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Genel Gündem

Demirtaş’tan yeni yazı: Zulüm payidar olduğunda direniş olmuş, direniş olunca da zulüm bitmiştir

Ekim 22, 2018
in Genel Gündem, POLİTİKA
0
Görüntüleme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eski Eş Genel Başkanı ve partinin 24 Haziran seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevinden uzun bir sessizlikten sonra yeni bir yazı kaleme aldı.

“Tamam, çok da “neşeli günlerden” geçmediğimiz doğru. Ama bu gibi dönemlerde topluma öncülük etmesi beklenen aydın, sanatçı, akademisyen, siyasetçi çevrelerindeki yaygın karamsarlığı, kötümserliği anlamak da mümkün değil. Baskı ve zorbalık uygulamaları ile tarihte ilk kez karşılaşan insanın şaşkınlığını yaşamanın da alemi yok.

Yakın geçmişimiz dahil, insanlık tarihi bunun daha beterlerinin sayısız örnekleriyle doludur. Zulüm payidar olduğunda direniş olmuş, direniş olunca da zulüm bitmiştir. Direniş ne kadar erken ve büyük olmuşsa, zulmün ömrü o kadar kısa olmuştur. Bunun ülkemizde de böyle olacağını bilmek için kahin olmaya gerek yok. Ancak insan bu karamsarlık halini görünce yine de hayret ediyor işte. Lazım olduğunda kullanmayacaksak ayrıca, bu kadar şiiri, romanı, tarihi, bilimi niye okuyoruz; bu kadar direniş geleneğini niçin öğreniyoruz?

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Rejim yargısı karar verdi:Mahkemede “Bizi susturmak istiyorlar” diyen Kuytul Hoca ve eşi tutuklandı

Bakırhan,‘çerçeve yasaya’ açıklık getirdi: “Demirtaş ve Yüksekdağ siyasi hayata katılacak”

Çekmeköy’de AKP’ye geçen Başkanı tepki yürüyüşü:”Helal oy verenlerin oyunu harama çevirdin”


Yürü üstüne üstüne

Tükür yüzüne celladın…

diyen Ahmed Arif’i;  Yani içeride on yıl, on beş yıl daha da fazlası hatta geçirilmez değil geçirilir kararmasın yeter ki sol memenin altındaki cevahir, diyen Nâzım’ı ne diye okuyoruz peki?

Zor günlere hazırlık olsun diye okuyorsak, tam da o günlerdeyiz işte. Enseyi karatmanın gereği yok. Mevcut faşizan düzene itiraz eden, isyan eden milyonların varlığından emin olmamıza rağmen, bu potansiyele öncülük yapmaktan imtina etmek “ilerici” duruşa sahip hiç kimseye yakışmaz.

PAPAZ HATİP MEZUNU BİR DİN ADAMI
1536 yılının İsviçre’sinde, dinde reform yapsın diye “papaz hatip” mezunu bir din adamı olan Calvin, Cenevre’ye davet edilir. Kilise meclisinin yaptığı bu davete uyan Calvin, daha sonra başlattığı “reform” hareketi ile Cenevre’de tam bir diktatörlük inşa eder. Onun döneminde çıkarılan “KHK”ler ile kadınların elbise boylarından elbise fırfırlarına, yenilmesi uygun olan “caiz yemekler” listesine; kutsal olmayan şarkıların yasaklanmasından, çerez-marmelat türü şeylerin günah ilan edilmesine kadar günlük yaşama dair birçok düzenleme kilise meclisince yayınlanır. Tiyatro, eğlence, halk şenlikleri, dans, buz pateni, papaz kıyafetine benzemeyen bütün kıyafetler; erkeklere uzun, saç kadınlara kabartılmış kıvrılmış saç, altın ya da gümüş takı, düğme, şerit, dantelli başlık, eldiven, açık ayakkabı; kümes hayvanları, yerli halkın lokantada yemek yemesi; her türlü sanat, azizlerin resim ve heykelleri, müzik, İncil’de geçmeyen çocuk isimleri, Paskalya ve Noel kutlamaları; Calvin’e yönelik her türlü eleştiri ve daha yüzlerce yasak için yeni “KHK”ler çıkarılır (Kış lastiğine dair KHK ise çok çok sonraları bir başka ülkede yayımlanacaktır).

HALKIN GÜCÜNÜ HAFİFE ALANLAR GELECEĞİ ASLA İNŞA EDEMEZLER

Reform yapsın diye kendi elleriyle getirdikleri Calvin 25 yıllık iktidarında Cenevrelileri tam anlamıyla karanlığa boğar. Calvin döneminin etkileri sonraki 2 yüzyıla da sirayet eder. Bu 2 yüzyılda, Cenevre’de üretilmiş neredeyse tek bir sanat veya edebiyat eseri yoktur. Çünkü Calvin’e karşı toplumsal bir direniş geliştirilememiştir. Aynı zamanda Calvin’in arkadaşları olan Michele Serveto ve Sebastian Castellio dışında kimse itiraz etmeye cesaret edememiştir. İtiraz tekil olunca Calvin, Serveto’yu diri diri yaktırmış, Castellio’yu ise ömrünün sonuna kadar sefaletle, açlıkla “terbiye etmeye” çalışmıştır.

Bizde ise halkın ekseriyeti mevcut baskı düzenine kesinlikle karşıdır ve kabul etmemekte, boyun eğmemekte kararlıdır. ‘Bu halktan bir şey çıkmaz’ diyenler, halkın gücünü hafife alanlar geleceği asla inşa edemezler.1619 yılında Fransa’da patates yasaklanır (evet, bildiğiniz patates). Çünkü patatesin cüzzama neden olduğuna inanılır. Oysa cüzzam Avrupa’nın en eski hastalığıydı. Patates ise sadece bir asır önce, 1500’lü yılların başında Peru’dan gelmişti Avrupa’ya. İşte bu Fransızlar, yani kıtlıktan, açlıktan kırılırken bile patates yemeyen Fransızlar, 1789’da dünya tarihinin en büyük devrimlerinden birine imza attılar.

KORKUYA TESLİM OLMADAN, ÖZGÜRLÜĞÜ HER KOŞULDA SAVUNMAK MİSYONUMUZ VE BORCUMUZDUR
Her halükarda halka, özgücümüze güvenerek, her gün umudu büyütmek ve zulme karşı direnmenin öncüsü olmak zorundayız. Kötülük ve zalimlik ancak uygun ortamlarda yayılır. Bunlar için en uygun ortam da korku iklimidir. Korkuya teslim olmadan, bedel ödemeyi de göze alarak iyiliği, özgürlüğü her koşulda savunmak tarihi misyonumuz, borcumuzdur.

Mitolojiye göre yaratılan ilk kadın Pandora’dır. Prometheus ateşi çalıp insanlara verince, tanrıların tanrısı Zeus öfkeden çıldırır ve insanları cezalandırmak için güzel bir kadın yapılması emrini verir. Bu görevi ateş tanrısı Hephaistos yerine getirir. Tanrılar Pandora’yı yaratıp muhteşem güzelliklerle süsledikten sonra onu Prometheus’un kardeşi Epimetheus’a eş olarak yeryüzüne yollarlar. (Plana bak!) Yani Pandora, Prometheus’un yengesidir artık. Bu arada tanrılar bütün acıları, kötülükleri bir fıçıya doldurmuş, fıçıyı da Pandora’ya vermişlerdir. İçini merak ettiği için Pandora fıçıyı açar (zaten açsın diye vermişlerdir ya) bütün üzüntüler, felaketler fıçıdan dünyaya yayılır. Fıçının içinde sadece “umut” kalır. Yerini biliyoruz en azından. Pandora’nın Kutusu’ndan kötülük yayıldı diye panikleyeceğimize, kutudaki umudu çıkaralım yeter. O da yayılıyor çünkü.
Siz kimsiniz de bu düzeni değiştireceksiniz diye soran olursa; “Fakiriz biz olum! Bir elimizle pantolonumuzu tutmazsak düşüyor. İki elimizi birden kaldıramıyoruz; teslim olmayı da bilmiyoruz o nedenle. Ayrıca Nâzım yazmış şiirimizi, Yılmaz çekmiş filmimizi zaten, halkız biz ulan!” deyiverin.
Bir de benden “selam” söyleyin, tanır beni.”

PAYLAŞTweetPAYLAŞ
ÖNCEKİ HABER

Suudi Dışişleri Bakanı: Kaşıkçı’nın ölümü korkunç bir hata ve trajedi

SONRAKİ HABER

Maliyeti 15 milyon dolar: Yayalar için Sydney Harbour Köprüsü’ne asansörler yapıldı

BENZER HABERLER

Rejim yargısı karar verdi:Mahkemede “Bizi susturmak istiyorlar” diyen Kuytul Hoca ve eşi tutuklandı
Manşet

Rejim yargısı karar verdi:Mahkemede “Bizi susturmak istiyorlar” diyen Kuytul Hoca ve eşi tutuklandı

Ağustos 23, 2026
İmamoğlu: Demirtaş ve demokrasinin yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz
Manşet

Bakırhan,‘çerçeve yasaya’ açıklık getirdi: “Demirtaş ve Yüksekdağ siyasi hayata katılacak”

Ağustos 21, 2026
Çekmeköy’de AKP’ye geçen Başkanı tepki yürüyüşü:”Helal oy verenlerin oyunu harama çevirdin”
Manşet

Çekmeköy’de AKP’ye geçen Başkanı tepki yürüyüşü:”Helal oy verenlerin oyunu harama çevirdin”

Ağustos 20, 2026
Temel: ‘Demirtaş ve Yüksekdağ dahil binlerce kişi tahliye olacak’
Manşet

Temel: ‘Demirtaş ve Yüksekdağ dahil binlerce kişi tahliye olacak’

Ağustos 19, 2026
AKP, Menderes’i de ele geçirdi; ilk kutlayan butlan CHP oldu
Manşet

AKP, Menderes’i de ele geçirdi; ilk kutlayan butlan CHP oldu

Ağustos 18, 2026
Saray rejimi sandıkta alamadığını transferle topladı: Aday çıkarmadığı ve 153 oy aldığı ilçeler AKP’ye geçti
Manşet

Saray rejimi sandıkta alamadığını transferle topladı: Aday çıkarmadığı ve 153 oy aldığı ilçeler AKP’ye geçti

Ağustos 17, 2026
  • All
  • Manşet
AİHM: Öğretmenlerin Moldova’dan MİT tarafından kaçırılması hukuksuz ve keyfi
Manşet

Gergerlioğlu’ndan “kayıp ve zorla kaybetme” raporu: KHK’lılardan öğrencilere 73 vaka

by adminzaman
Ağustos 26, 2026
0

DEM Parti Kocaeli Milletvekili ve insan hakları savunucusu Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye’de 7 Haziran 2015’ten bu yana yaşandığı ileri sürülen...

CENGİZ ÇANDAR’DAN AKP İKTİDARINA: ZALİM VE AKIL ALMAZ DERECEDE YALANCI OLABİLECEKLERİNİ FARK EDEMEDİM!

Cengiz Çandar’dan Saray’ın Danışmanı Uçum’a Kavala tepkisi: AHİM kararına uymak ve uygulamak zorundasınız

Ağustos 26, 2026
ABS’den nüfus sayımı çağrısı: “Formları doldurmak için hâlâ zaman var”

ABS’den nüfus sayımı çağrısı: “Formları doldurmak için hâlâ zaman var”

Ağustos 26, 2026
İstatistik Bürosu: Avustralya’da enflasyon ve ücret artışı eşitlendi

Enflasyon geriledi ama tehlike geçmedi: Faiz artışı yeniden masada

Ağustos 26, 2026
BM’den, Avustralya’daki göçmenler için transfer çağrısı

Avustralya göçte frene basıyor: Başbakan Albanese’nin hedefi iki yılda 225 bin

Ağustos 26, 2026
Şam’daki görüşmelerin detayları: Kürt tarafının kabul edilen talepleri neler?

Şam’daki görüşmelerin detayları: Kürt tarafının kabul edilen talepleri neler?

Ağustos 26, 2026

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

Sosyal Medya

Bluesky
Mastodon
Twitter

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM