• ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Home Genel Gündem

HDP’nin ‘Vicdan ve Adalet Nöbeti’nden izlenimler: Parkı hapishaneye çevirmişler

Ağustos 1, 2017
in Genel Gündem, POLİTİKA
1
Görüntüleme
Facebook'da PaylaşTwitter'da Paylaş


Halkların Demokratik Partisi (HDP) meclis grubunun Diyarbakır Ekin Ceren Parkı’nda Salı günü başlattığı “Vicdan ve Adalet Nöbeti”, yarından itibaren İstanbul Kadıköy’de devam edecek.

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, bu nöbeti forumlar ve küçük toplantılarla insanlarla bir araya gelmek için düzenlediklerini söyledi.Ancak polis gazeteciler dışında kimsenin parka geçişine izin vermedi. Yoğun güvenlik önlemleri halkla buluşmaya engel oldu.Sosyal medya dışında HDP’nin eylemi medyada görünür olmadı.Biz de Diyarbakır’daki nöbete katılan siyasetçilerle ve yasak nedeniyle parka giremeyip dışardan eyleme destek verenlerle konuştuk.

BU HABERLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Özel’den ikinci hamle: Kurultay için toplanan imzalar teslim edildi

‘Süreç’ açıklamasını yapan Ahmet Türk: “Yol haritasını bilmiyoruz, sabırla izleyeceğiz”

Cadı avıyla 9 aylık Emin bebeğin annesi tutuklandı:Çoğu öğrenci olan 34 kişi tutuklandı

‘Parkı hapishaneye çevirmişler’

70 yaşındaki Mevlüde Gündüz, komşusu Berfin ve küçük oğlu, bir ağacın gölgesine oturmuş parka giriş yasağının kaldırılmasını bekliyor.”Belki izin verirler diye 6 gündür geliyorum, aklım evde kalmasın diye küçük oğlumu, zamanım boş geçmesin diye ördüğüm dantelimi de getiriyorum, akşama kadar bekliyorum, izin vermeyeceklerini görünce akşama doğru eve dönüyorum” diyor Berfin.En büyük dileğinin çözüm ve barış olduğunu dile getiriyor. Bir de tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılmasını istiyor.Mevlüde Gündüz ise “İçeride 11 vekil hapis koşullarında nöbet tutuyor ama oraya girmeyelim diye yüzlerce polisi görevlendirmişler, parkı hapishaneye çevirmişer” diyor.

Barış dediği için bugün haksız şekilde hapiste’

Parkın dışında bekleyenler arasında milletvekillerine yazılı mesaj gönderenler oluyor.Kapıda bekleyen iki genç kız, fotoğraflarının çekilmemesi şartıyla, bir kağıda yazdığı Nazım Hikmet’in “Yaşamak” şiirini ve mesajlarını milletvekili danışmanlarına veriyor.Kızlardan biri “Tek istediğim, bu eylemlerinin sonuç vermesi ve Demirtaş’ın özgür kalması. Onun gibi bir insana da terörist diyerek karalamaya çalışıyorlar, ama biliyoruz ki o barış dediği için bugün haksız bir şekilde hapiste.”Parkın dışında bekleyenler arasında manzarayı açık cezaevine benzetenler çok. Bu eylemin bir çözüm getirmeyeceğine inananlar da var. CHP’nin “Adalet Yürüyüşü” ile karşılaştıranlar da.

‘AKP ve CHP’ye serbest olan sokaklar ve parklar Kürtlere yasak’

Kamudan ihraç edilen Veysi, binlerce polisin CHP’nin kortejinin güvenliğini sağlarken HDP’li vekillerle halkın bir araya gelmesine engel olduğunu söylüyor ve duruma tepki gösteriyor.”Vekillerimizle bir araya gelmeyelim diye binlerce polisi görevlendirmişler. Parkı yasakladılar, burayı açık cezaevine çevirmişler, vekillerimizin adeta çevresini demir bariyerler kapatarak onları da içeriye hapsetmişler. AKP ve CHP’ye serbest olan sokaklar ve parklar Kürtlere yasak. Ben HDP’nin böyle pasif eylemler yapmasını istemiyorum, çünkü sonuç alınmıyor” diyor.

‘Faşist rejimin maskesini düşürdük’

Veysi’nin arkadaşı da, insanların yoğun güvenlik önlemlerini görünce, gözaltına alınmamak için bu eylemden uzak durduklarını söylüyor:”Hepimizin fotoğrafı çekiliyor, görüntülerimiz alınıyor. Sırf buraya geldiğimiz için gözaltına alınmayacağımızın garantisi yok. Akşam gürültü eylemi yapılınca evlerin balkonlarına ışık tutuyor polis, böylece eyleme kim destek veriyor diye evleri tespit ediyorlar. İnsanlar hiç neden yokken 15 gün, bir ay gözaltına alınmak istemiyorlar, bu eylemden uzak durmayı yeğleyenler var, onu da anlıyoruz. Ancak bu durum, nöbeti başarısız göstermemeli bence.”

HDP’li Besime Konca: Birkaç paket sigara bırakıp geldim

Ekin Ceren, Diyarbakır’ın ilk kadın parkı. Kayapınar Belediyesi tarafından 2007 yılında yapılan parkta bulunan kafe kadınlar tarafından işletiliyordu. Diyarbakır’da yapılan 8 Mart etkinlikleri ve benzer kadın çalışmaları da, kentteki kadın dernek ve kolektifleri ile birlikte parkın içinde yer alan etkinlik ve toplantı salonunda planlanıyordu. Belediyeye kayyumun atanması ile park sadece kadınların olmaktan çıktı. Parkın isim tabelası indirilmiş ve yerine “Kayapınar” tabelası asılmış.HDP’lilerin nöbet tuttuğu yerde ne tuvalet var ne de su. Nöbet alanına getirilen her şey sıkı bir kontrolden geçiriliyor. Vekil sayısı kadar sandalyenin parka alınmasına izin verilmiş. Üç tane hasır kilimin içeriye alınması için oturma eylemi yapmışlar. Akşamları bu hasırlar üzerine serdikleri battaniyeler üzerinde yatıyorlar.Nöbet alanında ağaca asılmış cümbüş ise tartışmalara neden olmuş. Gölgesine sığındıkları ağaçların dalları ise doğal birer askı işlevi görüyor.Hava çok sıcak, milletvekilleri ağaç gölgelerinde oturup telefonlarından gelişmeleri takip edip, gelen ziyaretçilerle sohbet ederek zaman geçiriyorlar. Cumartesi akşamı Kandıra Cezaevi’nden tahliye edilen HDP Siirt Milletvekili Besime Konca da ziyarete gelenler arasında. Onun tahliyesi ile HDP’nin tutuklu milletvekili sayısı 10’a düştü.3 aylık tutukluluktan sonra Diyarbakır’a gelen Konca, parka gelir gelmez ayakkabılarını çıkarıp toprağa basıyor.”Yeniden yakalama kararı çıkarırlar diye serbest kalma durumuna çok alışmamaya çalışıyorum, ama bu sefer toprağa basmadan içeriye girmek istemiyorum. Diğer sefer bıraktığım sigara paketlerim bitmemişti, ne olur ne olmaz birkaç paket daha bırakıp geldim” diyerek gülüyor.Osman Baydemir de “Burası daha emniyetli, iki sıra polis bariyeri var, açık hava hapsinde gibiyiz, yani sen dışarda olduğunu düşünüyorsan yanılıyorsun” diye cevaplayarak gülüyor.

Gürültü eylemi ve barış çağrısı

Pazar günü gelen ziyaretçiler arasında Diyarbakır Barosu üyeleri, kentteki farklı STK temsilcileri, Şırnak’tan gelen Roboski Anneleri, çatışmalar döneminde Silopi’de hayatını kaybeden DBP’li Pakize Nayır’ın annesi ve Cizre’de bodrumlarındaki yaralıların durumunu kamuoyuna duyuran ve orada hayatını kaybeden DBP Halk Meclisi Sözcüsü Mehmet Tunç’un eşi de var.Şırnak’tan gelen grup içinden bu dört kadının içeriye girmesine izin verilmiş.Kadınlar, yaşadıkları kayıplara rağmen barış çağrısı yapıyorlar ve bu nöbetin kendileri için değerli olduğunu ifade ediyorlar.HDP’li vekiller ise akşam düdükler ve ellerindeki kaşıklarla gürültü eylemine devam ediyor.Diyarbakır’da 7 gün boyunca devam eden “Vicdan ve Adalet Nöbeti” düzenlenen bir basın açıklaması ile İstanbul’a devrediliyor.HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın Salı günü yapacağı grup konuşmasının ardından nöbet İstanbul Kadıköy’de devam edecek.bbc türkçe

PAYLAŞTweetPAYLAŞ
ÖNCEKİ HABER

ABD Gazetesi: Ne yazık ki sadece terör örgütleri adam kaçırmıyor, Erdoğan yönetimindeki Türk makamları da adam kaçırıyor

SONRAKİ HABER

KÜRTLERİN SESSİZLİĞİ…

BENZER HABERLER

Özel’den ikinci hamle: Kurultay için toplanan imzalar teslim edildi
Manşet

Özel’den ikinci hamle: Kurultay için toplanan imzalar teslim edildi

Haziran 17, 2026
Ahmet Türk çözüm süreci için: Bahçeli ve Erdoğan’ın  ne kadar samimi olduğunu görmemiz gerekiyor!
Manşet

‘Süreç’ açıklamasını yapan Ahmet Türk: “Yol haritasını bilmiyoruz, sabırla izleyeceğiz”

Haziran 15, 2026
Cadı avıyla 9 aylık Emin bebeğin annesi tutuklandı:Çoğu öğrenci olan 34 kişi tutuklandı
Manşet

Cadı avıyla 9 aylık Emin bebeğin annesi tutuklandı:Çoğu öğrenci olan 34 kişi tutuklandı

Haziran 13, 2026
MİT tırları ve Hrant Dink cinayeti davasının savcısı İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’ne atandı
Manşet

İmamoğlu davası savcısı Aykut Çelik’e kritik görev: CHP’lilerin dosyaları artık masasında

Haziran 12, 2026
Sanatçılardan ambargo: Butlan yönetimine şarkı yasağı büyüyor
Manşet

Sanatçılardan ambargo: Butlan yönetimine şarkı yasağı büyüyor

Haziran 12, 2026
Rüşvetten ceza alan AKP’li belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı
Manşet

Rüşvetten ceza alan AKP’li belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı

Haziran 11, 2026
  • All
  • Manşet
İngiltere, gol düellosunda Hırvatistan’ı mağlup etti
Manşet

İngiltere, gol düellosunda Hırvatistan’ı mağlup etti

by adminzaman
Haziran 18, 2026
0

2026 Dünya Kupası L Grubu'nda İngiltere, Hırvatistan'ı mağlup etti. ABD'nin San Francisco kentindeki maç gol düellesonu sahne oldu. Karşılaşmanın ilk...

AKP’li Adalet Bakanı Akın Gürlek gayrimenkul zengini çıktı: Malvarlığı 10 milyon dolardan fazla, 190 yıllık maaşına denk

AP, AKP’li Bakan Gürlek’e yaptırım çağrısı kabul edildi: Yalçınkaya kararının uygulanması istendi

Haziran 18, 2026
Strazburg’da adalet çağrısı: 5. büyük buluşma 24 Haziran’da

Strazburg’da adalet çağrısı: 5. büyük buluşma 24 Haziran’da

Haziran 17, 2026
KHK’lı Yargıtay Üyesi Savcı Uğur: Cezaevinde darp edildim, başvurum 6 yıldır hala AYM’de

KHK’lı Yargıtay Üyesi Savcı Uğur: Cezaevinde darp edildim, başvurum 6 yıldır hala AYM’de

Haziran 17, 2026
Özel’den ikinci hamle: Kurultay için toplanan imzalar teslim edildi

Özel’den ikinci hamle: Kurultay için toplanan imzalar teslim edildi

Haziran 17, 2026
Anayasa Mahkemesi’nden KHK’lı polis hakkında hak ihlali ve tazminat kararı

Italya’da çarpıcı rapor: KHK’lılar 10 yıldır ‘medeni ölüme’ mahkum edildi

Haziran 17, 2026

İLETİŞİM

info@zamanaustralia.com.au australiazaman@hotmail.com

Sydney Ofisi telefonu

+61 02 96496006

27 Queen Street Auburn NSW 2144 Australia

Sosyal Medya

Bluesky
Mastodon
Twitter

AVUSTRALYA REHBERİ

 

    • Yurtdışında yaşam şartları ve göçmen alan 8 ülke
    • Ücretsiz tercüme hizmetinden nasıl faydalanabilirim?
    • Avustralya Hakkında Genel Bilgi
    • Avustralya’daki Kutsal Kaya: Uluru
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

No Result
View All Result
  • ANA SAYFA
  • GÜNDEM
  • YAZARLAR
  • DÜNYA
  • POLİTİKA
  • EKONOMİ
  • RÖPORTAJ
  • SPOR
  • ZULÜM GÜNLÜĞÜ
  • VİDEO HABERLER
  • DİĞER
    • UZAK DOĞU
    • AVRASYA
    • AVRUPA
    • AMERİKA
    • AİLEM
    • TEKNOLOJİ
    • KONUK YORUM